Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons arvtagare: Så rustar vi för makten

Den står han närmast i SD-toppen • Vinges viktigaste fråga
Henrik Vinge väljs till Sverigedemokraternas vice partiordförande på lördag.Foto: SVEN LINDWALL
SD-toppen Mattias Karlsson och Henrik Vinge under fredagen.Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna är i flera mätningar nu jämnstora – eller till och med större – än Socialdemokraterna. I en stor intervju med Expressen berättar nu Henrik Vinge (SD), som väljs till vice partiordförande på lördagen, hur partiet rustar för att styra landet.

Och det finns en hel del orosmoln. 

– Det är en annan sak att sitta och ta ansvar och leverera det man lovat jämfört med att vara ett oppositionsparti, säger han. 

Henrik Vinge, 31, är mannen som ”stod lugn och eftertänksam genom alla stormar” och ”den enda nya person i partiet som tydligt haft precis alla de egenskaper som en ledare för partiet måste ha”. Åtminstone är det så SD-toppen Mattias Karlsson beskrev honom i sitt tal på partiets så kallade landsdagar, partiets högst beslutande organ, i Örebro under fredagen. 

På lördagen väljs Henrik Vinge till vice partiordförande. 

– Vi vill att Jimmie ska fortsätta så länge som det bara går. Och om han skulle lämna någon gång i en avlägsen framtid kommer det inte vara upp till mig i alla fall. Vi är ett demokratiskt parti där olika partifunktioner väljs på landsdagarna, svarar han på frågan om han vill bli partiledare. 

Dessutom gick Henrik Vinge – liksom de andra som gick med i partiet i slutet på 2000-talet – med för att ”hjälpa Jimmie”, säger han. 

SD-toppen Mattias Karlsson och Henrik Vinge under fredagen.Foto: SVEN LINDWALL

”Det var min då blivande fru som sa åt mig att ta det på allvar”

Men det var knappast några lugna år när han började arbeta på pressavdelningen 2014. Samma år fick bland annat 18 SD-kandidater lämna till följd av Expressens avslöjanden om anonymt näthat på sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria tider. 

Under hösten 2015 var han till och med nära på att krascha. 

– Jag hade jobbat extremt mycket i 1,5 års tid. I praktiken varje helg, varje kväll och utan semester. Under den första tiden som presschef stängde jag inte ens av telefonen på nätterna utan lät den ringa och tog samtal även då. 

– Sedan började jag känna av symtom som man gör om man varit stressad under lång tid. Det var min då blivande fru som sa åt mig att ta det på allvar. Så då var jag ledig i 7-8 veckor. Jag var inte sjukskriven, men jag hade likväl kunna ha blivit det om jag hade fortsatt. På sätt och vis var det kanske tur i oturen, för jag känner mig väldigt stark i det avseendet nu och jag vet hur jag ska göra för att orka. 

Att bli uthängd i medierna och tvingas lämna partiet kan bli väldigt traumatiskt

Vilken av alla skandaler var tuffast att hantera för dig som presschef? 

– De är tuffa på olika sätt. Men det var flera liknande händelser, exempelvis med fritidspolitiker som uttryckt sig oacceptabelt. Många av dem förstod inte vidden av det. Och att hamna i den situationen då, att bli uthängd i medierna och tvingas lämna partiet, kan bli väldigt traumatiskt. Det är personer som gråter, som blir av med sitt jobb och i vissa fall av med sin familj. Eller personer som pratar om att skada sig själva för att livet rasar samman. De samtalen var känslomässigt väldigt jobbiga. 

Henrik Vinge

Ålder: 31. 

Bor: Stockholm. 

Utbildning: Jurist. 

Familj: Frun Linnéa Vinge, som är vice gruppledare (SD) i Stockholms stadshus, som han också har barn med. 

Henrik Vinge under Sverigedemokraternas landsdagar.Foto: SVEN LINDWALL

”Jag kunde se segregationen väldigt tidigt”

Henrik Vinge beskriver sin uppväxt, som till större delen var i ett radhus i Järfälla utanför Stockholm, som ”ganska vanlig”. Pappa var ekonom och mamma systemvetare. Hemmet var ”inte särskilt politiskt” alls och namnet ”Vinge” hänger – såvitt han vet – inte ihop med den kända advokatfirman. 

– Däremot var jag politiskt intresserad ganska tidigt. Men det som framför allt präglade mig politiskt under uppväxten var att jag kunde se segregationen väldigt tidigt. Jag är uppvuxen i ett område där de allra flesta var svenskar men bodde ganska nära ett område där det var väldigt många invandrare. Det blev en sådan tydlig klyfta däremellan och jag kunde tidigt se hur det slet isär samhället på grund av att man hade den här stora invandringen. 

Det blev en sådan tydlig klyfta

Vad var det du såg? 

– Det var konflikter och kriminalitet. Precis det som vi ser nu, fast i mindre skala. 

Runt 2009-2010, då Sverigedemokraterna för första gången valdes in i riksdagen, gick han med i partiet. 

– Alla de andra partierna förnekade ju de här problemen, så det fanns inga andra som lyfte den frågan på det sättet. Det var därför valet föll på SD. För det går inte att särskilja den här stora asylinvandringen vi haft från de andra stora samhällsproblemen som vi har. Kriminaliteten vi ser i dag, med gängskjutningar och så vidare, det är helt och hållet kopplat till asylinvandringen. Krisen i sjukvården och välfärden – att vi inte har pengar – det är helt och hållet kopplat till asylinvandringen. För mig var det ett stort svek från alla de politiker som låtsades att den här kopplingen inte fanns. 

Henrik Vinge håller paraplyet ovanför partiledaren Jimmie Åkesson under valrörelsen 2014. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN

”Det är en annan sak att sitta och ta ansvar”

2013 valdes Henrik Vinge in i förbundsstyrelsen för SDU, det ungdomsförbund som partiet två år senare valde att klippa banden med eftersom det ”hotade partiets ideologiska trovärdighet”. När han gick med leddes det av Gustav Kasselstrand – nu partiledare för Alternativ för Sverige. 

– Konflikten mellan ungdomsförbundet och partiet blev framför allt tydlig i frågan om hur man ville kommunicera och framställa sig själv till väljare. Från partiets sida ville man vara ett brett, stort parti för den breda massan människor. Och det där attraherades jag av. Men från ungdomsförbundets sida hade någon slags idé om att man skulle ha en lite mer tuff, elitistisk och konfrontativ ”kamp-mentalitet”. Och där hamnade vi i luven på varandra. 

Jag sögs in i det

Henrik Vinge säger att han inte hade förväntat sig att han skulle bli involverad så snabbt, men att han ”sögs in i det”. 

– Jag vet inte hur det ser ut i andra partier, men jag tror att en faktor var just den att de flesta har en erfarenhet av tabut kring invandringsfrågor. Att man lade band på sig själv och kanske inte erkände vilka slutsatser man dragit. Man var rädd att det skulle bli problem för en i skolan eller att man skulle få sparken från jobbet. Och när man då träffar människor som ser det på samma sätt, som man kan prata med och där det inte är tabubelagt. Det är klart att det blir en befrielse på något sätt. Det kan nog göra att många snabbt sugs in i det. 

Vilket är SD:s största problem? 

– Just nu går det väldigt bra överlag, så det finns inga uppenbart stora problem riktigt. Däremot kan det ju bli så att vi tar makten i ännu fler kommuner efter valet 2022. Det kan till och vara så att vi på ett eller annat sätt kommer att fungera som ett regeringsunderlag och därmed behöva ta ansvar för landet. Och det kommer kräva en hel del av oss. 

– För det är en annan sak att sitta och ta ansvar och leverera det man lovat jämfört med att vara ett oppositionsparti. Så det är något som vi lägger mycket energi på nu, att säkerställa att organisationen är redo för det och att vi har kapacitet att ta ett sådant ansvar. 

Mattias Karlsson, Henrik Vinge och Julia Kronlid.Foto: SVEN LINDWALL

”Där kan vi bli mycket bättre”

Hur rustar man för en sådan sak? 

– Dels krävs det fler människor som har hög kapacitet och förmåga att göra ett bra jobb. Att ta ett stort ansvar. Men vi behöver också utveckla samordningen mellan kommuner och riksdagsgruppen. Vi vill säkerställa att det vi säger på riksnivå inte drabbar kommunerna vi styr i, som ju ansvarar för välfärden. Och där kan vi bli mycket bättre. 

Vilken fråga skulle bli svårast att leverera på om ni hamnar i en sådan situation? 

– Man måste ju förstå att de problem som kommit av den här enorma asyl- och anhöriginvandringen under decennier inte är något man löser på en eftermiddag, utan att det kommer ta tid. Och det behöver folk förstå. Även om våra förslag skulle införas skulle ju det ta sin tid att vända utvecklingen och se resultat. Vi kan inte göra samma misstag som regeringen och säga att ”nu ska vi knäcka gängbrottsligheten på ett halvår”. Det förstår ju alla att Stefan Löfven inte kommer kunna införliva det löftet. Det misstaget ska vi inte göra, utan vi måste vara ärliga med att det finns stora problem i Sverige som det kommer ta lång tid att lösa. 

Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: ADAM IHSE/TT

Hur lång tid skulle det ta? 

– Det beror på hur man ser det. Jag tror att man snabbt skulle se resultat i fråga om till exempel invandringsnivåerna. Där skulle det räcka med ganska tydlig signalpolitik för att snabbt få ner antalet asylsökanden. Men om man tittar på gängbrottslighet och sådana saker, då är det ju en del av det som handlar att möta problemen här och nu. Men sedan finns ju en mer långsiktig del som handlar om ett förebyggande arbete där man behöver jobba mot den segregation som finns. Där har vi förslag som till exempel handlar om obligatorisk förskola för småbarn i de invandrartäta områdena, och det är ju ett förslag som kanske får resultat om 15-20 år. 

Vice partiledaren Julia Kronlid petas – Henrik Vinge tar över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.