Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson värvar man från Moderaterna

Jimmie Åkesson har kallat till presskonferens.
Foto: Sven Lindwall
På onsdagsmorgonen är det fortfarande oklart vad presskonferensen ska handla om.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

På en presskonferens avslöjade SD-ledaren Jimmie Åkesson i dag att han värvat den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow, 46. 

– Jag har under lång tid känt att jag inte känt mig hemma i Moderaterna. 

Källor inom M säger att partiledningen är skakad och "tagna på sängen" av beskedet.

Samtidigt säger Åkesson att fler byten är på gång. 

– På lokal nivå. Det finns ganska många kontakter tagna.

Jimmie Åkesson inledde den välbesökta presskonferensen i riksdagens presscenter klockan 10.30 på onsdagsförmiddagen med att skämta om att han tänkte berätta om sin födelsedag.

Han konstaterade sedan: 

– Det händer mycket i svensk politik. Det är stora positionsförflyttningar. Opinionsläget är lite unikt där vi seglat upp som det ledande oppositionspartiet. 

Åkesson släppte sedan nyheten: 

– Jag vill presentera en ny medlem: Patrick Reslow, riksdagsledamot sedan 2010 för Moderaterna. 

Lämnade M klockan 10.30

Reslow fortsatte:

– I dag strax före klockan 10.30 meddelade jag partiledningen att jag begär utträde ur Moderaterna.

Reslow, som suttit i riksdagen sedan 2010, är ledamot av riksdagens konstitutionsutskott. Han är född 1970 och invald från Malmös valkrets. 

– I Sverigedemokraterna kommer jag att fortsätta min politiska gärning. Jag ser fram emot att arbeta för dem inför valet och därefter, fortsatte Patrick Reslow. 

Efter presskonferensen konstaterade han: 

– Jag har under lång tid känt att jag inte känt mig hemma i Moderaterna. 

Hur har kontakten mellan dig och SD sett ut?

– Vi har haft väldigt goda relationer. Jag behandlar alla arbetskamrater lika. Jag har haft väldigt goda kontakter med de sverigedemokrater jag jobbat med i justitieutskottet. 

Reslow säger också att han velat se M-ledningen fälla regeringen. 

– Jag vill se förändringar, och jag vill vara engagerad i ett parti som inte ägnar sig åt spelteorier utan åt praktisk politik. 

Du ska sitta kvar i riksdagen på ett M-mandat. Men är det inte ett svek mot väljarna?

– Nej, jag tycker inte det. Jag har gjort bedömningen att jag kan fortsätta med mitt riksdagsuppdrag. Min ambition är också att sitta kvar i riksdagen efter 2018. 

Patrick Reslow berättade sedan att han valde att informera den moderata partiledningen i ett mejl före dagens presskonferens. 

Inre stridigheter hos Malmömoderaterna

Reslows avhopp föregås även av ett internt bråk hos Moderaterna i Malmö.

Patrik Reslow avgick som ordförande för Malmömoderaterna bara några dagar före kretsstämman den första april i år. Det har bland andra Sydsvenskan rapporterat om.

 ”Det är heller ingen hemlighet att den senaste tidens turbulens i Malmömoderaterna fått mig att fatta det definitiva beslutet att inte kandidera för ytterligare en period", skrev Reslow i ett mejl till medlemmarna enligt Sydsvenskan.

I mejlet beskriver han även sin besvikelse över intriger och maktspel inom Malmömoderaterna.

Patrick Reslow väckte även en del uppmärksamhet då han 2015 i protest mot Decemberöverenskommelsen och isoleringen av SD lät sig kvittas ut från omröstningen om regeringens vårbudget.

Efter pressträffen säger Åkesson att man ännu inte bestämt vilken roll den nya partimedlemmen ska ha. SD-ledaren säger att fler överföringar är på gång. 

– På lokal nivå. Det finns många kontakter tagna. Jag får rapporter ganska ofta. På central nivå vet jag inte. Patrick fick frågan om det finns fler i den moderata gruppen men det vill han inte kommentera. Jag vet inte mer än så men det är ju ingen vild gissning att det finns fler missnöjda inom den moderata riksdagsgruppen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.