Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledaren om Magdalena Andersson efter onsdagens drama

SD:s partiledare till angrepp mot Magdalena Andersson under sitt tal på partiets landsdagar.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Där tog SD-ledaren upp att Magdalena Andersson tvingades avgå efter en dag och sa att han får ”Juholt-vibbar”.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ger Jimmie Åkesson ”Juholtvibbar”.

Det sa SD-ledaren i sitt tal under Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad.

– Magdalena Anderssons start som Sveriges statsminister blev väl kanske inte riktigt som hon tänkt sig, sa Åkesson.

Strax efter klockan 11 på lördagen omvaldes Jimmie Åkesson som partiordförande på Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad. Direkt efteråt lyfte han, i sitt tal, fram den M-KD-SD-budget som riksdagen röstade igenom i onsdags.

– Det är ingen liten sak. Det är en stor sak för vårt parti, och det är framför allt viktigt för Sverige. Nu tar vi stora steg mot maktskifte.

Sedan pekade Åkesson på att Stefan Löfven sagt att det varit sju fantastiska år som statsminister: 

– Det är inte fantastiskt att Sverige används som skräckexempel i andra delar av världen, Europas farligaste land. Det är inte fantastiskt att Sverige ligger i Europatopp när det gäller dödligt skjutvapenvåld.

Åkesson angrep också den nya S-ledaren Magdalena Andersson efter onsdagens drama i riksdagen:

– Jag börjar känna lite Juholtvibbar, är det bara jag?, sa Åkesson.

Åkesson syftar då på den kortvarigaste S-ledaren genom tiderna, Håkan Juholt, som satt tio månader, från mars 2011 till januari 2012, på posten.

Åkesson om bensinskatten

Från talarstolen tog han också upp att M-KD-SD-budgeten innebär sänkt bensinskatt. 

– Räddar vi världen genom att ytterligare öka klyftan mellan stad och land? Är det verkligen så? Räddar vi världen om klyftan mellan de som måste ta bilen till jobbet och de som kan hoppa på nästa tunnelbanetåg eller nästa spårvagn? Blir världen bättre för att vi här i Sverige får det sämre?

Det var inte bara Löfven och Andersson som Åkesson angrep i sitt tal. Han tog också upp den infekterade debatten som uppstod efter att MP-språkröret Per Bolund kallat oppositionen för ”blåbrun” i partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” i förra månaden:

”Bolund ska skämmas”

– Här har vi en synnerligen okunnig, historielös människa. Det är historielöst och inte minst är det grovt kränkande mot alla nazismens offer att likställa kritik mot världens mest ansvarslösa invandringspolitik med fascistiska förbrytelser under 1930- och 40-talen.

– Per Bolund ska skämmas.

Ett politikområde som SD-ledaren pekade på i sitt tal var tryggheten. Partiet vill öka resurserna till rättsväsendet - till polisen, åklagarmyndigheten, domstolarna och kriminalvården.

– Trygghet handlar också om att ta tillbaka kontrollen över vilka som är i vårt land, ta tillbaka kontrollen över immigrationen, så att vi har koll på vilka som befinner sig i Sverige, sa Åkesson. 

Dömde Lundgren dök inte upp

Tidigare under lördagen var det tänkt att EU-parlamentarikern Peter Lundgren skulle hålla tal. Hans medverkan ställdes dock in ”på grund av den senaste tidens utveckling kopplat till hans fall”.  

Det var i måndags som Lundgren dömdes till dagsböter för sexuellt ofredande. Målet mot honom kom efter Expressens avslöjande i EU-valrörelsen 2019 då vi kunde publicerade bandade telefonsamtal där en kvinnlig partikamrat vittnade om hur Lundgren hållit fast henne och tagit henne på brösten mot hennes vilja under partiets valkonferens året innan.

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik… Jag fick panik, sa kvinnan om Peter Lundgren.

David Baas: ”SD har gott självförtroende nu”

Åkessons känga till Andersson • Stämningen i partiet efter budgetframgången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.