Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: Utvisa utlänningar som begår grova brott

Sverigedemokraterna vill införa obligatorisk utvisning av utlänningar som begår grova vålds- och sexualbrott. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill införa obligatorisk utvisning av utlänningar som begår grova vålds- och sexualbrott – även om det kan bryta mot internationella konventioner.

Det beskedet gav SD-ledaren Jimmie Åkesson på partiets valkonferens under lördagen.

– Vi vill inte ha andra länders kriminella i vårt land, säger Åkesson.

Klockan halv två på lördagseftermiddagen klev Jimmie Åkesson upp i talarstolen på partiets valkonferens i Nacka utanför Stockholm. Han började med att försöka gjuta olja på vågorna efter den stundtals heta debatten om riksdagslistan på förmiddagen.

– Jag tycker att det är jätteskönt att vi kan lägga den här processen med riksdagslistan bakom oss.

Vill utvisa fler 

Talets viktigaste nyhet var att SD vill öka utvisningarna av utländska personer som döms för grova vålds- och sexualbrott.

– Det vi kräver är obligatorisk utvisning av grova vålds- och sexualförbrytare, sa Åkesson och tillade att det ska röra sig om utvisning på livstid.

Ett vanligt problem för att kunna genomföra utvisningar är länder som inte vill ta emot sina medborgare som dömts för brott utomlands. Åkesson vill se ökade påtryckningar mot de länderna, bland annat genom ekonomiska medel.

Ingångna konventioner sätter också hinder för att skicka i väg människor till länder där de riskerar dödsstraff eller tortyr. I princip kan SD-ledaren inte se några hinder med att utvisa dömda brottslingar till länder som tillämpar dödsstraff. Han vill i de fallen använda de diplomatiska förhandlingsmöjligheter som finns för att säkerställa att ingen som utvisas från Sverige utsätts för detta. 

– Vi ska använda de diplomatiska möjligheter vi har för att få garantier från de här länderna för att de här personerna inte ska utsättas för tortyr eller annan form omänsklig behandling, säger Åkesson efter talet. 

Bortse från konventioner

Sätter internationella konventioner andra hinder är SD-ledaren beredd att i slutändan strunta i dem:

– Om det är så att det finns konventioner som förhindrar oss att utvisa mördare och våldtäktsmän så måste dessa konventioner omförhandlas. Om det inte är möjligt måste vi bortse från dem.

I de lägen där det inte går att rent praktiskt utvisa vill Åkesson se över om Sverige kan införa liknande system som i Storbritannien där utvisade personer berövas stora delar av sin frihet och samhällsförmåner.

– Och vid minsta överträdelse ska de tillbaka in i fängelse i väntan på att utvisning kan genomföras, sa Åkesson.

Vill titta på Storbritannien

Efter talet utvecklade han: 

– Om det finns verkställighetshinder vill vi titta på hur man jobbar i Storbritannien där man begränsar den utvisningsdömdes  friheter väldigt kraftigt. Om det inte går att hålla personen i förvar ska du inte få jobba, du ska i princip inte kunna ha ett liv i Sverige. 

Vad ska man dra gränsen för vilka brott det ska gälla?

– Det finns i lagstiftningen i dag, det är ett sätt att avgränsa det.  Ett annat sätt att avgränsa det är att se till straffskalan. Det får utredas i detalj. Det handlar om tillexempel mord, dråp och våldtäkter. 

Finns det några undantag?

– Nej principiellt inte, är du dömd får vi sätta press på hemlandet att ta tillbaka sina egna medborgare med de medel som står till buds. Vi kan förhandla om biståndet eller på andra sätt utöva påtryckningar. 

Inte med på riksdagslistan

En hårdare linje i frågan om utvisningar har SD-ledamoten Kent Ekeroth drivit internt i partiet länge - vilket Expressen kunnat avslöja. 

Under lördagens valkonferens blev det klart att Ekeroth inte kommer att stå med på partiets riksdagslista till hösten. Han har, som Expressen kunde berätta i går, förberett ett liv i Ungern med bostad och bolag.