Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons motangrepp efter Lööfs kritik

Jimmie Åkesson höll sitt vårtal i Stockholm på lördagseftermiddagen. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf menar att Åkessons förslag påminner om ”mörka tider i Europas historia”. Foto: FREDRIK PERSSON/ TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill att medborgare ska bli skyldiga att anmäla brott, till exempel om en granne gömmer en papperslös.

Förslaget får hård kritik från Annie Lööf (C), som menar att ”lägga fram förslag om angiverilagar visar på en historielöshet”.

– Om det är så att hon inte anmäler brott när hon ser brott så tycker jag att hon ska tala om det för väljarna, säger Jimmie Åkesson.

Det är i en intervju med Sydsvenskan i dag som Jimmie Åkesson berättade att han vill göra det brottsligt att gömma flyktingar. Medborgare ska också bli skyldiga att anmäla brott, till exempel om en granne gömmer papperslösa.

I dag höll SD-ledaren också sitt vårtal på Långholmen i Stockholm. Efteråt utvecklar han i Expressen TV:

– Jag tycker det är helt orimligt att det inte är förbjudet att hysa illegala invandrare och gömma dem undan myndigheter. Vi har tiotusentals människor som befinner sig i Sverige i dag illegalt. Vi vet inte vilka de är, vi vet inte vad för avsikter de har och vi vet inte var de är. Att vi då har möjlighet för enskilda medborgare att ställa sig över lagen och trotsa myndighetsbeslut på det sättet är helt orimligt, säger Åkesson.

Du pratar också om en civilkuragelag där man ska ha en skyldighet som medborgare att ange till exempel en granne som gömmer undan en papperslös. Finns det inte en risk att det blir ett angivarsamhälle?

– Jag tycker vi ska ha en plikt som medborgare i Sverige att om vi noterar brottslig verksamhet – det kan vara en kvinna som våldtas på stan, det kan vara en ung kille som blir misshandlad av ett gäng, eller en granne som hyser potentiella terrorister som befinner sig i Sverige illegalt – då ska man ha ett ansvar att tala om det för berörda myndigheter. Jag är mer rädd för ett samhälle där man inte gör så.

Annie Lööf kritiserar förslaget: ”Finns i totalitära stater”

Förslaget har fått hård kritik av Centerpartiets Annie Lööf, som skriver på Twitter att ”angivarelagar finns i totalitära stater”. Hon menar att förslaget ”påminner om mörka tider i Europas moderna historia”. 

– Det är inte orimligt att man anmäler brott om man ser att det pågår. Det gör jag. Jag vet inte om Annie Lööf har ett problem med det. Om det är så att hon inte anmäler brott när hon ser brott så tycker jag att hon ska tala om det för väljarna, för det ser jag som oerhört anmärkningsvärt, säger Jimmie Åkesson i Expressen TV.

I ett sms till Expressen svarar Annie Lööf:

”Oerhört allvarligt om Jimmie Åkesson inte ser skillnad på ett lagkrav att spionera på sin granne och att anmäla brott till polisen. Att han är villig att lägga fram förslag om angiverilagar visar på en historielöshet, att han inte sen tycks stå för sitt förslag är ryggradslöst”.

https://twitter.com/annieloof/status/992690837917175809

Fridolin: ”Inte effektivt”

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är starkt kritisk. Fridolin anser att förslaget är förkastligt. Han har också svårt att se hur förslaget skulle vara praktiskt genomförbart.

– Ska jag ange mina grannar för att de har en inneboende som ser utländsk ut, eller ha rätt att begära legitimation av alla som sover över hos min granne? undrar han.

Att det skulle kunna bidra till en effektivare utvisningsprocess håller Fridolin inte med om.

– Angiverisamhällen i världen har knappast kännetecknats av effektivitet. Misstänksamhet mot andra är inte ett effektivt samhällsystem, säger han.

Fridolin drar en parallell till Ungern, ett land med få flyktingar men där man har haft en valrörelse som nästan enbart handlat om flyktingar.

– Organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter i landet konstaterar att nu används samma repressiva metoder som man först använde mot flyktingar också mot människor i Ungern, till exempel vill man begränsa föreningars rättigheter att uttala sig om politiken i landet, säger MP-språkröret.

 

LÄS MER: SD har störst förtroende av alla i migrationsfrågor