SD-ledaren Jimmie Åkesson reste för några dagar sedan till den turkisk-grekiska gränsen för att ”bilda sig en uppfattning om läget” och för att varna flyktingar som vill ta sig till Sverige.
Med sig hade han flygblad med budskapet ”Sverige är fullt” som skulle delas ut vid gränsen.
Han kom egentligen aldrig ända fram till gränsen, och resan har kritiserats för att vara en PR-resa.
– Jag och alla partiledare gör studieresor. Detta är en fråga som jag och mitt parti är engagerad i, och våra väljare. Om vi har en potentiell ny 2015-situation är det inte orimligt att jag åker dit och bildar mig en uppfattning. Det är inte det minsta kontroversiellt. Det görs till ett PR-jippo av media, säger Jimmie Åkesson.
Hur ser du på alla uppgifter om barn som går utan skor för att gränspolisen tagit dem?
– Jag tänker att man ska vara försiktig med vilken information man lita på, för det pågår ett propagandakrig. Jag har inte sett några barn gå utan skor. Jag har sett att myndighetspersoner i Turkiet kommer med mat och vatten till dem som behöver.
– Men det här är en humanitär katastrof i många avseenden. Därför är det så viktigt att vi hjälper Grekland att dimensionera sitt gränsskydd så att man kan hantera situationen värdigt.
Är det värdigt att använda tårgas mot flyktingar?
– Det är just det man helst ska försöka undvika, att ta till vapen och sånt, men då gäller det att man kan dimensionera sitt gränsskydd så att man gör det möjligt. Det är ingen lätt situation när den turkiska sidan bussar människor till gränsen och sätter in tusentals poliser för att trycka människor mot den grekiska gränsen.
Tycker du att människor behandlas värdigt vid gränsen i dag?
– Det är ingen värdig situation, men alternativet att öppna gränsen och släppa in alla i Europa är inte heller ett alternativ. Nu gäller det att se till att man dimensionerar gränskontrollen så att den kan hållas. Människor som är på flykt ska få hjälp i närområdet genom att vi riktar resurserna dit.
SD-ledaren om dramat på flygplatsen
När SD-ledaren under fredagen skulle ta sig hem till Sverige igen, i sällskap med stabschefen Mikael Eriksson, blev det stopp på flygplatsen i Istanbul.
– Jag kom dit i taxi och när jag var på väg att checka in blev jag omringad av tre män som utgav sig för att vara poliser. De bad mig följa med till ett polisrum.
Där förhördes partiledaren ingående om sitt syfte med resan. Enligt Åkesson ville de att han skulle skriva under ett papper: En delgivning om att han inte var välkommen tillbaka till Turkiet. Men han vägrade skriva under.
– Den var formulerad på turkiska, och jag tänker inte skriva under något som jag inte förstår.
I samband med detta upptäckte han att datorväskan var borta.
– Min misstanke är att de har lånat den av mig i tumultet som uppstod.
Efter en och en halvtimme fick han dock tillbaka väskan – och då sades det att han glömt den i taxin.
– Det kan vara så, men allt känns väldigt uppgjort, hävdar han.
Åkesson: Turkiet är en islamistisk diktatur
Under gårdagen hävdade först presschefen för Sverigedemokraterna, Henrik Gustafsson, att Jimmie Åkesson hade gripits på flygplatsen – och detta blev en stor nyhet i alla stora svenska medier. Senare dementerades detta av partiet och det uppstod en diskussion om huruvida man kan lita på partiets pressavdelning.
Jimmie Åkesson säger nu att han inte vet hur partiets diskussioner gick till.
– Man har väl gått på uppgifter från turkisk media.
Samtidigt hävdar han att han visst var frihetsberövad av polisen.
– Jag vet inte vad man ska kalla det. Men jag var inte frivilligt med polisen i tre och en halv timme. Jag upplevde att jag var frihetsberövad.
Detta gjorde också att han missade sitt flyg till Köpenhamn och fick ta ett senare plan.
Jimmie Åkesson berättar också att han var helt ensam på flygplatsen eftersom Säkerhetspolisen gjort bedömningen att han inte behövde några livvakter på resan.
Han har haft kontakt med Säkerhetspolisen efter hemkomsten – och då fick han veta att myndigheten informerats om att han skulle avvisas redan kvällen före.
Anser du att utrikesministern borde markera mot Turkiet på något sätt – i så fall hur?
– Det tycker jag att man ska göra. Turkiet är att betrakta som en islamistisk diktatur.
Han uppmanar samtidigt regeringens företrädare att sluta håna honom.
– Man hånar mig och indirekt säger man att Turkiet agerat rätt. Så långt bör man inte gå. Vi bör vara eniga i Sverige om att Turkiet är en stat som är problematisk på många sätt.