Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkessons blackout i studion

SD-ledaren Jimmie Åkesson fick, likt de andra partiledarna som medverkat, svara på några kluriga frågor i pausen av SVT:s ”Utfrågningen.”Foto: SVT
På frågan när samerna erkändes som ett folk i Sveriges grundlag svarade Åkesson 1981 – trots att svaret var 2011 och han själv satt i riksdagen.Foto: SVT

Jimmie Åkesson fick inte många rätt på snabbfrågorna under SVT:s ”Utfrågningen”.

Innan han svarade fel på antalet folkomröstningar i Sverige säger han:

– Har jag fel på den här så går jag.

Efter utfrågningen menade han att han fick ”en blackout”.

På vilket slott dog Erik XIV? Var finns Rökstenen med runor från 800-talet? 

SD-ledaren Jimmie Åkesson fick, likt de andra partiledarna som medverkat, svara på några kluriga frågor i pausen av SVT:s ”Utfrågningen.”

Angående Rökstenen hävdade han att den berömda runstenen finns i Småland – men Ödeshög och Östergötland är det rätta svaret.

– Jag tycker att ni är jättetaskiga. Det går inte att tänka klart i den här miljön, säger Jimmie Åkesson.

På frågan när samerna erkändes som ett folk i Sveriges grundlag svarade Åkesson 1981. Rätt svar är 2011.

– Jag har alltså själv varit med och beslutat om det här. Jag föll lite på definitionen om vad som är ett folk, säger Åkesson.

”Har jag fel på den här så går jag faktiskt”

På frågan om hur många folkomröstningar som Sverige har haft börjar Åkesson räkna högt:

– Kvinnlig rösträtt, sprit, trafik, pension, kärnkraft, EU... det måste vara åtta. Har jag fel på den här så går jag faktiskt, säger Åkesson.

Rätt svar är sex: rusdrycksförbud (1922), högertrafik (1955), tjänstepension (1957), kärnkraft (1980), medlemskap i EU (1994), EMU (2003). 

– Kära nån. Oj, vad jag är bortgjord här känner jag.

Totalt fick Åkesson ett rätt av fem. Det enda rätta svaret var på frågan hur länge man kan sitta anhållen, vilket är tre dagar.

Samma fel – två gånger

När Jimmie Åkesson efter programmet fick ge synpunkter om sina svar i Sverigetestet, blandande han än en gång ihop Östergötland och Småland:

– I morgon ska jag till Småland, inte Ödeshög dock, men till andra delar av Småland och valtala inför en massa människor.

Så här får Jimmie Åkessons en chans att uppdatera sina geografikunskaper: Rökstenens inskrift anses med sina 760 tecken vara världens längsta runinskrift. Stenen är belägen vid Röks kyrka i Röks socken, Ödeshögs kommun och Lysings härad i – Östergötland.

Han berättar i eftersnacket att han fick en blackout under utfrågningen och att han inte minns någon av frågorna i efterhand.

– Ärligt talat, jag minns inte vilka frågor jag fick. Jag får titta på det här och analysera det.

– Det är en väldigt speciell situation. Har man aldrig varit i situationen är det svårt att föreställa sig. Man är ganska utelämnad, säger han i eftersnacket.

Det gick inte mycket bättre för de andra partiledarna i SVT:s ”Utfrågningen” . 

Stefan Löfven (S) fick två av fem, Ebba Busch Thor (KD) två av fem. Jonas Sjöstedt (V) tre av fem, Jan Björklund (L) två av fem, Ulf Kristersson (M) två av fem och Annie Lööf (C) två av fem. Bäst gick det för Isabella Lövin (MP), som fick fem av fem. 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.