Jimmie Åkessons hem attackerat i tisdags

Jimmie Åkessons hem attackerades i går kväll.
Foto: PELLE T NILSSON

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg utsattes vid 21-tiden i tisdags kväll för en attack.

Åkessons sambo Louise Erixon berättar om händelsen på Facebook:

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset."

– Att inte vara hemma när familjen utsätts för sådant här är jättejobbigt, säger Åkesson. 

Polisen i region Syd bekräftar på onsdagsförmiddagen för Expressen att det gjorts en polisanmälan efter en incident på Jimmie Åkessons adress men kan inte gå in på några detaljer eftersom anmälan är åtkomstskyddad.

Förundersökningsledaren vid polisen, Tommy Börjesson, är även han förtegen om attacken och vill inte kommentera den ytterligare.

– Inte just nu eftersom det här är en pågående förundersökning, säger han.

Säkerhetspolisen bekräftar att de kopplats in.

– Men just nu är det polisen som har hand om ärendet. Vi samarbetar och samverkar med dem för att få en bild av vad det är som har inträffat. Sedan får vi se om vi kommer att bli mer inkopplade, säger Karl Melin vid Säkerhetspolisens presstjänst.

Han fortsätter:

– När det gäller tar den här typen av händelser så tar vi dem på största allvar när det gäller våra skyddspersoner.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade på onsdagsförmiddagen attacken för Expressen.

– Jag fick höra från min sambo att det var några som var och ryckte i dörren. Sedan smällde det smällare och raketer. Då ringde hon de kontakter vi har. Sedan kom polisen och då visade det sig att det kastats ett stort antal ägg och fyrverkeripjäser.

– Jag har inte varit hemma än, men jag ska åka hem strax. Det är otroligt tråkigt. Att inte vara hemma när familjen utsätts för sådant här är jättejobbigt.

Louise Erixon: "Värsta attacken hittills"

Sambon Louise Erixon, förtroendevald i Sölvesborgs kommunfullmäktige, berättar på onsdagsförmiddagen på Facebook:

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset. Fattar verkligen inte hur man kan göra så..."

Louise Erixon uttalade sig även i Sydöstran:

– Det var mycket otäckt. Först var de och slängde ägg på vårt hus och sedan kom de tillbaka och bankade på dörrar och fönster och försökte ta sig in, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag kan verkligen inte förstå hur man kan göra så här, särskilt inte då detta också är en liten 3,5-årings hem.

SD-ledarens bostad har tidigare utsatts för flera attacker. Partiledaren har personligen också attackerats. Under en boksignering i november 2013 kastade en kvinna en tårta i ansiktet på honom på Södermalm i Stockholm.

Irene Matkowitzc, 60, åtalades och dömdes senare för ofredande.

– Det är klart det påverkar mig och andra folkvalda. Händelsen i sig är ett hot mot demokratin, sa Jimmie Åkesson på en presskonferens efter händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.