Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson slår Kristersson – första gången någonsin

Sverigedemokraterna får högst stöd i frågan om lag och ordning.
Jimmie Åkesson visar goda resultat i fråga om lag och ordning. Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson tappar i fråga om lag och ordning. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är bästa parti i frågan om lag och ordning i SVT/Novus senaste förtroendemätning. 

Det är första gången i mätningens historia som ett parti slår Moderaterna i just den frågan, rapporterar SVT. 

Tidigare i november visade en Sifo-mätning, utförd på uppdrag av Expressen, att väljarna såg SD-ledaren Jimmie Åkesson som den bäst lämpade partiledaren att sköta frågor om lag och ordning i Sverige.

23 procent svarade då att Åkesson var starkast i den här kategorin, medan M-ledaren Ulf Kristersson hamnade på 16 procent och S-ledaren Stefan Löfven på 15 procent.

SD går om M

Nu visar en undersökning från opinionsinstitutet Novus att SD fortsätter ha starkt stöd i fråga om lag och ordning. Av de tillfrågade angav 24 procent Sverigedemokraterna som bästa parti i just den sakfrågan, rapporterar SVT.

Enligt SVT är detta första gången ett parti slår Moderaterna i fråga om lag och ordning i en Novus-undersökning. SD är också starkast i fråga om migrationspolitiken, där man får tummen upp från 35 procent av de tillfrågade. 

– Vi också varit mest trovärdiga i den bakomliggande faktorn, segregationen kopplad till invandringspolitiken. Där tror jag att vi mäter oss starkast av alla partier, säger Adam Marttinen (SD) till SVT. 

”Brukar gynna oss”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att väljarna drar tydligare paralleller mellan invandringspolitik och kriminalitet, vilket skulle förklara SD:s framgångar. 

– Men över tid så handlar det också om att presentera politik för att lösa problemen. Det brukar gynna Moderaterna och jag är säker på att det också kommer att betala sig i väljarstöd, säger Strömmer. 

Socialdemokraterna och Stefan Löfven får störst väljarförtroende i tre frågor: sjukvård, skola/utbildning och äldreomsorg.

Totalt blev 1 016 personer utfrågade i undersökningen. 

Åkessons förklaring till SD:s succésiffror

SD och S kan vara jämnstora, enligt SvD/GP/Sifo.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Ex-strippan: Livet på insidan av Stockholms strippklubbar

Lisa: ”Det är egentligen porrklubbar, där vissa tjejer har sex med gästerna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.