Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson välkommen på Löfvens nya krismöte

Även Sverigedemokraterna är inbjudna. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven kallade till presskonferens på tisdagen. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in samtliga partiledare till ett krismöte på tisdagen efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Det innebär att även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får komma dit. Efter terrordådet på Drottninggatan i april blev han portad från ett stormöte.

– Jimmie Åkesson har kallats till mötet den här gången, säger SD:s Paula Bieler.

Socialdemokraternas partiledare, statsminister Stefan Löfven har vänt sig till samtliga partiledare i riksdagen och gett dem chansen att närvara på ett möte i Rosenbad på tisdagen.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har kallats till mötet, enligt hans partikamrat Paula Bieler.

Men i våras, två dagar efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, fick Åkesson inte vara med när Stefan Löfven bjöd in övriga partier till samtal om nya åtgärder mot terrorism, för inbjudan gick inte till Sverigedemokraterna.

– Jag har inte sett någon inbjudan till sådana samtal, och när jag lyssnade på Stefan Löfven fick jag uppfattningen att det gällde de partier som tidigare deltagit i samtalen kring strategin mot våldsbejakande extremism, sa Jimmie Åkesson.

 

LÄS MER: Åkesson portas från Löfvens terrorsamtal 

Jonas Sjöstedt reser från Norrland

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt avbryter sin vistelse i norra Sverige och reser ner till Stockholm för tisdagens möte med statsminister Stefan Löfven.

– Alla papper ska på bordet och man måste förklara hur det kunde bli såna brister i regeringens hantering av det här, säger Sjöstedt.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har tackat ja till att medverka på mötet med Löfven.

– Jag utgår i från att det är ungefär samma information som på presskonferensen, men nu med möjlighet att ställa frågor till de här myndighetscheferna, säger Björklund, och syftar på Säpo-chefen Anders Thornberg, Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam och Försvarets ÖB Micael Bydén.

 

LÄS MER: SD överväger misstroendevotum mot Löfven 

 

Ebba Busch Thor (KD). Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är spänd på vad som framkommer i it-skandalens spår under tisdagen.

– Nu är det så i morgon att det hålls två utskottsmöten. Anders Ygeman kommer till justitieutskottet på eftermiddagen och det är försvarsutskottet på förmiddagen, jag kommer självklart själv att närvara på det mötet som statsministern har bjudit in till, säger Busch Thor.

Ministrar kallade till utskotten

Klockan 11.00 på tisdagen ska försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffa försvarsutskottet och klockan 14.30 ska inrikesminister Anders Ygeman (S) till justitieutskotten och de ska svara på frågor om it-skandalen på Transportstyrelsen.

– Vi utesluter inte en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd, men vi vill invänta mer information och hänvisar till det som sägs i utskotten, säger Jan Björklund.

– Myndigheterna gör allt vad de kan nu för att skademinimera. Självklart. De har jag högt förtroende för. Problemet är hur regeringen själv har agerat under ett och ett halvt år.