Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons lycka – ilskan i M och KD

Jimmie Åkesson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson (SD) tycker att M och KD har blivit allt argare på C och L – och sökt sig till SD. 

I en intervju med SvD spår han att Ebba Busch Thor blir den som tar den första kontakten med honom.

– Det är en välkommen utveckling för vår del, säger han i intervjun med Svenska Dagbladet. 

KD-politikern Anders Sellström slår tillbaka mot utspelet.

Det är i en intervju med Svenska Dagbladet som Jimmie Åkesson ger Lööf och Björklund rätt. Han berättar att SD aldrig hade släppt fram en M-regering utan att få något tillbaka. 

– Det är klart att de har rätt i det. Vi skulle inte ge vårt stöd gratis. Men det gör inte Jonas Sjöstedt heller. Det är ingen poäng att ha ett parti och bli vald om man bara ska lägga sig platt sen. Vi bevakar våra väljares intressen precis som Jan Björklund bevakar sina väljares intressen. Det är naturligt, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson säger vidare att man kan ”ha respekt” för C-ledaren Lööf och den avgående L-ledaren Björklunds val att ingå en uppgörelse med S-ledaren Stefan Löfven. 

Åkesson ser nu en ny uppdelning av blocken i svensk politik, där han menar att SD kommit närmre M och KD.

Åkesson säger vidare att det finns en ilska hos M och KD som gynnar hans parti. 

– Det har blivit väldigt tydligt under regeringsbildningen hur framför allt M och KD successivt har distanserat sig från C och L och blivit allt argare på dem och i många sammanhang sökt sig till oss i stället. Det är en välkommen utveckling för vår del, säger Jimmie Åkesson till SvD. 

”En dröm från Jimmie Åkesson som inte besvaras”

SD-ledaren talar ofta om att han vill bilda ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men intresset har varit svalt. I årets första partiledardebatt svarade Ulf Kristersson (M) på Åkessons invit att det inte ”räcker att gilla halva oss för att bilda nya block”. 

Men Jimmie Åkesson tror att det blir Ebba Busch Thor (KD) som tar första steget att prata med honom. 

– Hon har inte målat in sig i ett hörn på samma sätt. Hon har egentligen hela tiden haft en ganska öppen inställning. Så om någon kommer att ta ett steg så tror jag att det blir hon, säger han till SvD. 

Expressen har sökt Ebba Busch Thor, som inte vill kommentera. Inte heller Moderaterna vill kommentera Jimmie Åkessons utspel. 

Men KD-politikern Anders Sellström, EU-parlamentariker och medlem i partistyrelsen, säger: 

– Det är en dröm från Jimmie Åkesson som inte besvaras från vår sida. 

Niklas Gillström, biträdande presschef på Moderaterna, tycker att Jimmie Åkessons uttalande om att de inte skulle ge sitt stöd gratis är märkligt. 

– Han röstade ju för Ulf Kristersson. Han till skillnad från andra partier har röstat för Ulf Kristersson varje gång han har kunnat rösta för Ulf Kristersson. Han har röstat för vår budget utan att få något tillbaka, säger Niklas Gillström. 

Löftet: Hjälpa V fälla regeringen

Åkesson lovar i intervjun att han kommer hjälpa V att fälla regeringen – om V skulle agera på sitt misstroendelöfte. 

SD-ledaren säger att de ”i varje givet tillfälle” kommer rösta för misstroende, men kallar samtidigt V:s hot för vapenskrammel.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tar Jimmie Åkessons utspel med ro. 

”Att Sverigedemokraterna vill ha bort en socialdemokratiskt ledd regering är i sig ingen nyhet och inget vi Socialdemokrater låter oss påverkas av. Jag kan också konstatera att Åkesson i intervjun bekräftar att en Kristerssonregering skulle ha varit beroende av Sverigedemokraterna och att Åkessons parti inte ger bort något gratis. Deras stöd kostar, vad än Moderaterna och Kristdemokraterna har försökt låta påskina,” säger hon i en skriftlig kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.