Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons krav på nästa polischef: "Lyssna inte på Löfven"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SD-ledaren Jimmie Åkessons krav på nästa rikspolischef:

– Det ska vara en polis som inte i första hand lyssnar på Stefan Löfven. 

I kvällens säsongspremiär av politikmagasinet "Bara Politik" hävdar Åkesson samtidigt att Dan Eliasson fått sina jobb för att han har rätt partibok. 

Jimmie Åkesson var den första partiledaren som krävde rikspolischef Dan Eliassons avgång. Det skedde egentligen redan samma dag som Eliasson utsågs, i november 2014. 

Nu drygt tre år senare har Dan Eliasson sparkats – och fått ett nytt jobb av regeringen, som chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

SD-ledaren kommenterar regeringens beslut i säsongspremiären av politikmagasinet "Bara Politik":

– Det är ju positivt för polisen naturligtvis, att han lämnar. Jag har uttryckt det som att han är en vandrande katastrof genom myndighetssverige. Nu vandrar han vidare till nästa myndighet och jag vet inte vad han ska ställa till med där, men det känns inte riktigt bra. Han borde förpassas bort från myndighetssverige så fort som möjligt. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Åkessons krav på Eliassons efterträdare

Vem vill du se som ny rikspolischef?

– Jag har inget namn, men däremot är det viktigt att det blir en polis – en person som förstår villkoren för de poliser som arbetar på fältet, som tar mer hänsyn till hur verkligheten ser ut på riktigt än till hur verkligheten ser ut i Rosenbad och hos Socialdemokraterna. 

Vilka andra krav tycker du då är rimliga att ställa på nästa polischef?

– Jag tycker framför allt att det ska vara en polis som förstår vad som krävs för att återställa trygghet, och som på allvar tar kampen med den organiserade brottsligheten i utsatta områden. Någon som förstår den problematik som polisen och samhället i stort står inför. Där har Dan Eliasson brustit i flera avseenden. 

Vilka egenskaper bör nästa högsta polischef ha?

– Det ska vara en person som är lyhörd, i den meningen att han ska lyssna på poliser och inte i första hand på Stefan Löfven eller på justitieministern. Det ska inte vara en politruk som Dan Eliasson är, utan det ska vara en polis som har normala ledaregenskaper och som dessutom kanske inte har ett riktigt dåligt facit från andra myndigheter som han eller hon har varit på. Det ska vara en person som klarar av att möta de problem som polisen står inför. 

Om det nu ändå blir en chef med politisk bakgrund – vad tänker du då?

– Då har man ju inte lärt sig någonting. Jag ser ju att anledningen till att Dan Eliasson faktiskt får gå nu har att göra med att vi närmar oss valet. Han har inte lyckats med  någonting. Då skulle det vara väldigt märkligt om man gör om samma misstag igen och plockar in en liknande figur. Jag tror att man, inte minst sett till att vi närmar oss valet, plockar in någon som klarar av uppdraget. 

SD-ledaren: "Han har rätt partibok"

Jimmie Åkesson konstaterar samtidigt att Dan Eliassons möjligheter att göra ett bra jobb i sitt nya jobb är små. 

– Han har inte klarat av de här jobben på någon myndighet. Han har rätt partibok. Det är därför han får fortsätta i myndighetssverige på de här höga positionerna. Jag har väldigt svårt att se några förutsättningar för honom att lyckas i det uppdraget. Jag är väldigt förvånad över att han får en så tung uppgift som han får. Det här handlar ju om samhällets beredskap och han är väl en av de sista personer jag skulle kunna tänka mig som lämplig för just den posten.

Dan Eliasson skrev för några år sedan, då som generaldirektör för Försäkringskassan, att han kräktes när han såg Jimmie Åkesson i en tv-debatt. SD-ledaren medger att det spelar in när han ger sin bild av den avgående rikspolischefen. 

– Det säger något om hans lämplighet, och det är klart att det spelar in. Men det säger mer om hur dålig han faktiskt är. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.