Angrepp. Varken Louise Eriksson ­eller Jimmie Åkesson lämnar några kommentarer till det skarpt formulerade brev som skickats till SDU:s ledning.
Angrepp. Varken Louise Eriksson ­eller Jimmie Åkesson lämnar några kommentarer till det skarpt formulerade brev som skickats till SDU:s ledning.

Åkessons flickvän till attack mot SDU

Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson skickar nu sin flickvän Louise Eriksson för att angripa utmanaren, SDU-­ledaren Gustav Kasselstrand.

Expressen kan avslöja Erikssons fräna brev där hon kallar SDU:s kritik av partiledaren för "en mycket aggressiv krigsförklaring".

Hon kräver SDU-topparnas omedelbara avgång.

- Hon sprider oro, osämja och konflikter, säger en högt uppsatt SD-källa i riksdagen.

Gustav Kasselstrand skrev i förrgår tillsammans med SDU:s vice ord­förande William Hahne en debatt­artikel på dn.se där de kritiserar Jimmie Åkessons hantering av Erik Almqvist efter Expressens avslöjanden:

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev."

Artikeln blottlade en djup maktkamp och fiendskap inom partiet - mellan Kasselstrands mer nationalistiska inriktning och Åkessons fokus på det socialkonservativa.

- Det är klart att det är en markering från Kasselstrands sida, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö om SDU:s debattartikel.

Flickvännen till angrepp

Jimmie Åkesson kritiserade SDU:s utspel vid en hastigt samman­kallad pressträff samma dag.

Men den från parti­ledningen som nu håller i släggan mot Kassel­strand är Åkessons flickvän LouisEriksson som också är parti­sekreteraren Björn Söders sekreterare.

Expressen kan nu avslöja ett internt brev som Eriksson i går eftermiddag skickade ut i SDU - ett brev som inte döljer den hätska stämningen i partiet.

Eriksson skriver om Kasselstrand och Hahne:

"Den politiska och kommunikativa omognad som dessa två personer påvisat, är en stor risk både för ungdomsförbundets och moderpartiets trovärdighet."

Och vidare:

"Artikelns avsikt upplevs vara en mycket aggressiv krigsförklaring mot partiledningen".

Louise Erikssons slutsats: "Jag kräver att Gustav Kasselstrand och William Hahne snarast avgår från sina poster i SDU."

Brevet har nu spridits inom ungdomsförbundet och moderpartiet. Flera inom partiet har reagerat på Louise Erikssons fräna ton, och att hon upplevs gå sin pojkväns ärenden:

- Hon bara råkar vara tillsammans med partiledaren, säger en källa med insyn i SD:s riksdagsarbete om Erikssons maktbas.

Vill inte kommentera

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att han själv inte känner till brevet och därför inte vet om och i så fall hur Jimmie Åkesson varit inblandad.

Han ville i går kväll inte heller fråga sin partiledare om brevet.

Har du pratat med Jimmie om brevet?

- Alla mina synpunkter på Gustav Kasselstrands och William Hahnes agerande tänker jag ta internt och inte kommentera i externa media, säger Louise Eriksson till Expressen.

Gustav Kasselstrand har läst brevet:

- Ja, jag läste det. I det här läget har jag valt att inte besvara det för saker och ting förändras ganska drastiskt från dag till dag och förutsättningarna är olika varje dag. Då ser jag ingen anledning till att kommentera det här förrän bilden har klarnat under de kommande dagarna.

Har du varit i kontakt med Louise Eriksson ?

- Inte direkt, säger Kasselstrand.

 

EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Jimmie Åkessons flickvän stavar sitt efternamn Eriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag