Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons brev till partiet efter Skavlan

Foto: Astor And Barth/Rex

På onsdag är Jimmie Åkesson tillbaka efter sin sjukskrivning.

I Skavlan berättade han om beslutet - och rök ihop med programledaren när han fick frågor om att fälla varje regerings budget.

Efter inspelningen skickar Jimmie Åkesson nu ett brev till partiets medlemmar där han berättar om sjukskrivningen och framtiden.

"Jag kommer att föreslå verkställande utskottet att partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, jämte partisekreterare Richard Jomshof ytterligare en tid fortsätter att i mitt ställe företräda partiet utåt och leda det politiska arbetet, skriver han.

Jimmie Åkessons medverkan i SVT:s "Skavlan" under fredagskvällen är första gången SD-ledaren syntes i ett en intervju sedan sjukskrivningen i oktober. I programmet berättar han om vad som ledde fram till utbrändheten, och tiden efteråt.

- Mentalt var jag inte där. Jag gick på autopilot kan man säga. Det hade jag gjort under nästan hela året i någon mening. Det var ju två valkampanjer, säger Jimmie Åkesson i programmet.

I ett brev till medlemmarna som kommer att publiceras på fredagskvällen efter Jimmie Åkessons medverkan i "Skavlan" skriver han med egna ord hur det var att bli sjuk.

"Jag har full förståelse för att det utan egen erfarenhet kan vara svårt att relatera till en så abstrakt diagnos som utmattningssyndrom, men det vardagliga uttrycket "gå in i väggen" är faktiskt en väldigt bra beskrivning. Det tog stopp, jag tog slut", skriver han i brevet.

Fler personer ska representera partiet i större utsträckning

På onsdag börjar Jimmie Åkesson jobba igen efter drygt fem månaders frånvaro. Men det blir inte som förr - i alla fall inte till en början. Åkesson kommer att vara den som styr inifrån och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson - vars insats hyllas av Åkesson i brevet - kommer att vara ansiktet utåt tillsammans med partisekreterare Richard Jomshof.

"Jag kommer att föreslå verkställande utskottet att partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, jämte partisekreterare Richard Jomshof ytterligare en tid fortsätter att i mitt ställe företräda partiet utåt och leda det politiska arbetet", skriver han.

Jimmie Åkesson öppnar i sitt brev till medlemmarna för att flera personer tillsammans ska representera partiet i en större utsträckning.

"Förhoppningsvis innebär de senaste månadernas utveckling att vi ges möjlighet att i högre utsträckning dela på uppgiften att företräda partiet, även långsiktigt."

Turbulent tid

Partiet har under Jimmie Åkessons frånvaro upplevt en turbulent tid.

Först i samband med att man valde att fälla regeringens budget i december. Därefter kom regeringens och alliansens reaktion; decemberöverenskommelsen som syftade till att utestänga SD från inflytande.

Under våren har intern kritik riktats mot Mattias Karlsson - bland i samband med den hårda maktstriden om Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt. Bland annat efter att Dagens Nyheter beskrivit hur Karlsson ska ha bett stiftelsen Expo om hjälp att kartlägga personer.

I Skavlan ryker Jimmie Åkesson ihop med programledaren när han konfronteras och ställer frågor om det ultimatum som den ställföreträdande partiledaren hade om att fälla varje regering budget. Han undrar om det ultimatumet kommer att gälla även när Jimmie Åkesson är tillbaka. Jimmie Åkesson vill inte kalla det ultimatum utan säger att det handlar om att de andra partierna ska prata med honom.

Åkesson avslutar med att tacka medlemmarna för stödet:

"Det är svårt att med några få meningar beskriva hur oerhört tacksam jag är för alla hälsningar, brev och blommor jag nåtts av under den här perioden. All den uppmuntran jag fått har absolut varit en betydande orsak till att min återhämtning hela tiden har gått i rätt riktning. Att i tuffa tider ständigt påminnas om att vännerna är många betyder väldigt mycket."

Jimmie Åkessons brev till medlemmarna

Efter nära ett halvårs frånvaro börjar det bli dags för mig att komma tillbaka i arbete. Att nästan helt koppla bort politiken under så lång tid har varit tufft, men tyvärr helt nödvändigt i det läge jag befann mig efter valet.

Jag har full förståelse för att det utan egen erfarenhet kan vara svårt att relatera till en så abstrakt diagnos som utmattningssyndrom, men det vardagliga uttrycket "gå in i väggen" är faktiskt en väldigt bra beskrivning. Det tog stopp, jag tog slut. Min enda chans att vända på det var att under obestämd tid ta ett stort kliv åt sidan och på heltid ägna mig åt mitt eget välbefinnande och min familj. Nu känner jag dock att jag nått en punkt där fortsatt heltidsvila inte ger mig så mycket mer. Jag har massor av energi och mår bättre än på väldigt länge. Därför vill jag börja jobba.

Samtidigt har de här månaderna gett mig en djupare förståelse för vad det är jag drabbats av, och jag måste vara ödmjuk och hysa den största respekt inför det. Det kommer inte att fungera att hoppa rakt in i hetluften över en natt. Då finns en överhängande risk för ett rejält bakslag. Min återkomst måste ske successivt i en takt som jag själv styr över.

Därför kommer jag under den första tiden att ägna mig åt partiets inre liv, delta i möten och komma ikapp med sådant som jag missat under min bortavaro. De offentliga framträdandena blir inledningsvis få, och min förhoppning är att detta ska respekteras. Jag vill påminna om att jag numera delar hem med ett oskyldigt barn, som förtjänar en trygg och säker uppväxtmiljö.

Jag kommer att föreslå Verkställande utskottet att partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, jämte partisekreterare Richard Jomshof ytterligare en tid fortsätter att i mitt ställe företräda partiet utåt och leda det politiska arbetet. De är två av mina absolut närmaste medarbetare som jag har det största förtroende för, och deras insatser under de senaste månaderna talar sitt tydliga språk.

En starkt positiv effekt av min sjukledighet har varit just det, att även externa aktörer tvingats bli varse det faktum partiet leds av ett lag med kompetenta, duktiga företrädare. Var och en av oss är oersättlig, men ingen är oumbärlig. Förhoppningsvis innebär de senaste månadernas utveckling att vi ges möjlighet att i högre utsträckning dela på uppgiften att företräda partiet, även långsiktigt.

Partiet ser på många sätt annorlunda ut i dag jämfört med för ett halvår sedan. För egen del är avsikten att under våren besöka de större partidistrikten och få möjlighet att bekanta mig med både nya och tidigare partiföreträdare i olika delar av landet. Dessutom finns det mycket att jobba med i partiets organisation, som tyvärr blivit lidande under det hektiska supervalåret. I det korta perspektivet gäller det att hålla ihop partiet och försvara den politiska riktning vi valt och som gjort oss till Sveriges tredje största parti med nära en miljon väljare. Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige. Sådant blir särskilt viktigt att hantera i en organisation som växer i rekordfart.

Slutligen: Det är svårt att med några få meningar beskriva hur oerhört tacksam jag är för alla hälsningar, brev och blommor jag nåtts av under den här perioden. All den uppmuntran jag fått har absolut varit en betydande orsak till att min återhämtning hela tiden har gått i rätt riktning. Att i tuffa tider ständigt påminnas om att vännerna är många betyder väldigt mycket.

Stort tack till er alla!

Vi ses snart!

Jimmie Åkesson