Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson vårtalar på Långholmen

I dag, lördag, vårtalar Jimmie Åkesson på Långholmen i Stockholm. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Förutom Åkessons tal kommer partiet att presentera sin kommande vårkampanj. Andra företrädare kommer också att finnas på plats i samband med talet. Foto: Sven Lindwall

På lördagen vårtalade Jimmie Åkesson på Långholmen i Stockholm.

I talet lade han ansvaret på terrorattacken på Drottninggatan på Stefan Löfven och regeringen.

– Jag skulle vilja säga att de som styrt vårt land i decennier har haft en slapp inställning, säger Åkesson.

SD-ledaren utlovade även större satsningar på sjukvården.

På lördagseftermiddagen vårtalade Jimmie Åkesson på Långholmen i Stockholm.

I talet tog han upp terrorattacken på Drottninggatan för en månad sedan och menade att det nu är dags att utkräva politiskt ansvar.

– Det finns ett politiskt ansvar för att detta kunde ske. Jag skulle vilja säga att de som styr vårt land i decennier har haft en slapp inställning.

"Ni har varit nonchalanta"

Han riktade kritik mot statsminister Stefan Löfven och hans partivänner som han tyckte "i bästa fall varit naiva".

– Men ni har också varit nonchalanta och ignoranta. Ni har inte vidtagit de åtgärder som krävs. Hur kan en illegal invandrare med koppling till en terrorsekt stjäla en lastbil och köra ner för en shoppinggata och meja ner människor? Hur kunde det ens ske?

Han gick sedan vidare och pratade om hur USA:s president Donald Trump för ett par månader sedan tog upp Sverige som ett skräckexempel när det kommer till invandring.

– Varför väljer världens mäktigaste man att använda vårt lilla land som ett skräckexempel? frågade sig SD-ledaren retoriskt på scenen och fortsatte:

– Han är inte ensam. I Danmark diskuterar man återigen att införa gränskontroller mot Sverige, för att vi inte har ordning. Var är självkritiken? Var är ödmjukheten? Den finns inte. Etablissemangets svar är att håna och förringa oss som pekar på problemen. Jag tycker det är pinsamt och ovärdigt.

 

LÄS MER: Är Åkesson profet i Sölvesborg?

 

Åkesson målade upp en genomgående mörk bild av bland annat arbetsmarknad, vård- och omsorg, pensionärers villkor, utbildning, brottslighet och integration i Sverige.

Etablissemanget hycklar, skönmålar verkligheten och hånar de som är oroliga, menade han.

– Men Sverigevänner: vi känner ingen skam. Vi låter oss inte tystas.

SD-ledaren gick sedan vidare för att prata om den svenska sjukvården.

– Vårdplatskrisen är ett faktum. Det kan inte betraktas som något annat än ett katastrofläge. Det handlar om dålig politik, det handlar om politisk försummelse och dåliga politiska prioriteringar. Låt oss sätta stopp för detta senast nästa år.

Satsar på vården

Han tog sedan upp Socialdemokraternas löfte om en miljard till vården som utlovades av Stefan Löfven på första maj. Men han menade att statsministern inte förstått vad som egentligen behövdes:

– Det spelar ingen roll hur mycket resurser vi skjuter till om folk inte vill jobba inom vården. Det är därför vi går fram med stora satsningar inom hälso- och sjukvården. Framförallt för personalen, Vi vill ha rejäla förbättringar i arbetsvillkoren, säger Åkesson i talet.

Han avslutade talet med:

– Man ska orka och vilja jobba inom vården. Det är där vi börjar återuppbyggnaden av vården och folkhemmet.

Åkessons fokus på sjukvården i vårtalet går i linje med den skuggbudget som partiet presenterade under veckan. SD vill profilera sig inom vårdfrågor och har i skuggbudgeten satsat på slopad karensdag, rätt till heltid och mer personal inom vården.

Efter talet utvecklade Jimmie Åkesson för Expressen:

– De som har styrt har inte lyckats utveckla välfärden som vi skulle kunna vänta oss. Vi behöver en substantiell satsning på i första hand de som arbetar inom vård och omsorg.

Han fick även frågan om vem han hoppas vinner i det franska presidentvalet på söndagen, Marine Le Pen eller Emmanuel Macron.

– Om jag ska välja så är det Marine Le Pen, hon är för en annan typ av samarbete i Europa och vill se mindre makt i Bryssel. För mig är EU frågan viktig och där för hoppas jag att Marine Le Pen vinner, säger Åkesson.

Han betonade dock att han inte stod bakom Marine Le Pens ekonomiska politik eller övriga delar i hennes utrikespolitik, exempelvis inställningen till Ryssland.

Enligt polisen lyssnade cirka 1 400 personer på Åkesson, skriver TT.