Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Vi vill ha en absolut vågmästarroll

Sommartalar i morgon. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt sommartal i Sölvesborg för fjärde gången. Här med Expressens reporter Elisabeth Marmorstein.
Foto: Tomas Leprince

SÖLVESBORG. Jimmie Åkesson tycker att Grekland gjort helt rätt som stängt flyktvägen från Syrien med stängsel och gränsvakter mot Turkiet.

I Expressens sommarintervju slår SD-ledaren fast att han hellre höjer a-kassan än sänker skatterna, skyller partiskandalerna på medias granskning och avslöjar varför han föredrar Stefan Löfven som statsminister.

- Stefan Löfven har fört resonemang kring arbetskraftsinvandringen som jag tycker är sunda och naturliga för arbetarrörelsen, säger han.

Festförberedelserna pågår för fullt inne i Sölvesborgs slotts vassbeklädda stenlängor. I morgon kväll, någon timme efter Jimmie Åkessons fjärde sommartal, samlas 450 sverigedemokrater till kalas för att sparka i gång valåret. Med ett väljarstöd på runt tio procent, många nya medlemmar och en valbudget på 40-60 miljoner vill SD knipa bronsplatsen i svensk politik.

- Vi ska bli så stora att vi får en absolut vågmästarposition. 10 till 15 procent ger oss det inflytande vi vill ha, säger Jimmie Åkesson.

Fredrik Reinfeldt kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om de rödgröna blir större för att inte ge er inflytande i statsministeromröstningen. Hur ser du på det?

- Det intressanta är hur moderaternas väljare ser på att Fredrik Reinfeldt är beredd att släppa fram huvudmotståndaren av ett enda skäl: att hålla oss utanför. Det är anmärkningsvärt.

Ni har inte fått genomslag för er invandringspolitik till följd av migrationsuppgörelsen mellan regeringen och MP. Vem, förutom dig själv, vill du se som statsminister efter nästa val för att få igenom mesta möjliga av era förslag?

- Ska invandringspolitiken vara i fokus är jag den enda statsministerkandidaten. Men Stefan Löfven har fört ett resonemang kring arbetskraftsinvandringen som jag tycker är sunt och naturligt för arbetarrörelsen. Den fria arbetskraftsinvandringen innebär en ökad konkurrens för de arbetslösa i Sverige. I det avseendet vore Stefan Löfven bättre.

Du har skrivit ett fejkat förord till din bok undertecknat av den forne S-ledaren Per Albin Hansson. Är det fortsatt bland S-väljare du ser störst tillväxtpotential för SD?

- Nej, så enkelt är det inte. På senare tid har vi tagit flest väljare från Moderaterna. Men traditionellt sett har vi starkast stöd bland män i LO-kollektivet och jag hoppas även kunna nå fram till LO-kvinnorna.

Ni ligger på runt 10 procent i opinionsmätningarna. Vad är det största hotet mot er ställning?

- Att två borgerliga partier skulle ramla ur riksdagen. Det skulle kunna innebära att Socialdemokraterna, ihop med sina stödpartier, får egen majoritet.

Du vill rädda kvar Annie Lööf och Göran Hägglund i riksdagen, alltså?

- Det är lite både och. Det är bra för oss med färre partier men samtidigt kan vår ställning förloras. Man får hoppas att de klarar sig kvar med nöd och näppe.

De andra partierna brukar tävla om vem som tar tydligast avstånd från dig. Hur viktigt är det för ert väljarstöd att vara allas hackkyckling?

- Långsiktigt är det inte där jag vill vara, jag vill påverka. Samtidigt är det tacksamt eftersom vi är den enda motvikten i invandringspolitiken. Då gör det ingenting att de andra demonstrerar det.

Precis som inför förra valet kommer partiet att låna pengar av sina medlemmar för att stärka valkassan. 2010 gav medlemslånen fem miljoner. Nu hoppas Jimmie Åkesson på tio.

Men problemen med att rekrytera partiföreträdare är fortsatt stora. Sedan valet har SD förlorat kontrollen över 114 av 612 kommunala mandat. Nu storsatsar man för att hitta kandidater.

- Vi har anställt flera personer som jobbar med kandidatrekrytering och jobbar hårt med vår medlemsbas.

Skandalerna kring ditt parti fortsätter. Senast i Almedalen blev en partikamrat till dig anmäld för våldtäkt. Hur många skandaler finns det kvar i ditt parti?

- Det har jag inte en aning om. Det finns många politiska skandaler generellt, de tar nog aldrig slut. Även politiker är människor.

Varför är skandalfrekvensen så hög i just ditt parti?

- Vi granskas på ett annat sätt än andra partier och då framställs det som att vi har mer sådant. Andra partier kommer undan med mer.

Det verkar vara ett fasligt festande bland dina partikamrater. Hur kommer det sig?

- Jag vet inte om det är mer bland våra partikamrater än andra. Jag har inte reflekterat så mycket över det.

För ett knappt år sedan slog Jimmie Åkesson fast att nolltolerans mot rasism skulle gälla. Sedan dess har flera medlemmar tvingats lämna partiet. Men frågan är om Åkessons linje har slagit rot bland partikamraterna. Senast i somras startade det störta partidistriktet, SD Syd, en kampanj mot papperslösas rätt till akut tandvård som trädde i kraft den 1 juli. Kampanjbilden visade en rad tandlösa, skrattande gubbar och gummor med utländskt utseende och frågan: Varför är de så glada? Svar: Det är snart den 1 juli.

Men Jimmie Åkesson vill inte kalla bilden rasistisk.

- Den var direkt osmaklig men den hänger inte ihop med nolltoleransen mot extremism i partiet. Den var inte riktad mot någon specifik grupp människor, jag kan inte förstå vari rasismen skulle ligga. Det var ett misstag av en enskild partimedlem.

I början av oktober lägger SD sin skuggbudget. Partiet har redan slagit fast att de säger ja till alliansens femte jobbskatteavdrag och till sänkt skatt för pensionärer. Däremot vill de inte höja gränsen för när man ska börja betala statlig skatt vilket gynnar dem med månadsinkomster över 36 000 kronor.

- Det är mer rimligt att till exempel prioritera pensionärsgruppen än att satsa på dem som befinner sig i ett övre inkomstskikt.

Ni vill höja a-kassan till 900 kronor per dag och låta deltidsarbetslösa få a-kassa i 300 dagar i stället för 75 som i dag. Vilken reform är viktigast - höjd a-kassa eller skattesänkningar?

- A-kassan är viktigast. Vill vi hålla de ekonomiska hjulen snurrande är det viktigt att även de som inte har ett arbete får möjlighet att behålla sina hem och fortsätta att konsumera.

Över 1,9 miljoner syrier är på flykt och i veckan kom nya skräckbilder från Syrien. Men de flyende kan inte ta sig till Europa eftersom Grekland har stängt flyktvägen hit med stängsel och gränsvakter mot Turkiet. Är det rätt sätt att bemöta katastrofen?

- Kan man säkerställa en vettig och human flyktinghjälp i närområdena är det rätt sätt.

- Vi har inte obegränsat med pengar och vi måste prioritera. Då vill jag lägga pengarna i närområdet där de gör mest nytta än på de som tar sig hit och rimligen kostar väsentligt mycket mer. Sen ser vi också vad 40 års invandring skapat för samhälle i vårt land av segregation och motsättningar. Det blir inte bättre av att invandringen fortsätter.

Så Grekland gör rätt?

- Man måste göra så. Alla människor som är på flykt kan inte komma till vår del av världen.

Du brukar säga att de som har "påvisbara flyktingskäl" ska få stanna. Har flyktingar från kriget i Syrien sådana skäl?

- Inte för att stanna i Sverige, nej. Jag tycker att det rimligt att de stannar i de säkra zoner som finns där nere.

Fem frågor

1 Vilket är ditt bästa minne från sommaren 2013?

- Jag hoppas att det kommer fler minnen. Men den stora publiken i Almedalen var ju ett trevligt minne som jag har levt på under semestern.

2 I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop får Sverigedemokraterna 11,6 procent. Hur ser du på det?

- Det är väldigt bra siffror. Det är slagläge för oss när vi nu går in i sista året före valet. Det är där vi har tänkte att vi skulle ligga för att kunna utmana om makten och få en absolut vågmästarposition.

3 Vilken blir valets största fråga?

- Jobben, vården och skolan.

4 Vilken är ditt partis viktigaste profilfråga kommande år?

- Välfärden om man ska se det brett men för oss handlar det i väldigt hög grad om invandringspolitiken. Den är skälet till att väldigt många röstar på oss.

5 Nästa år är krävande med två val. Hur laddar du?

- Genom att försöka vara så ledig som möjligt när det går.

FAKTA

VEM? Jimmie Åkesson, 34, partiledare Sverigedemokraterna sedan 2005. Sambo med Louise Erixon, blir pappa vid årsskiftet.

DAGSFORM? Att Jimmie Åkesson är svensk politiks främsta hackkyckling verkar bara ha gynnat SD-ledaren. Men han har uppenbara problem att bredda partiet och locka kvinnor när universallösningen på det mesta är strypt invandring.

VAD? Sverigedemokraternas partiledare håller sommartal för fjärde gången i hemstaden Sölvesborg.

VAR? Gästhamnen i Sölvesborg.

NÄR? Lördag den 24 augusti klockan 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.