Åkesson: Vi har agerat så kraftfullt vi kan

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Partiledaren Jimmie Åkesson uppmanade Erik Almqvist att lämna samtliga uppdrag i Sverigedemokraterna, efter Expressens avslöjande.

Han sa att förtroendet är förbrukat och att Almqvists beteende är oacceptabelt.

– Vi har agerat så kraftfullt som vi kan i det här läget, sa Åkesson.

Expressens film – som visar hur riksdagsledamoten Erik Almqvist i Sverigedemokraterna använder ord som "babbe", "blatte-älskare" och "hora" – fick SD att kalla till ett krismöte på onsdagsmorgonen.

Och klockan 11.15 höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens där han meddelade att han uppmanat Erik Almqvist att lämna sina uppdrag i partiet.

– Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har uppmanats och accepterat att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen. Jag har också uppmanat honom att allvarligt fundera på sin roll som riksdagsman, sa Jimmie Åkesson.

"Djupt besviken"

Enligt Åkesson är Almqvists agerande i filmen "fullständigt oacceptabelt."

– Jag är djupt besviken på det. Kopplat till det vi pratat om nolltolerans så menar jag att det här är de enda rimliga konsekvenserna. Vi har agerat så kraftfullt som vi kan i det här läget. Det här är också om inte den värsta så en av de värsta dagarna för mig, inte bara politiskt utan även personligt. Men det är så här det är, sa Åkesson.

Åkesson kunde inte ge besked om Erik Almqvist ska uteslutas ur partiet.

Ekeroth sitter kvar

Kent Ekeroth, som filmade händelsen, sitter tills vidare kvar på sina poster, enligt Åkesson:

– Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare. Men förtroendet för Almqvist är förbrukat.

– Vi befinner oss i en förtroendebransch. Det är klart att då måste vi också bygga förtroende. Därför har vi nu agerat så kraftfullt som vi har kunnat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.