Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson vänder ryggen – efter Löfvens utspel

Stefan Löfven försökte förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden vilket ledde till kritik.
Foto: SVT
– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Jimmie Åkesson.
Foto: SVT

Stefan Löfven (S) försökte i SVT:s partiledardebatt förklara sexuella trakasserier med problem på arbetsmarknaden.

– Håll dig till ämnet, svarade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I Demoskops tittarundersökning hamnade Löfven näst sist – hans sämsta betyg enligt Demoskop i de senaste tre årens partiledardebatt i SVT.

När partiledarna debatterade lag och ordning och det ökande antalet anmälda våldtäkter hamnade mycket fokus på Jimmie Åkesson som gav sin förklaring:

– En stor bidragande orsak är att vi haft en väldigt stor invandring från delar av världen där värderingarna skiljer sig väldigt mycket åt från vad vi är vana vid i Sverige. Här i Sverige kämpar vi för jämställdhet och har lika rättigheter mellan män och kvinnor, sa han och fortsatte:

– Så ser det inte ut i hela världen, även om vi vill tro det. Människor byter inte värderingar bara för att de byter mark under fötterna. Stefan Löfven, fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning. Varför ska vi behålla utländska våldtäktsmän?

Löfven gick in på LAS

Stefan Löfven replikerade snabbt:

– Den som döms för ett grovt brott kan också utvisas och det sker ju. Det måste domstolarna få avgöra.

Löfven ville sedan få in ämnet på de försämrade villkoren för löntagarna: 

– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna Åkesson, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? Det innebär att på de allra flesta arbetsplatser i vårt land kommer vem som helst kunna bli uppsagt när som helst.

– Håll dig till ämnet. Kvinnors arbetsvillkor är en del men nu pratar vi om sexuella övergrepp och våldtäkter, svarade Åkesson.

– Har du inte följt Metoo-debatten? Hur många är det inte på sina arbeten som blir utsatta för både det ena och det andra? Då är det viktigt att deras ställning stärks. Då ska man inte säga att man förändrar turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd så att vem som helst kan bli uppsagd när som helst. Det stärker inte dessa kvinnor, fortsatte Löfven.

Åkesson vände ryggen åt Löfven 

Statsministerns försök att förklara det ökade antalet sexualbrott med arbetsmarknadsproblem möttes av hånskratt från delar av publiken. Åkesson svarade även med att vända ryggen åt Löfven. 

”Hur i hela fridens namn kom LAS in i en diskussion om våldtäkter? Tror Löfven att väljarna är dumma i huvudet?”, twittrade den borgerliga ledarskribenten Alice Teodorescu.

Men det var inte bara kritik som riktades mot statsministern. Bland annat påtalade en ombudsman på fackförbundet Kommunal en utredning från LO om att de i kvinnodominerade, ensamarbetande och kontaktnära yrken löper störst risk att utsättas för sextrakasserier.

”Löfven har helt rätt i att osäkra anställningar – vilket borgarna vill ha mer av – försvårar protester mot sexuella trakasserier”, twittrade journalisten och vänsterdebattören Göran Greider.

Löfven fick sämst medelbetyg på tre år

Efteråt kommenterade Stefan Löfven situationen:

– Jag tycker att Jimmie Åkesson nonchalerar hela Metoo-debatten. Många övergrepp är kopplade direkt till jobbet och så är det som om det inte räknas. Ju sämre anställningstrygghet, ju fler kvinnor kommer råka ut för mer av detta. Därför ska vi stärka anställningstryggheten, inte försvaga den.

Enligt SVT/Novus opinionsundersökning fick Jimmie Åkesson bäst betyg av tittarna i två av debattens fyra ämnen: lag och ordning och migration. I Demoskops mätning fick Åkesson näst bäst betyg. Löfven hamnade enligt Demoskop näst sist med betyget 2,38. Det är hans sämsta siffra i de senaste tre årens partiledardebatter i SVT, enligt Demoskop. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.