Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Åkesson skriver själv om sjukskrivningen

Publicerad

Efter en tids sjukskrivning publiceras nu ett öppet brev skrivet av Jimmie Åkesson.

SD Kuriren skriver han själv om sjukskrivningen.

"Jag behöver ladda om, och för att göra detta behöver jag också ta paus på riktigt", skriver han.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson, 35, är sjukskriven på obestämd tid sedan mitten av oktober.

Den 14 oktober var första sjukdagen, och i ett öppet brev som SD publicerade, berättade han den 17 oktober om beslutet som tagits i samråd med läkare.

"Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt", skrev Jimmie Åkesson i brevet, och konstaterade vidare att en sjukskrivning var nödvändig av flera skäl.

"Jag har också ett ansvar för mig själv och, inte minst, för min familj. Att vara en bra pappa kräver såväl fysisk som känslomässig närvaro och tillgänglighet. Det är viktigt för mig att fungera långsiktigt också i den rollen".

Utmattningssyndrom enligt läkaren

Under rubriken "Jimmies brev - november" publicerar under torsdagen SD-kuriren nu ett nytt brev skrivet av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. I brevet skriver han själv om sin sjukskrivning.

"Valarbetet har slitit på oss alla, det är jag medveten om. Själv höll jag inte igen någonstans. Jag har rest land och rike runt för att föra fram vårt budskap till så många, på så många orter, som möjligt. Det har varit en fantastisk resa, jag har fått möta tusentals personer och fått lika många intryck. Men just nu är mina batterier tomma", skriver han och fortsätter i det öppna brevet:

"När ni läser det här är min sjukskrivning inte längre en nyhet. Jag behöver ladda om, och för att göra detta behöver jag också ta paus på riktigt".

Jimmie Åkesson har själv berättat att läkaren benämnt hans tillstånd som "utmattningssyndrom".

"Vi låter honom vila till han blir frisk"

Hans pressekreterare Henrik Vinge säger till Expressen.se att han inte har några nya uppgifter om hur länge Jimmie Åkesson blir borta från partiet, och från politiken.

– Vi väntar ju nu att få se vad läkaren säger och vad Jimmie säger. Det viktiga nu är att han får vila, och det är precis som han säger, att man inte kan göra det på halvfart, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– Nu har det ju dessutom satt sig i organisationen det här, och det visar sig att vi kan driva det här vidare. Även om vi givetvis tappar en viktig dimension när Jimmie är borta, så funkar det. Det rullar på, och då är det bättre att vi låter honom vila tills han är frisk, säger Henrik Vinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag