Jimmie Åkesson har kallat till presskonferens. Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson har kallat till presskonferens. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson har kallat till presskonferens. Foto: Sven Lindwall
På onsdagsmorgonen är det fortfarande oklart vad presskonferensen ska handla om. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /På onsdagsmorgonen är det fortfarande oklart vad presskonferensen ska handla om. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
På onsdagsmorgonen är det fortfarande oklart vad presskonferensen ska handla om. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Åkesson värvar man från Moderaterna

Publicerad

På en presskonferens avslöjade SD-ledaren Jimmie Åkesson i dag att han värvat den moderata riksdagsledamoten Patrick Reslow, 46.

– Jag har under lång tid känt att jag inte känt mig hemma i Moderaterna.

Källor inom M säger att partiledningen är skakad och "tagna på sängen" av beskedet.

Samtidigt säger Åkesson att fler byten är på gång.

– På lokal nivå. Det finns ganska många kontakter tagna.

Jimmie Åkesson inledde den välbesökta presskonferensen i riksdagens presscenter klockan 10.30 på onsdagsförmiddagen med att skämta om att han tänkte berätta om sin födelsedag.

Han konstaterade sedan:

– Det händer mycket i svensk politik. Det är stora positionsförflyttningar. Opinionsläget är lite unikt där vi seglat upp som det ledande oppositionspartiet.

Åkesson släppte sedan nyheten:

– Jag vill presentera en ny medlem: Patrick Reslow, riksdagsledamot sedan 2010 för Moderaterna.

Lämnade M klockan 10.30

Reslow fortsatte:

– I dag strax före klockan 10.30 meddelade jag partiledningen att jag begär utträde ur Moderaterna.

Reslow, som suttit i riksdagen sedan 2010, är ledamot av riksdagens konstitutionsutskott. Han är född 1970 och invald från Malmös valkrets.

– I Sverigedemokraterna kommer jag att fortsätta min politiska gärning. Jag ser fram emot att arbeta för dem inför valet och därefter, fortsatte Patrick Reslow.

Efter presskonferensen konstaterade han:

– Jag har under lång tid känt att jag inte känt mig hemma i Moderaterna.

Hur har kontakten mellan dig och SD sett ut?

– Vi har haft väldigt goda relationer. Jag behandlar alla arbetskamrater lika. Jag har haft väldigt goda kontakter med de sverigedemokrater jag jobbat med i justitieutskottet.

Reslow säger också att han velat se M-ledningen fälla regeringen.

– Jag vill se förändringar, och jag vill vara engagerad i ett parti som inte ägnar sig åt spelteorier utan åt praktisk politik.

Du ska sitta kvar i riksdagen på ett M-mandat. Men är det inte ett svek mot väljarna?

– Nej, jag tycker inte det. Jag har gjort bedömningen att jag kan fortsätta med mitt riksdagsuppdrag. Min ambition är också att sitta kvar i riksdagen efter 2018.

Patrick Reslow berättade sedan att han valde att informera den moderata partiledningen i ett mejl före dagens presskonferens.

Inre stridigheter hos Malmömoderaterna

Reslows avhopp föregås även av ett internt bråk hos Moderaterna i Malmö.

Patrik Reslow avgick som ordförande för Malmömoderaterna bara några dagar före kretsstämman den första april i år. Det har bland andra Sydsvenskan rapporterat om.

”Det är heller ingen hemlighet att den senaste tidens turbulens i Malmömoderaterna fått mig att fatta det definitiva beslutet att inte kandidera för ytterligare en period", skrev Reslow i ett mejl till medlemmarna enligt Sydsvenskan.

I mejlet beskriver han även sin besvikelse över intriger och maktspel inom Malmömoderaterna.

Patrick Reslow väckte även en del uppmärksamhet då han 2015 i protest mot Decemberöverenskommelsen och isoleringen av SD lät sig kvittas ut från omröstningen om regeringens vårbudget.

Efter pressträffen säger Åkesson att man ännu inte bestämt vilken roll den nya partimedlemmen ska ha. SD-ledaren säger att fler överföringar är på gång.

– På lokal nivå. Det finns många kontakter tagna. Jag får rapporter ganska ofta. På central nivå vet jag inte. Patrick fick frågan om det finns fler i den moderata gruppen men det vill han inte kommentera. Jag vet inte mer än så men det är ju ingen vild gissning att det finns fler missnöjda inom den moderata riksdagsgruppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag