Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons flickvän till attack mot SDU

Angrepp. Varken Louise Eriksson ­eller Jimmie Åkesson lämnar några kommentarer till det skarpt formulerade brev som skickats till SDU:s ledning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson skickar nu sin flickvän Louise Eriksson för att angripa utmanaren, SDU-­ledaren Gustav Kasselstrand.

Expressen kan avslöja Erikssons fräna brev där hon kallar SDU:s kritik av partiledaren för "en mycket aggressiv krigsförklaring".

Hon kräver SDU-topparnas omedelbara avgång.

- Hon sprider oro, osämja och konflikter, säger en högt uppsatt SD-källa i riksdagen.

Gustav Kasselstrand skrev i förrgår tillsammans med SDU:s vice ord­förande William Hahne en debatt­artikel på dn.se där de kritiserar Jimmie Åkessons hantering av Erik Almqvist efter Expressens avslöjanden:

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev."

Artikeln blottlade en djup maktkamp och fiendskap inom partiet - mellan Kasselstrands mer nationalistiska inriktning och Åkessons fokus på det socialkonservativa.

- Det är klart att det är en markering från Kasselstrands sida, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö om SDU:s debattartikel.

Flickvännen till angrepp

Jimmie Åkesson kritiserade SDU:s utspel vid en hastigt samman­kallad pressträff samma dag.

Men den från parti­ledningen som nu håller i släggan mot Kassel­strand är Åkessons flickvän LouisEriksson som också är parti­sekreteraren Björn Söders sekreterare.

Expressen kan nu avslöja ett internt brev som Eriksson i går eftermiddag skickade ut i SDU - ett brev som inte döljer den hätska stämningen i partiet.

Eriksson skriver om Kasselstrand och Hahne:

"Den politiska och kommunikativa omognad som dessa två personer påvisat, är en stor risk både för ungdomsförbundets och moderpartiets trovärdighet."

Och vidare:

"Artikelns avsikt upplevs vara en mycket aggressiv krigsförklaring mot partiledningen".

Louise Erikssons slutsats: "Jag kräver att Gustav Kasselstrand och William Hahne snarast avgår från sina poster i SDU."

Brevet har nu spridits inom ungdomsförbundet och moderpartiet. Flera inom partiet har reagerat på Louise Erikssons fräna ton, och att hon upplevs gå sin pojkväns ärenden:

- Hon bara råkar vara tillsammans med partiledaren, säger en källa med insyn i SD:s riksdagsarbete om Erikssons maktbas.

Vill inte kommentera

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att han själv inte känner till brevet och därför inte vet om och i så fall hur Jimmie Åkesson varit inblandad.

Han ville i går kväll inte heller fråga sin partiledare om brevet.

Har du pratat med Jimmie om brevet?

- Alla mina synpunkter på Gustav Kasselstrands och William Hahnes agerande tänker jag ta internt och inte kommentera i externa media, säger Louise Eriksson till Expressen.

Gustav Kasselstrand har läst brevet:

- Ja, jag läste det. I det här läget har jag valt att inte besvara det för saker och ting förändras ganska drastiskt från dag till dag och förutsättningarna är olika varje dag. Då ser jag ingen anledning till att kommentera det här förrän bilden har klarnat under de kommande dagarna.

Har du varit i kontakt med Louise  Eriksson ?

- Inte direkt, säger Kasselstrand.


EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Jimmie Åkessons flickvän stavar sitt efternamn Eriksson.

Jobbar åt SD:s partisekreterare

Louise Eriksson är flickvän till SD-ledaren Jimmie Åkesson och dotter till SD-ledamoten Margareta Larsson, som tidigare hette Sandstedt.

Jobbar som sekreterare till partisekreteraren och gruppledaren Björn Söder på partiets riksdagskansli.

2006 dömdes Eriksson för att ha misshandlat en ung kvinna. För två år sedan kommenterade hon domen för Expressen och sade att hon ångrar sig: "Samtidigt har jag och tjejen i fråga för länge sedan rett ut detta och vi är vänner i dag precis som innan incidenten."

Striden mellan Åkesson och Kasselstrand

7 november 2011

Gustav Kasselstrand och ­William Hahne skriver en debattartikel i Aftonbladet om att Palestina bör erkännas som stat. Artikeln väcker vrede inom SD:s partitopp och Hahne får lämna sitt jobb på riksdags­kansliet.

8 mars 2012

En diskussionstråd startas på nätforumet Flashback om att bland andra SD-profilen Ted Ekeroth står bakom en kupp mot Gustav Kasselstrand. Kuppen går ut på att peta Kasselstrand med hjälp av Paula Bieler.

1 juli 2012

Gustav ­Kasselstrand får inte hålla tal före SD-ledaren Jimmie Åkesson under ­partiets dag i Almedalen.

1 september 2012

Åkes­son­falangens kandidat Paula Bieler förlorar ordförande­omröstningen mot Gustav Kasselstrand.

15 november 2012

Gustav Kasselstrand och William Hahne går ut på dn.se och kritiserar Jimmie Åkessons petning av Erik Almqvist från tunga partiuppdrag efter Expressens avslöjande. Senare under eftermiddagen skriver Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson ett brev till SDU där hon kräver Kasselstrands och Hahnes avgång.

Expressens avslöjande dag för dag

Tisdag

Expressens reportrar David Baas och Christian Holmén avslöjar nya uppgifter om ett bråk i centrala Stockholm sommaren 2010. Vittnen säger att SD-toppen Erik Almqvist ska ha uttryckt sig rasistiskt och kallat en kvinna "hora". De säger också att rättspolitiske talesmannen Kent Ekeroth ska ha knuffat in en kvinna i en bil. Almqvist nekar till uppgifterna.

Onsdag

Expressen publicerar bilder ur filmen. På filmen framgår att Almqvist ropar "blatte-lover", "babbe", och " skit i den här lilla horan" om en 21-årig kvinna som argumenterar mot SD-männen. Erik Almqvist tvingas lämna alla sina partiuppdrag.

Torsdag

Filmen visar också hur Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör under bråket. Kent Ekeroth tvingas ta "timeout" från posten som rättspolitisk talesman.

Fredag

Expressen avslöjar hur Almqvist och Ekeroth skrattar åt den påstådda kopplingen till det kriminella nätverket Original Gangsters - vilket de tidigare angett som skäl till att de beväpnade sig med järnrören.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.