Åkessons första ord om partikollegans sexvideo

Jimmie Åkesson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

En sexvideo på en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna, som uppges vara inspelad i riksdagshuset, har spridits i sociala medier.

Nu kommenterar partiledare Jimmie Åkesson händelsen. 

– Det avgörande är om det anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det, säger han till Aftonbladet

I ett videoklipp som spridits i sociala medier, av bland andra Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick, syns en man filma sitt jeansklädda skrev.

Mannen sitter i ett rum som liknar ett kontor och knäpper upp byxorna för att sedan smeka sitt könsorgan. Enligt Expressens uppgifter är kontorsmiljön i bakgrunden belägen i riksdagshuset.

Klippet har skickats via Facebook Messenger, vilket gör det tydligt att en manlig SD-ledamot som är avsändaren. Det går även se att det är mannen själv som filmar videon.

Partiet uppger i ett mejl till Expressen att de ser allvarligt på det som hänt och menar att det tyder på ett ”mycket olämpligt beteende”.  

”Vi kommer att tala med riksdagsledamoten och reda ut vad det är som har hänt”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman.

Partiet skriver också att händelsen bör polisanmälas om den ”skickats till någon oönskat”. 

Åkesson: Inte bekväm att lägga mig i

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger nu till Aftonbladet att han inte är insatt i händelsen och därför inte vill kommentera det närmare.

– Jag vet att vår gruppledning är i kontakt med den här personen och tar reda på vad som ligger bakom det här. Jag väntar med att tycka någonting tills jag vet mer, säger han.

Åkesson säger att han har svårt att se hur förtroendet för partiet skulle påverkas av händelsen, men att det i slutändan är väljarna som avgör det. 

– Det finns så klart mycket att säga om sådana här saker. Det avgörande är om det här på något sätt kan anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det. Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i, säger Åkesson till Aftonbladet. 

Expressen har sökt riksdagsledamoten.

SD-politiker spelade in sexvideo i riksdagshuset

SD: ”Ser allvarligt på det som hänt – olämpligt beteende.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.