Stefan Löfven försökte förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden vilket ledde till kritik. Foto: SVTStefan Löfven försökte förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden vilket ledde till kritik. Foto: SVT
Stefan Löfven försökte förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden vilket ledde till kritik.  Foto: SVT
– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Jimmie Åkesson. Foto: SVT– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Jimmie Åkesson. Foto: SVT
– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Jimmie Åkesson.  Foto: SVT

Åkesson vänder ryggen – efter Löfvens utspel

Publicerad

Stefan Löfven (S) försökte i SVT:s partiledardebatt förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden.

– Håll dig till ämnet, svarade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I Demoskops tittarundersökning hamnade Löfven näst sist – hans sämsta betyg enligt Demoskop i de senaste tre årens partiledardebatt i SVT.

När partiledarna debatterade lag och ordning och det ökande antalet anmälda våldtäkter hamnade mycket fokus på Jimmie Åkesson som gav sin förklaring:

– En stor bidragande orsak är att vi haft en väldigt stor invandring från delar av världen där värderingarna skiljer sig väldigt mycket åt från vad vi är vana vid i Sverige. Här i Sverige kämpar vi för jämställdhet och har lika rättigheter mellan män och kvinnor, sa han och fortsatte:

– Så ser det inte ut i hela världen, även om vi vill tro det. Människor byter inte värderingar bara för att de byter mark under fötterna. Stefan Löfven, fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning. Varför ska vi behålla utländska våldtäktsmän?

Löfven gick in på LAS

Stefan Löfven replikerade snabbt:

– Den som döms för ett grovt brott kan också utvisas och det sker ju. Det måste domstolarna få avgöra.

Löfven ville sedan få in ämnet på de försämrade villkoren för löntagarna: 

– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna Åkesson, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? Det innebär att på de allra flesta arbetsplatser i vårt land kommer vem som helst kunna bli uppsagt när som helst.

– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar vi om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Åkesson.

– Har du inte följt Metoo-debatten? Hur många är det inte på sina arbeten som blir utsatta för både det ena och det andra? Då är det viktigt att deras ställning stärks. Då ska man inte säga att man förändrar turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd så att vem som helst kan bli uppsagd när som helst. Det stärker inte dessa kvinnor, fortsatte Löfven.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Åkesson vände ryggen åt Löfven 

Statsministerns försök att förklara det ökade antalet sexualbrott med arbetsmarknadsproblem möttes av hånskratt från delar av publiken. Åkesson svarade även med att vända ryggen åt Löfven. 

”Hur i hela fridens namn kom LAS in i en diskussion om våldtäkter? Tror Löfven att väljarna är dumma i huvudet?”, twittrade den borgerliga ledarskribenten Alice Teodorescu.

Men det var inte bara kritik som riktades mot statsministern. Bland annat påtalade en ombudsman på fackförbundet Kommunal en utredning från LO om att de i kvinnodominerade, ensamarbetande och kontaktnära yrken löper störst risk att utsättas för sextrakasserier.

”Löfven har helt rätt i att osäkra anställningar – vilket borgarna vill ha mer av – försvårar protester mot sexuella trakasserier”, twittrade journalisten och vänsterdebattören Göran Greider.

Löfven fick sämst medelbetyg på tre år

Efteråt kommenterade Stefan Löfven situationen:

– Jag tycker att Jimmie Åkesson nonchalerar hela Metoo-debatten. Många övergrepp är kopplade direkt till jobbet och så är det som om det inte räknas. Ju sämre anställningstrygghet, ju fler kvinnor kommer råka ut för mer av detta. Därför ska vi stärka anställningstryggheten, inte försvaga den.

Enligt SVT/Novus opinionsundersökning fick Jimmie Åkesson bäst betyg av tittarna i två av debattens fyra ämnen: lag och ordning och migration. I Demoskops mätning fick Åkesson näst bäst betyg. Löfven hamnade enligt Demoskop näst sist med betyget 2,38. Det är hans sämsta siffra i de senaste tre årens partiledardebatter i SVT, enligt Demoskop. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag