Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons klädskämt – när Björklund tackades av

Här hettade debatten till mellan partiledarna.
Jimmie Åkesson lämnade över den berömda skjortan till Björklund.Foto: Skärmdump / Riksdagen
Jan Björklund roades av de andra partiledarnas påhitt under avtackningen.Foto: Skärmdump / Riksdagen

Jan Björklund gjorde sin sista partiledardebatt riksdagen på onsdagen och tackades av med flera presenter.

Både Jimmie Åkesson och Annie Lööf valde att ge L-ledaren nya kläder.

– Det korta haveri jag hade att försöka se ut som Jan Björklund slutar här och nu. Du bar den bättre, säger SD-ledaren och lämnar över en mörkblå skjorta som han signerat.

Bokpaket i all ära – men när Jan Björklund tackades av i riksdagen var det L-ledarens berömda mörkblå skjorta som fick stå i centrum. 

I slutet av EU-valrörelsen dök Jimmie Åkesson upp med likadana kläder som Jan Björklund inför en debatt i Expressens studio.

– Ska jag berömma SD för något så är det klädsmaken. Man undrar var de får allt ifrån, sa Jan Björklund då.

I avskedspresent valde nu Jimmie Åkesson att lämna över skjortan han bar under debatten i present till den avgående L-ledaren.

– Han har inte varit någon förebild men mot slutet fick jag inspiration rent klädmässigt. I två valrörelser hade han samma skjorta, i dag noterar jag att han inte har den på sig. Det korta haveri jag hade att försöka se ut som Jan Björklund slutar här och nu, säger Jimmie Åkesson.

Björklund fick nya kläder

SD-ledaren visade att han hade signerat skjortan med dagens datum och förklarade att Björklund ”bar den bättre”.

Näst på tur att tacka L-ledaren var Annie Lööf. Även hon gjorde sig lustig över Björklunds skjorta.

– Även jag vill utvidga din garderob. Jag tror att du nu kan lägga undan dina blå kampanjskjortor. Nu slipper du kavla upp ärmarna. Därför har Centerpartiet köpt en blå piké, säger Annie Lööf.

Centerledaren hade även satt in ett bidrag till veteranförbundet. Ulf Kristersson valde att ge L-ledaren tre böcker och från Stefan Löfven fick Björklund ett vildmarkspaket. 

Jonas Sjöstedt lämnade över en mobillåda som Vänsterledarens barn snickrat ihop i slöjden. Ebba Busch Thor gav Björklund en gosedjursräv, som hon sade var en internhumoristisk gåva. Sist fick L-ledaren en fågelholk av MP-språkröret Per Bolund.

Statsvetaren kommenterar partiledardebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.