Åkessons angrepp efter Bolunds ord i riksdagen

Jimmie Åkesson gick till attack mot Per Bolund efter språkrörets ord i riksagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-språkröret Per Bolund.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-riksdagsledamoten Adam Marttinenfrågade Per Bolund (MP) om han kan ”erkänna svenskfientlighet som ett existerande och växande problem?” i Sverige.

– Vi tycker inte att dela upp det, och säga att det här bara handlar om svenskhet, är ett sätt att lösa något som helst problem, svarade statsrådet. 

Efter frågestunden i riksdagen gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till attack mot Bolund.

Det är ett oerhört svek”, skriver han på Twitter. 

Per Bolund menar att SD-politikerns kommentarer är ”djupt upprörande”.

Expressen har tidigare rapporterat om att barn som rånar barn har ökat med 100 procent på fyra år.

Under torsdagens frågestund i riksdagen tog SD-politikern Adam Marttinen upp den ökade brottsligheten. I debatten sa han bland annat:

– Ungdomar med utländsk härkomst rånar svenska barn i grupp. De kallar dem för jävla ”svennejävlar”. Regeringspartier har genom året ifrågasatt begreppet svenskfientlighet och därmed förminskat brottsoffrets faktiska utsatthet och misstänkliggjort faktiska kränkningar som högerextrem propaganda.

”Kan regeringen erkänna svenskfientlighet?”

Därefter vände han sig till statsrådet Per Bolund, Miljöpartiets ena språkrör och Sveriges bostadsminister. Martinnen frågade:

– Kan regeringen nu, genom statsrådet Per Bolund, erkänna svenskfientlighet som ett existerande och växande problem? 

Även Henrik Vinge tog upp den senaste tidens brott mot unga. 

– Aldrig I modern tid har det aldrig varit så farligt att vara ung och svensk som i dag. Jag undrar vad regeringen tror att det beror på?, frågade han sig. 

Per Bolund beskrev brotten som ”fruktansvärda och oacceptabla”:

– Vi ska aldrig någonsin som samhälle acceptera att människor i det här landet oavsett ålder och bakgrund ska utsättas för den här typen av brottslighet, svarade han och fortsatte senare: 

– Vi tycker inte att dela upp det, och säga att det här bara handlar om svenskhet, är ett sätt att lösa något som helst problem. 

Kort efter orden i riksdagen gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till attack mot MP-språkröret.

Åkessons attack – efter Bolunds ord i riksdagen

Twitter skriver SD-ledaren: 

Varför är det så svårt för vänsterliberalerna att erkänna förekomsten av rasism mot svenskar? Det är ett oerhört svek.

Jimmie Åkesson menar att Per Bolund ”slog knut på sig själv”. 

Ponera att situationen vore den omvända, att en ensam invandrarpojke rånas, förnedras och kallas exempelvis 'jävla s***tskalle' av ett gäng svenska grabbar”, skriver han och avslutar:

Skulle Per Bolund svara på samma sätt? Tillåt mig tvivla ...

Per Bolunds svar: ”Grovt, skamligt och djupt upprörande”

Per Bolund menar att det var Henrik Vinge och Adam Martinnen som ”slog knut på sig själva för att piska upp populistiskt och rasistiskt hat”. 

Han upprepar att brotten är fruktansvärda och att samhället ska reagera kraftfullt. 

– Vi jobbar nu med ökad trygghet för unga och fler poliser. Vi jobbar förebyggande för att det ska finnas alternativ för de unga som riskerar att lockas in i kriminalitet. För vi vet att det är så vi gör samhället bättre, säger han och fortsätter:

– Men att stå i riksdagens talarstol och vräka ur sig rena felaktigheter och försöka piska upp rasistiska vindar och slå in kilar mellan vilka som är ”vi” och vilka som är ”dem”. Det gör inget bättre. Det är bara grovt, skamligt och djupt upprörande. 

Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har kommenterat frågestunden i riksdagen. På Facebook skriver hon: 

”Jag blir uppriktigt förbannad när jag läser om barn som utsätts för fruktansvärda rån och förnedras av andra ungdomar. Inget barn ska behöva utsättas för den typen av våld och övergrepp. Men jag blir också förbannad när representanter från Sverigedemokraterna står i riksdagens kammare och sprider rasistiska nidbilder och förenklade analyser om orsakerna till dessa övergrepp.”

Hon fortsätter senare: 

SD har ett färdigskrivet manus där den enda repliken är att invandringen och människor från andra länder är roten till alla samhällets problem. Den analysen håller inte. Det är rasism på repeat. Politiken ska ägna sig åt att lösa samhällsproblem. Inte göra enkla analyser som pekar ut vissa grupper av människor som problem”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.