Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons känga till utbrytarpartiet

Jimmie Åkesson.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Gustav Kasselstrand.
Foto: Erik Simander/TT

Det nystartade partiet Alternativ för Sverige med Gustav Kasselstrand i spetsen vill utmana Sverigedemokraterna. 

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte oroad och menar att partiet startat som en hämnd. 

– Det är till nästan hundra procent ett parti bestående av de som vi inte vill ha med. Vi kallar det "Alternativ för sparkade", säger Åkesson. 

Tidigare under veckan kunde Expressen berätta att SD-riksdagsledamoten Olle Feltén värvas till det nystartade partiet "Alternativ för Sverige" med den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand i spetsen. 

Under helgens valkonferens kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson värvningen av Feltén och Alternativ för Sverige. 

"Startat som en hämnd"

– Det är till nästan hundra procent ett parti bestående av de som vi inte vill ha med. Vi kallar det "Alternativ för sparkade" det har startat som en slags hämnd mot oss av de som inte får vara med i Sverigedemokraterna, säger Jimmie Åkesson.

Det var i början av mars som den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand presenterade sitt nya parti Alternativ för Sverige. 

Kasselstrand utesluten ur SD

Kasselstrand uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015. Det nya partiet registrerades för ett år sedan och Kasselstrand har sedan dess arbetat med att värva medlemmar och formulerat ett partiprogram. Målet är att utmana  Sverigedemokraterna och Kasselstrand sa i samband med värvningen av Feltén att fler värvningar av sverigedemokrater är på gång. 

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson är inte oroad över utmanarens besked. 

– Jag tycker att det i grunden är bra, dels att man kan blida nya partier och dels att de som vi inte vill ha med har någonstans att ta vägen så de slipper bråka med oss, säger Åkesson. 

Kan leda till att SD växer 

Han menar att Alternativ för Sverige snarare kan leda till att Sverigedemokraterna växer. 

– Dels får ju väljarna se att de radikala typerna som vi har valt att utesluta i många fall har ett eget parti. Tycker man som dem eller är som dem kan man gå med i det partiet eller rösta på dem. Jag tror att det snarare kommer leda till att väljarna förstår att vi är ett bra alternativ och att vi når in i nya väljargrupper, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.