Åkessons band ger ut Eva Dahlgrens låt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är en fantastisk låt med olika bottnar", säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om Eva Dahlgrens låt "Ung och stolt".
Foto: Tomas Leprince
Expressen har under dagen sökt Eva Dahlgren för en kommentar, men hon har enligt skivbolaget inte varit tillgänglig.
Foto: Izabelle Nordfjell

SD-ledaren Jimmie Åkessons band "Bedårande barn" ger ut en egen version av Eva Dahlgrens 80-talshit "Ung och stolt".

Den officiella videon har redan släppts via Youtube och i helgen framfördes låten inför partiledarens sommartal i hemstaden i Sölvesborg – utan att låtskrivaren informerats.

Eva Dahlgren svarar nu att låten används "i sammanhang som är oförenliga med textens budskap och min syn på världen."

– Jag har dock inga lagliga möjligheter att stoppa detta.

I anslutning till SD-ledaren Jimmie Åkessons sommartal i helgen arrangerade partiet "Sommarfestivalen" i Sölvesborg, med artister som Ultima Thule, tidigare Boppers-sångaren PeterJezewski och det kristna bandet Jerusalem.

På scen stod också partiledarens eget band, "Bedårande barn", med sångaren Marcus Öhrn, som tidigare sjungit i pop- och punkgruppen Noice.

"Någon särskild tanke tror jag inte ligger bakom, faktiskt", säger Jimmie Åkesson (SD) om videon.
Foto: Bedårande Barn Youtube / SKÄRMDUMP

Låten var ett av huvudnumren

Ett av huvudnumren på festivalen var bandets nysläppta cover av Eva Dahlgrens hit "Ung och stolt".

Sedan en vecka tillbaka finns en "officiell video" på Youtube, i vilken SD-ledaren syns spela keyboard, och låten finns också att ladda ned via Spotify och Itunes – utan att låtskrivaren informerats.

– Det är en fantastisk låt med olika bottnar som jag tror att många, inklusive jag, kan identifiera sig med vid olika tillfällen i livet, säger Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, och fortsätter:

– Videon innehåller en massa olika klipp från bandets framträdanden det senaste året. Någon särskild tanke tror jag inte ligger bakom, faktiskt.

Hur tror du Eva Dahlgren reagerar?

– Jag hoppas så klart hon tycker att vi behandlat hennes verk just så respektfullt som var vår avsikt. Vår version är lite tyngre än originalet, men jag har försökt balansera det lite med piano och orgel.

Eva Dahlgren.
Foto: Izabelle Nordfjell

Eva Dahlgren svarar SD

Efter Expressens publicering på tisdagsmorgonen svarar nu Eva Dahlgren via sitt instagramkonto – till en bild av albumet "Ung och stolt":

"Det har kommit till min vetskap att min låt UNG&STOLT i en nyinspelad version används i sammanhang som är oförenliga med textens budskap och min syn på världen. Alla som någonsin kommit i kontakt med mig och min musik förstår det. Jag har dock inga lagliga möjligheter att stoppa detta."

Därför vidtar Eva Dahlgren andra åtgärder.

Hon fortsätter:

"De förhoppningsvis få intäkter som denna version kommer att tillfalla mig som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige."

Det faktum att den nysläppta videon till Eva Dahlgrens låt kallas för "officiell" kommenterar sångaren Marcus Öhrn så här:

– Man brukar kalla det så när det kommer direkt från bandet. Bandets officiella video. Det är så många som gör egna hemmavideos och lägger ut.

Jimmie Åkesson under ett framträdande med Bedårande Barn.
Foto: Bedårande Barn Youtube / SKÄRMDUMP

"Obehagligt", enligt Dahlgrens manager

Sony Musics PR-manager Petra Åkesson, som i går fick kännedom om SD-bandets coverversion, konstaterade i går kväll i ett sms till Expressen:

"Känns riktigt obehagligt."

Det är inte första gången Jimmie Åkesson och hans band ifrågasätts efter nyinspelningar av kända artisters hitlåtar. Förra hösten gav "Bedårande barn" ut en cover på Simon Ådahls "Jag tänker be för Sverige".

Inte heller den gången fick upphovsmannen veta något i förväg.

Simon Ådahl bestämde sig för att agera:

– Varje gång låten laddas hem så hamnar pengarna i ett projekt för flyktingar.

Jimmie Åkesson lämnade den gången en skriftlig kommentar via sin pressekreterare:

"Jag välkomnar hans agerande, som jag tycker är utmärkt. Det ger oss båda något konstruktivt att fokusera på, ett gemensamt mål i att låten sprids. Detta är ett uttryck för saklig debatt, som fler borde ta efter idet polariserade läge vi befinner oss."

Åkesson gjorde Ultima Thule-cover

Expressen kunde förra året berätta att Jimmie Åkessons band också gett ut en cover på det nationalistiska bandet Ultima Thules låt "Fädernesland".

– Jag medverkar på den här skivan tillsammans med gamle Noice-sångaren Marcus Öhrn som sjunger här och han har ett band som heter Bedårande barn. Huruvida han tycker att jag är permanent medlem eller inte får han svara på. Men jag tycker att det var ett kul projekt som jag hoppade på, sa partiledaren då.

I december förra året utbröt tumult på en rockbar när bandet genomförde en spelning i centrala Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.