Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson tillbaka som partiledare på fredag

Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Jimmie Åkesson är tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna efter mer än fem månaders sjukskrivning. 

Han medverkar på fredag i SVT:s Skavlan och håller därefter en presskonferens, uppger flera källor för Expressen.

Nyheten bekräftas av SD-tidningen Samtidens politiske redaktör Markus Jonsson.

– Vi har vetat om det i en dag, säger han.

På måndagsförmiddagen publicerade Sverigedemokraterna ett meddelande på Facebook om att partiet kallar till presskonferens nu på fredag klockan 21.00. 

Expressen kan nu avslöja att anledningen till den sena presskonferensen är Jimmie Åkessons medverkan i SVT:s Skavlan som sänds samma tid.

Jimmie Åkesson kommer meddela sin comeback som partiledare i programmet - efter mer än fem månaders sjukskrivning, uppger nu flera källor i partiet för Expressen.

Sanne Kleiner, pressansvarig för Skavlan, säger att de inte kommenterar veckans gäster förrän i morgon, tisdag. 

Bekräftas av SD-tidning

Markus Jonsson, politisk redaktör för SD-tidningen Samtiden säger däremot att han hörde beskedet om Åkessons återkomst redan på söndagen. 

Jimmie Åkesson har varit sjukskriven från partiledarposten i fem månader.
Foto: Robban Andersson
Åkesson efter slutdebatten inför valet hösten 2014.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson tillsammans med Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Mattias Karlsson har vikarierat som partiledare under tiden Jimmie Åkesson varit sjukskriven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

– Vi har vetat om det i en dag, säger han. 

Han tror att Jimmie Åkesson kommer att stanna som partiledare i alla fall fram till 2018. 

– Jag tror inte att han kommer tillbaka för att sedan avgå inom kort, säger han. 

Hur tror du att det påverkar partiet? 

– Det är bra att Jimmie Åkesson kommer tillbaka. Jag tror att han har velat det hela tiden och att han har känt att jobbet inte har varit klart. Det är nu det roliga börjar som han har kämpat för länge. Efter att ha varit i svensk politiks skuggsida så rör sig SD i ganska snabb takt mot makten, även om han hålls utanför så går inte det så länge till. 

Partiets pressekreterare Henrik Vinge vill inte kommentera uppgifterna i nuläget:

– Vi kommer komma med ett besked på fredag kväll men detaljerna kring det vill jag inte gå in på nu, säger han.

Även partiets andre vice ordförande Carina Herrstedt är förtegen:

– Oavsett om jag är informerad eller ej så är det inte jag som sköter den diskussionen utan det får man ta via vår pressavdelning, säger hon.

Ska hålla sommartal

Men det är redan bestämt att Jimmie Åkesson den 29 augusti i år håller sitt traditionsenliga sommartal i hemkommunen Sölvesborg.

– Det är ett viktigt besked för SD men inte så avgörande som man kanske tidigare har trott, säger Anna Dahlberg, politisk redaktör för Expressen.

Det var 17 oktober förra året som Jimmie Åkesson blev sjukskriven för utmattning. Sjukskrivningen förlängdes sedan från den 30 november till den 31 januari, och i slutet av januari meddelade Sverigedemokraterna att den förlängdes ytterligare till 31 mars.

Kan tvingas betala tillbaka 150 000 kronor

Nu avslöjar Dagens Nyheters reporter Mats J Larsson att SD-ledaren riskerar att tvingas betala tillbaka över 150 000 kronor i sjukpenningstillägg till riksdagen. Anledningen är att försäkringskassan nekat honom sjukpenning eftersom hans parti fortsatt att betala ut ett partiledararvode på omkring 40 000 kronor i månaden. Riksdagen skickade därför ett brev till Jimmie Åkesson under måndagen.

– Det är publicerade medieuppgifter som gör att vi vänder oss till honom, säger Thomas Larue, chef för enheten ledamotsadministration vid riksdagsförvaltningen, till DN.

Under tiden SD-ledaren varit sjukskriven har han haft gott om tid att tänka över situationen. Enligt uppgifter till Expressen var han nyligen på en semesterresa i Thailand med familjen. När han kom tillbaka meddelade han partiet beskedet att han återvänder till politiken.

Sverigedemokraterna har inlett en bojkott mot Aftonbladet eftersom partiet anser att tidningen inte visat respekt för att Jimmie Åkesson fortfarande är sjukskriven.

-I praktiken innebär det här att Aftonbladet under en period framöver kommer att få nöja sig med andrahandsuppgifter kring frågor som rör Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna kommer primärt att vända sig till andra medier för att kommentera händelseförloppet, säger partiets presschef Henrik Vinge.

Henrik Vinge är dock förtegen även om detta.

– Det är ju så att den sjukskrivning som går ut 31 mars, beskedet huruvida den förlängs eller ej har inte kommit än, säger han.

Meddelade sommartal av misstag

Under Jimmie Åkessons sjukfrånvaro har Mattias Karlsson varit vikarierande partiledare. Redan i förra veckan publicerade Sverigedemokraterna i Blekinge av misstag ett meddelande om Jimmie Åkessons sommartal. Den nyheten drogs dock snabbt tillbaka, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

Enligt Blekingepolisen har SD ännu inte ännu ansökt om tillstånd för allmän sammankomst för sommartalet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.