Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson tog strid för Karlsson på SD-mötet

Jimmie Åkesson tog strid för sin vikarie Mattias Karlsson på partistyrelsemötet där sju partimedlemmar utesluts:

Månadsarvodet på 71 000 är för lågt, ansåg partiledaren.

Expressen mötte som enda tidning Åkesson efter mötet.

– Just nu har jag ingenting att säga, var hans kommentar.

I nästan fem timmar diskuterade Sverigedemokraternas partistyrelse de åtta uteslutningar som partiets medlemsutskott föreslagit. Resultatet blev att sju medlemmar kastades ut ur partiet. Bland dem SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne.

- Jimmie Åkesson skickade ut sina bödlar, konstaterade Kasselstrand efteråt, och riktade sig till journalisterna som bevakade mötet i Gamla stan i Stockholm:

- Ni är för mesiga mot partiledningen. De ägnar sig åt maktmissbruk.

Ville inte svara på frågor

Jimmie Åkesson själv smet ut bakvägen i sällskap av livvakter från Säkerhetspolisen. Han ville inte svara på några frågor om partistyrelsemötet .

Kasselstrand och Hahne meddelade redan innan uteslutningsbesluten fattades att de inte ställer upp för omval på ungdomsförbundets kongress i september.

- Egentligen bestämde vi oss för det redan i vintras, hävdade Gustav Kasselstrand.

Partiledarvikarien Mattias Karlsson om uteslutningarna i går:

- Det fanns så pass mycket dokumentation och så mycket som talade för att man har en annan vision och en annan ideologisk utgångspunkt för hur man vill att partiet ska utvecklas. Man kan inte ha hur olika uppfattningar och åsikter som helst inom ett parti, så jag tycker att det var rätt.

Karlssons arvode uppe för diskussion

Under partistyrelsemötet diskuterades också Mattias Karlssons arvode. Jimmie Åkesson är en av dem som argumenterat för att de 71 000 kronor i månaden som vikarien får i dag är för lite.

Frågan skickades vidare till arvodeskommittén.

- För mig spelar det ingen roll. Jag har inte haft med den frågan att göra. Men det är klart, det viktigaste för mig var att man så att säga gav ett erkännande för den insats som jag har gjort, och att man nu formaliserar att i partiledarens frånvaro så är det gruppledaren som går in.

Hon vill bli nu SDU-ordförande

Enligt Mattias Karlsson har nu hela partiet ställt sig bakom den ordningen:

- Nu kan ingen komma och hävda att jag är någon maktfullkomlig typ som bara roffar åt mig inflytande.

Efter beskedet om att både Kasselstrand och Hahne lämnar sina poster i ungdomsförbundet i samband med kongressen i höst anmälde sig snabbt en kandidat till jobbet:

Den nuvarande förbundssekreteraren Jessica Ohlson, 23. Så sent som för två veckor sedan stängdes hon av från jobbet som politisk sekreterare på SD-kansliet i riksdagen.

Uteslutningarna

På Sverigedemokraternas partistyrelsemöte i går beslutades att följande SDU-företrädare utesluts ur partiet:

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande.

William Hahne, vice förbundsordförande.

Anton Stigermark, suppleant i styrelsen för SD i Stockholms stad.

Christian Westling, tidigare medlem av SD:s utrikespolitiska råd.

Ytterligare tre partimedlemmar som saknar koppling till ungdomsförbundet tvingades i går lämna partiet.

Adam Berg, andre vice distriktsordförande för SDU i Stockholm, fick behålla sitt medlemskap trots att medlemsutskottet föreslagit att även han skulle uteslutas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.