Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons kalla svar till Sabuni: ”Inte intressant”

Se Niklas Svenssons intervju med Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabunis linje om SD och regeringsfrågan avfärdas av Jimmie Åkesson.

Inför Liberalernas ödesmöte i helgen kräver nu SD-ledaren i en intervju med Expressen att få vara med och förhandla om budgeten efter valet.

– Vi har inget intresse av att komma in från sidan. 

Samtidigt kallar han Liberalerna för ”ett meningslöst parti”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson befinner sig på torsdagseftermiddagen hemma i bostaden i Sölvesborg när han ger sina nya besked inför Liberalernas viktiga möte om regeringsfrågan i helgen.

Om Nyamko Sabuni förlorar omröstningen behöver hon avgå, tror Jimmie Åkesson. 

– Jag kan för lite om Liberalernas partikultur för att kunna veta vad som händer, men det är ju... Jag har väldigt svårt att se att Nyamko Sabuni och den partiledningen hon har runtomkring sig kan fortsätta. Jag hade sett det som väldigt svårt om jag hade fått partiet emot mig i en så pass avgörande fråga. Då hade jag nog fått tänka på om jag var rätt person att leda partiet. 

Samtidigt säger han att situationen inte är så oväntad. 

– Liberalerna har varit ett krisande parti långt före Nyamko blev partiledare och hon har inte lyckats förbättra läget på något sätt, snarare tvärtom. Det hänger ihop med att man inte har satt ner foten. 

SD vill prata med alla partier

Jimmie Åkesson tror dock att Liberalerna kan ta sig ur opinionskrisen ”någorlunda” om partiet röstar med Nyamko Sabuni och öppnar för samtal med Sverigedemokraterna. Han är samtidigt kritisk till de krav som Nyamko Sabuni framfört på en ny borgerlig regering. 

– Jag uppfattar det som att hon, M och KD ska göra upp om politiken. Det är inte intressant för oss, säger han och stänger den dörren. 

Expressen har kunnat berätta att Nyamko Sabuni i söndags skickade ut ett internt brev  till förtroendevalda och andra nyckelpersoner i partiet med ett ”förtydligande” när det gäller hur man ska förhålla sig till SD. I brevet skriver Sabuni att man inte vill se ett januariavtalsliknande samarbete med SD, som det Liberalerna har med Socialdemokraterna i dag. Men detta utesluter Åkesson nu.

– Vi är ju ett parti som gärna pratar med alla partier, det har varit vår linje sedan vi kom in i riksdagen 2010. Vi pratar gärna och förhandlar med Liberalerna om de har en konstruktiv ansats i det, men vi är inte beredda att ge upp hela vår möjlighet att påverka politiken från grunden. Om hon inbillar sig det tror jag hon får tänka om. 

Nyamko Sabuni vill begränsa ert inflytande och hon vill slippa att förhandla med er, och därför ska budgeten diskuteras i delar i finansutskottet, menar hon. Vad är det för inflytande du och Sverigedemokraterna kräver i ett framtida samarbete?

– Vi förväntar oss att vara med och förhandla budgeten om vi ska stödja budgeten. Vi förväntar oss att vara med och förhandla sakpolitik och lagstiftning på områden som är viktiga för oss och för våra väljare, när det gäller asylpolitiken och migrationspolitiken i stort, energipolitiken, rättspolitiken, skolpolitiken. Ja, på en lång rad områden som är viktiga för oss. 

”Inget intresse av att komma in från sidan”

Han vill inte diskutera detaljer i formerna för hur ett samarbete ska se ut efter valet, men konstaterar:

– Vi har inget intresse av att komma in från sidan – och vi är inte rädda för det heller. Jag upplever att vi det senaste året har skapat goda relationer med både Moderaterna och Kristdemokraterna. Arbetet i riksdagens utskott fungerar väldigt bra i många avseenden. Jag har svårt att se att Liberalerna kan komma in nu och ställa allt det där på ända. Om de röstar ja i helgen får de nog förhålla sig till att de är ett väldigt litet parti. Vi är två stora partier i det här samarbetet, och det måste de förhålla sig till. 

Så hur tycker du att Nyamko Sabuni ska agera nu för att övertyga sina partikamrater?

– Jag tror att hon måste förhålla sig till att Liberalerna är ett litet parti som har befunnit sig utanför riksdagen i alla opinionsmätningar det senaste året. Det är klart att man då måste vara ödmjuk och öppen för att samtala och förhandla med alla partier i riksdagen om man vill ha inflytande. Det upplever jag att hon har öppnat för i någon mån åtminstone. Kan hon övertyga sitt parti om det är det bra, men hur hon ska göra det kan jag inte svara på. Det får hon svara på själv. Min gissning är att Liberalerna sannolikt inte är ett enat parti på måndag, men kanske kan hon samla stöd och det är i så fall något jag välkomnar i grunden. 

Du har sagt att det bästa vore om L åker ur riksdagen i nästa val. Så vad ser du egentligen för möjligheter till samarbete med det partiet?

– Jag kan i grunden tycka att Liberalerna är ett ganska meningslöst parti i dag. Det finns egentligen ingen unik sak som de tillför överhuvudtaget. Allt de driver fångas upp av andra partier. Sen finns det säkert både borgerliga och socialdemokratiska stödröster som gärna ser dem i riksdagen av olika skäl. Men Liberalerna för mig fyller ingen större funktion. Det är ett så litet parti, så det är nästan bättre att de mandaten fördelas på andra partier. 

Se också:

Liberalernas partiledare om vägskälet partiet står inför.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.