Åkessons comeback kan bli kortvarig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jimmie kommer tillbaka för att styra upp sådant som måste styras upp. Det är och har varit stökigt internt med Mattias Karlsson", säger en uppgiftslämnare med insyn till Expressen

Jimmie Åkessons plan var att berätta om comebacken i "Skavlan" i SVT först på fredag kväll - men Expressen kunde redan i går avslöja att han återvänder som partiledare.

Det kan dock bli en kort comeback.

– Jimmie kommer tillbaka för att styra upp sådant som måste styras upp. Det är och har varit stökigt internt med Mattias Karlsson, säger en uppgiftslämnare med insyn till Expressen.

Beskedet i går morse om att Sverigedemokraterna kallar till en presskonferens på fredag kväll utlöste en våg av spekulationer i sociala medier. Många antog att Jimmie Åkesson bestämt sig för att lämna partiledarposten - en uppgift som förra veckan också spreds via sajten Dagens Opinion.

Men strax före klockan 13 i går kunde Expressen avslöja att det var tvärtom.

Enligt planen skulle Jimmie Åkesson berätta om comebacken hos Fredrik Skavlan i SVT på fredag och därefter hålla en presskonferens i riksdagen, men flera källor i partiet bekräftade redan under måndagen för Expressen. Och under inspelningen av SVT:s "Skavlan" i går bekräftade Åkesson comebacken.

Inte gett några intervjuer

Beskedet har under en tid varit känt av en liten krets kring Mattias Karlsson och Richard Jomshof - men i slutet av förra veckan informerades också andra i partiet.

Sverigedemokraterna i Blekinge fick till exempel klart besked från partiledningen om att Jimmie Åkesson planerar att hålla sitt traditionsenliga sommartal i Sölvesborg den 29 augusti. Uppgiften publicerades på distriktets Facebooksida förra veckan, men drogs snabbt tillbaka eftersom det kunde ses som en bekräftelse på att hans sjukskrivning nu är över.

Jimmie Åkesson har varit sjukskriven sedan den 17 oktober förra året, då han i ett öppet brev till partiets medlemmar berättade att han skulle vara sjukskriven "en tid framöver".

"Hur länge kan jag inte svara på i dag. Läkaren benämner det "utmattningssyndrom", vilket i dagligt tal brukar kallas "utbrändhet", skrev han bland annat.

Jimmie Åkesson har sedan dess inte gett några intervjuer eller uttalat sig om dagspolitiken.

Den 19 januari i år bröt han tystnaden och kommenterade den då pågående maktstriden i partiet mellan Björn Söder och Mattias Karlsson. Söder ansåg det oansvarigt att lämna som partisekreterare - men Jimmie Åkesson slog i ett mejl till Expressen fast:

"Partisekreterarfrågan har varit aktuell inom partiet sedan hösten 2013 när Björn Söder aviserade sin avgång. Det sista jag diskuterade med Mattias Karlsson och Richard Jomshof före min sjukskrivning var just vikten av att processen med byte av partisekreterare inte stannar upp på grund av min frånvaro."

Togs emot med glädje

Den 26 januari valdes Richard Jomshof till ny partisekreterare av partistyrelsen.

Beskedet om att Jimmie Åkesson nu återvänder efter sin drygt fem månader långa sjukskrivning togs i går emot med glädje hos många SD-företrädare.

Richard Jomshof konstaterade till exempel:

– Det är klart att det bara är positivt, det är många som vill att han ska komma tillbaka så det kan jag tänka mig leder till stor glädje och förväntan.

Samtidigt uppger källor med insyn i partiet att Jimmie Åkessons plan egentligen ska ha varit en annan.

– Tanken har hela tiden varit att det skulle ske en överlämning till Mattias Karlsson i skymundan. Både han och Jimmie Åkesson har varit inställda på att han skulle ta över, hävdar en uppgiftslämnare.

Men med Mattias Karlsson som partiledarvikarie uppstod sprickor och konflikter. Som Expressen tidigare berättat har han internt anklagats för både vänskapskorruption och regelbrott.

En utlösande faktor blev konflikten mellan Mattias Karlsson och den förra partisekreteraren Björn Söder. De påstås i dag avsky varandra.

"Ett dubbelspel"

Björn Söder blev nyligen pappa för första gången och har därför befunnit sig i Småland de senaste veckorna. Hos kretsen kring Mattias Karlsson anses riksdagens andre vice talman efter konflikten vara "persona non grata".

Mattias Karlsson lyckades inte heller ena partiet i Stockholm. Den omstridde SDU-toppen William Hahne utmanade den sittande ordföranden om makten - och vann. Därmed förlorade Mattias Karlsson och den nuvarande partiledningen en viktig maktbas.

Mattias Karlssons svar till Hahne blev en internutredning som kan resultera i att han och personer som står honom nära utesluts ur partiet. Frågan ska upp på nästa partistyrelsemöte, erfar Expressen.

Och som om inte detta vore nog: Nyligen framkom det att Mattias Karlsson i december 2013 ska ha tagit kontakt med tidningen Expos redaktion för att få hjälp med att kartlägga människor som finns i partiets periferi.

– Ett dubbelspel, konstaterade Expos chefredaktör Daniel Poohl nyligen.

Och det tycker också många SD-anhängare.

– Många i partiet anser att man ska hålla sig långt borta från Expo, så det här blev droppen. Mattias Karlsson kan inte bli partiledare, det skulle klyva partiet, säger en centralt placerad SD-källa.

Turbulensen kring Mattias Karlsson internt gjorde att Jimmie Åkesson nu inte hade något val, menar flera uppgiftslämnare.

– Jimmie kommer tillbaka för att styra upp sådant som måste styras upp. Det är och har varit stökigt internt med Mattias Karlsson, säger en SD-källa.

Kan få betala tillbaka

Men det kan bli en kort comeback.

Dagens Nyheter hänvisar till "flera av varandra oberoende källor" som uppger att Mattias Karlsson kan komma att ta över som partiledare vid partiets landsdagar i november.

Tidningen uppger samtidigt att Jimmie Åkesson riskerar att tvingas betala tillbaka över 150 000 kronor i sjukpenningtillägg till riksdagen. Orsaken ska vara att Försäkringskassan nekat honom sjukpenning eftersom hans parti fortsatt att betala ut ett partiledararvode på omkring 40 000 kronor i månaden.

I ett pressmeddelande i går meddelade Sverigedemokraterna att partiet under en tid framöver bojkottar tidningen Aftonbladet. Orsaken ska vara att journalister från tidningen i söndags besökte hans bostad i Sölvesborg.

– Att som journalist göra hembesök hos en person som är sjukskriven för utmattningssyndrom är ett lågvattenmärke, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

SD-ledaren skrev själv om sin utbrändhet i öppet brev

Succé i valet - landets tredje största parti

I riksdagsvalet 2014 får Sverigedemokraterna 12,86 procent av rösterna. Det gör partiet till riksdagens tredje största parti. Efter valet utnämns även Sverigedemokraternas Björn Söder till riksdagens andre vice talman.

Sjukskriven på obestämd tid - Karlsson tar över

Jimmie Åkesson berättar i ett öppet brev om att han i samråd med sin läkare sjukskriver sig på obestämd tid. Orsaken är att han hade blivit utbränd. I brevet skriver Åkesson att framgångarna efter valet "inte känns så bra som de borde". Som vikarierande partiledare utses Mattias Karlsson.

Sjukskrivningen förlängs i flera omgångar

Jimmie Åkessons sjukskrivning har förlängts i flera omgångar. Från början var det sagt att den skulle gälla åtminstone fram till sista november, därefter kom beskedet att den förlängs till slutet av januari.

Löfven utlyser nyval efter beskedet från SD

SD deklarerar att partiet tänker rösta ner regeringens budget, vilket leder till att Stefan Löfven utlyser ett nyval. Ett par veckor senare ställs nyvalet in och de övriga riksdagspartierna presenterar decemberöverenskommelsen.

"Inte ha för bråttom"

Sjukskrivningen förlängs återigen, den här gången fram till den sista mars. Åkesson uppger i ett pressmeddelande att hans "återhämtning går åt rätt håll och att han mår märkbart bättre men att det är viktigt att inte ha för bråttom tillbaka i arbete".

Bekräftar comeback

I går berättade partiet på Facebook att man skulle "berätta något viktigt" på fredag. Expressen kunde under dagen i går avslöja att det rör sig om att Åkesson kommer att komma tillbaka som partiledare, något han berättar i SVT:s "Skavlan".

Berättar i "Skavlan" om sin närmaste framtid

Programmet där Åkesson intervjuas sänds på fredag, men spelades in redan i går. I programmet berättar Åkesson själv att han kommer att börja jobba efter den 31 mars, men att det blir en successiv återkomst där han i första hand kommer att fokusera på att jobba med partiets inre liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.