– Jag ska komma tillbaka och jag ska börja jobba nu efter den 31 mars, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson enligt ett klipp som visades i Aktuellt. Foto: SVT– Jag ska komma tillbaka och jag ska börja jobba nu efter den 31 mars, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson enligt ett klipp som visades i Aktuellt. Foto: SVT
– Jag ska komma tillbaka och jag ska börja jobba nu efter den 31 mars, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson enligt ett klipp som visades i Aktuellt. Foto: SVT
På måndagen kom beskedet att Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: SVTPå måndagen kom beskedet att Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: SVT
På måndagen kom beskedet att Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: SVT
Jimmie Åkesson anländer till tv-studion i London. Foto: Patrik Lundin 2015Jimmie Åkesson anländer till tv-studion i London. Foto: Patrik Lundin 2015
Jimmie Åkesson anländer till tv-studion i London.  Foto: Patrik Lundin 2015

Åkesson talar ut

Publicerad

Jimmie Åkesson gjorde sin återkomst på scenen i går hos Skavlan.

Sverigedemokraternas partiledare berättade om sin sjukskrivning, avslöjade att han gått på antidepressiva medel och att han länge lidit av svåra sömnsvårigheter.

Spelmissbruket då han spelade bort en halv miljon, var ett sätt för honom att koppla av.

Men nu gör han försiktig comeback i politiken.

Jimmie Åkesson valde att berätta om sin återkomst i går kväll i London. Det var nämligen där det senaste Skavlan-avsnittet spelades in. Intervjun kommer att sändas på svensk tv på fredag kväll. Då håller också Sverigedemokraterna en presskonferens där de kommer att berätta om Åkessons återkomst.

Men ett hundratal svenskar och norrmän var inbjudna i publiken och kunde alltså redan i går höra och se Jimmie Åkesson i en av ITV:s stora tv-studios söder om Themsen i centrala London. Delar av intervjun sändes också redan under måndagskvällens Aktuellt i SVT.

"Kanske jag klappar ihop"

Det var en avslappnat klädd partiledare som efter fem månaders sjukskrivning gjorde sin återkomst i intervjustolen igen. Samtidigt medgav Åkesson att han kände sig lite spänd.

– Jag vet inte hur den här intervjun kommer att gå, kanske jag klappar ihop om en stund, sa Åkesson enligt en person i publiken som Expressen var i kontakt med efteråt.

– Men jag skulle inte ha satt mig här om jag inte trott att jag skulle klara av det.

Jimmie Åkesson sjukskrev sig kort efter valet förra hösten. En av de sista offentliga uppdragen han hade var partiledardebatten.

– Jag var där fysiskt, men inte mentalt, berättade Åkesson i går kväll. Jag gick på autopilot.

Då hade han två intensiva valkampanjer bakom sig. Han reste hem till familjen efteråt och sjukskrev sig. En av de första sakerna han gjorde var att plocka bort sin Twitterapp från sin telefon.

De första veckorna efter sjukskrivningen var värst. Då var ångesten som svårast.

Åkesson berättade också för Skavlan att han egentligen haft problem med överansträngning en längre tid och att familj och vänner uppmanat honom att ta det lugnare. Till slut gick det inte att ignorera.

Sömnsvårigheter var det han lidit längst av. Han hade främst stora problem att somna. Svårt att varva ner. Hjärnan ältade igenom dagens problem. Sömnpiller har hjälp ibland.

Använder antidepressiva

Åkesson berättade också under intervjun att han tar anti-depressiva läkemedel. Han var först mycket tveksam till det, fruktade för bieffekterna, men säger att de verkar ha fungerat.

Han har också gått på samtalsterapi hos en psykolog. Även det var han skeptisk till i början, men menar nu att det varit skönt att kunna prata av sig med någon.

Åkesson fick också en fråga om sitt spelmissbruk. SD-ledaren menade att det var ett sätt att koppla av.

– Tidigare brukade jag titta på tv-serier och filmer och koppla av på det viset. Men sedan kunde jag inte koncentrera mig på handlingen längre.

Därför övergick han till nätcasinon. Det blev ett andningshål. Han sa dock att han inte ägnat sig åt det under sjukskrivningen. Några stryktipsrader med goda vänner, det är allt.

Sjuskrivningen går ut den 31 mars och planen är att vara tillbaka på jobbet som partiledare därefter. Men han kommer att det lugnt i början.

Det blir dock successivt, steg för steg. Först kommer det att bli mest internt arbete, och sen så småningom blir det mer utåtriktat och offentliga uppgifter.

Ser positiva effekter

Åkesson avslöjade också för Skavlan att han hade en del kontakt med partikamrater, inte minst under budgetdramat under senhösten. Han bad om att bli informerad ifall partiet tänkte fälla regeringen.Han fick ett sms från en högt uppsatt SD-medlem en sista gång före omröstningen. Åkesson svarade i ett sms.

– Give them hell!

Jimmie Åkesson menade också att en positiv effekt av hans sjukskrivning är att andra i partiet kunnat kliva fram och visat att detta inte bara är hans parti.

Skavlan frågade honom ifall det skulle vara ett svek ifall nu Mattias Karlsson vill utmana honom om partiledarposten.

Svaret blev att det Karlsson försäkrat honom om att han inte var ute efter partiledarposten, så det skulle vara ett svek om han nu vill något annat. Men det tror inte Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag