Foto: Fredrik Persson / Scanpix
 Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Åkesson: Vi har agerat så kraftfullt vi kan

Publicerad

Partiledaren Jimmie Åkesson uppmanade Erik Almqvist att lämna samtliga uppdrag i Sverigedemokraterna, efter Expressens avslöjande.

Han sa att förtroendet är förbrukat och att Almqvists beteende är oacceptabelt.

– Vi har agerat så kraftfullt som vi kan i det här läget, sa Åkesson.

Expressens film – som visar hur riksdagsledamoten Erik Almqvist i Sverigedemokraterna använder ord som "babbe", "blatte-älskare" och "hora" – fick SD att kalla till ett krismöte på onsdagsmorgonen.

Och klockan 11.15 höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens där han meddelade att han uppmanat Erik Almqvist att lämna sina uppdrag i partiet.

– Jag har pratat med Erik Almqvist i dag. Han har uppmanats och accepterat att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, sin plats i verkställande utskottet och partistyrelsen. Jag har också uppmanat honom att allvarligt fundera på sin roll som riksdagsman, sa Jimmie Åkesson.

"Djupt besviken"

Enligt Åkesson är Almqvists agerande i filmen "fullständigt oacceptabelt."

– Jag är djupt besviken på det. Kopplat till det vi pratat om nolltolerans så menar jag att det här är de enda rimliga konsekvenserna. Vi har agerat så kraftfullt som vi kan i det här läget. Det här är också om inte den värsta så en av de värsta dagarna för mig, inte bara politiskt utan även personligt. Men det är så här det är, sa Åkesson.

Åkesson kunde inte ge besked om Erik Almqvist ska uteslutas ur partiet.

Ekeroth sitter kvar

Kent Ekeroth, som filmade händelsen, sitter tills vidare kvar på sina poster, enligt Åkesson:

– Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare. Men förtroendet för Almqvist är förbrukat.

– Vi befinner oss i en förtroendebransch. Det är klart att då måste vi också bygga förtroende. Därför har vi nu agerat så kraftfullt som vi har kunnat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag