Åkesson: Skulle inte släppa fram M-regering

Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson hade inte släppt fram Ulf Kristersson som statsminister i dag.

Han vill ha stora reformer för att godkänna en M-regering.

– Det kommer att krävas väldigt mycket, säger SD-ledaren till Dagens industri.

Socialdemokraterna har haft stora problem med att få ihop med sitt regeringsunderlag den här veckan.

Den ”rödgröna röran” har förlöjligats av Moderaterna och Kristdemokraterna – men högersidan är heller inte så sammansvetsad.

Under Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad, som började på torsdagen, gav SD:s ledare Jimmie Åkesson beskedet att han inte hade släppt fram Moderaternas Ulf Kristersson i dagsläget.

– Skulle vi ha en statsministeromröstning i dag så finns det i dagsläget ingen kandidat som vi skulle kunna släppa fram. Det kommer att krävas väldigt mycket, säger han till Dagens industri.

Vill ha mer inflytande

M och SD skiljer sig på flera punkter, enligt Åkesson. Bland annat vill M reformera bidragen och sänka a-kassan, vilket SD motsatt sig.

– Det har varit väldigt viktigt för oss och det är en fortsatt viktig fråga som vi kommer att lova våra väljare, säger han till Di.

Jimmie Åkesson har tidigare drivit på för ett avtal med en statsministerkandidat och vill att hans parti får inflytande i ”rak proportion” till deras valresultat. De hoppas kunna få sitta med i regeringen efter valet – gärna med ansvar för migrations- och rättspolitiken, säger han till Di.

Glad åt budget

Ulf Kristersson har dock sagt att SD inte ska få sitta i en Moderatledd regering, något som Åkesson säger till Di att han inte tolkar bokstavligt.

Samtidigt har ett samarbete mellan M, KD och SD fått en allt fastare form. I onsdag godkände riksdagen en budget från de tre partierna, vilket firades med mousserande vin på SD:s riksdagskansli.

- Nu är vi med och styr, det vi gör här betyder något på riktigt, sade Jimmie Åkesson i sin välkomsthälsning på partidagarna, enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.