Åkesson varnar S och M för att nobba SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
– Så länge det inte finns ens en vilja att prata med oss kan de inte vara säkra på någonting, säger Åkesson i TT:s intervju.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson och Stefan Löfven.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jimmie Åkesson varnar S och M för att nonchalera Sverigedemokraterna efter valet, de kan inte vara säkra på någonting.

– Vill man kunna styra det här landet måste man nog släppa på beröringsskräcken, säger SD-ledaren som vill lämna EU, införa medborgarplikt och slopa Sveriges Radios och SVT:s mångfaldsuppdrag.

Men allra mest har Åkesson och hans parti siktet inställt på att få största möjliga inflytande över invandringspolitiken.

– Våra väljare kräver det och det är det vi kommer att lägga störst tyngd på, säger Åkesson i TT:s partiledarintervju.

Sverigedemokraternas självförtroende växer i takt med opinionssifforna. Åkesson tror att det finns en chans att bli största parti den 9 september och SD har sedan 2014 legat klart eller mycket över de 12,9 procent partiet fick då.

Inte vara säkra

Men samtidigt ökar partiets frustration över att inget annat parti ännu på allvar har öppnat dörren.

Åkesson säger att det hänger på i första hand Socialdemokraterna och Moderaterna hur SD agerar efter valet. De kan inte fortsätta att se SD som "en övergående sjukdom som tillfälligt intagit riksdagen".

– Så länge det inte finns ens en vilja att prata med oss kan de inte vara säkra på någonting, säger Åkesson.

Han räknar för dagen inte med att SD får en plats i en regering i höst, mer sannolikt blir det att agera stöd åt en regerings politik i allmänhet eller dess budget.

Ställer krav

TT: Vilka är era villkor för att stödja en regering, oavsett hur den ser ut?

– Skärpt invandringspolitik, förändrad integrationspolitik, krafttag mot brottsligheten och förbättrade villkor för de som arbetar i vård och omsorg. I de frågorna kommer vi att ställa de mest långtgående kraven, säger Åkesson, intervjuad i sitt arbetsrum i riksdagen.

En stor bordsfläkt surrar och fönstret har stått öppet mot gatan en stund. Värmen har hängt i denna vår och sommar, och till och med SD har snabblanserat klimatförslag. Det skedde bara dagar efter det att Åkesson beskyllt andra partier för "lägsta formen av populism" när de lagt klimatkrisförslag efter hetta, torka och bränder.

SD-ledaren ser lätt svettig ut och har kavlat upp ärmarna för att klara sig igenom en dag fylld av intervjuer och en pressträff, en dag insprängd i ett intensivt valturnerande. Han har svarat på frågor om vad SD vill med Sverige och varför han vill samarbeta med partier som han dagligen anklagar för att ha förstört landet. Invandringspolitiken som han rasar mot är inget misstag, påstår han.

– Det har varit en medveten politik från 1970-talet att omdana det svenska samhället från ett sammanhållet folkhem till ett segregerat kaos, säger Åkesson som nu har känt vinden vända, snabbt.

– De andra partierna är ju mycket känsliga för opinionsförändringar. Jag är hoppfull, när till och med Annie Lööf talar om svenska värderingar är vi på rätt väg.

Släpp mångfalden

SD vill styra om kulturpolitiken och ge public service, det vill säga Sveriges Radio och Sveriges Television, i uppdrag att fokusera på det svenska kulturarvet.

– Det här mångfaldsperspektivet som de har i dag verkar segregerande och splittrande och det bör vi komma bort ifrån, säger Åkesson.

Och han vill ställa om det skattefinansierade kulturlivet till att föra fram det svenska kulturarvet.

– Kulturpolitiken bör inriktas på sammanhållning och att lyfta fram det som vi vill att de som kommer hit ska anpassa sig efter.

Partiets sammanhållningspolitik inrymmer att medborgarplikt ska införas.

– Det kanske inte finns skäl att alla ska göra vänplikt, men man skulle kunna tänka sig en civil eller samhällsplikt som man gör någon gång under sitt liv, säger Åkesson och resonerar om att den skulle ske någonstans mellan gymnasiet och yrkeslivet.

– Men jag tycker att det ska omfatta även blivande medborgare från andra länder.

Lämna EU

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska lämna EU efter en omförhandling och en folkomröstning. SD-ledaren säger att det är en prioriterad fråga.

– Men jag inser ju samtidigt att verkligheten inte ser ut som jag vill. Jag kan inte komma till en förhandling om regeringsmakten i Sverige och säga att mitt absoluta krav är att vi lämnar EU. Det är ju inte seriöst.

Trots att SD röstade nej till Parisavtalet i riksdagen har man nu ställt sig bakom det, och anser att åtgärder måste till för att minska utsläppen av växthusgaser och motverka de negativa effekterna av den globala uppvärmningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.