Jimmie Åkessons hem attackerades i går kväll. Foto: PELLE T NILSSON
Jimmie Åkessons hem attackerades i går kväll. Foto: PELLE T NILSSON

Jimmie Åkessons hem attackerat i tisdags

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bostad i Sölvesborg utsattes vid 21-tiden i tisdags kväll för en attack.

Åkessons sambo Louise Erixon berättar om händelsen på Facebook:

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset."

– Att inte vara hemma när familjen utsätts för sådant här är jättejobbigt, säger Åkesson.

Polisen i region Syd bekräftar på onsdagsförmiddagen för Expressen att det gjorts en polisanmälan efter en incident på Jimmie Åkessons adress men kan inte gå in på några detaljer eftersom anmälan är åtkomstskyddad.

Förundersökningsledaren vid polisen, Tommy Börjesson, är även han förtegen om attacken och vill inte kommentera den ytterligare.

– Inte just nu eftersom det här är en pågående förundersökning, säger han.

Säkerhetspolisen bekräftar att de kopplats in.

– Men just nu är det polisen som har hand om ärendet. Vi samarbetar och samverkar med dem för att få en bild av vad det är som har inträffat. Sedan får vi se om vi kommer att bli mer inkopplade, säger Karl Melin vid Säkerhetspolisens presstjänst.

Han fortsätter:

– När det gäller tar den här typen av händelser så tar vi dem på största allvar när det gäller våra skyddspersoner.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade på onsdagsförmiddagen attacken för Expressen.

– Jag fick höra från min sambo att det var några som var och ryckte i dörren. Sedan smällde det smällare och raketer. Då ringde hon de kontakter vi har. Sedan kom polisen och då visade det sig att det kastats ett stort antal ägg och fyrverkeripjäser.

– Jag har inte varit hemma än, men jag ska åka hem strax. Det är otroligt tråkigt. Att inte vara hemma när familjen utsätts för sådant här är jättejobbigt.

Louise Erixon: "Värsta attacken hittills"

Sambon Louise Erixon, förtroendevald i Sölvesborgs kommunfullmäktige, berättar på onsdagsförmiddagen på Facebook:

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset. Fattar verkligen inte hur man kan göra så..."

Louise Erixon uttalade sig även i Sydöstran:

– Det var mycket otäckt. Först var de och slängde ägg på vårt hus och sedan kom de tillbaka och bankade på dörrar och fönster och försökte ta sig in, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Jag kan verkligen inte förstå hur man kan göra så här, särskilt inte då detta också är en liten 3,5-årings hem.

SD-ledarens bostad har tidigare utsatts för flera attacker. Partiledaren har personligen också attackerats. Under en boksignering i november 2013 kastade en kvinna en tårta i ansiktet på honom på Södermalm i Stockholm.

Irene Matkowitzc, 60, åtalades och dömdes senare för ofredande.

– Det är klart det påverkar mig och andra folkvalda. Händelsen i sig är ett hot mot demokratin, sa Jimmie Åkesson på en presskonferens efter händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag