Jimmie Åkesson sträckte sträckte ut en hand till Anna Kinberg Batra. Foto: Jan WiridenJimmie Åkesson sträckte sträckte ut en hand till Anna Kinberg Batra. Foto: Jan Wiriden
Jimmie Åkesson sträckte sträckte ut en hand till Anna Kinberg Batra. Foto: Jan Wiriden
Enligt uppgifter så är Anna Kinberg Batra beredd att fälla regeringen. Foto: Anna-Karin NilssonEnligt uppgifter så är Anna Kinberg Batra beredd att fälla regeringen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Enligt uppgifter så är Anna Kinberg Batra beredd att fälla regeringen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Åkesson skickade brev till M-topparna

Publicerad

Jimmie Åkesson har länge sträckt ut en hand till Anna Kinberg Batra.

Nu vänder sig SD-ledaren direkt till lokala M-toppar i ett massmejl där han bjuder in till samarbete.

– Vi har stora förväntningar på det här och tror på ett lyckat resultat, säger Henrik Vinge, presschef för SD.

Det var strax efter lunch på måndagen som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skickade i väg ett massmejl till ett stort antal lokala M-politiker i landet.

Syftet: att bjuda in dem till samtal om ett framtida samarbete.

"Jag vänder mig till dig med den här skrivelsen eftersom jag vet att frustrationen är stor på flera håll inom Moderata Samlingspartiet." skriver Jimmie Åkesson.

– Vår tanke är att bjuda in dem till samtal antingen här i Stockholm, eller så gör vi en turné under våren där Jimmie åker runt och träffar dem, säger Henrik Vinge.

Bakgrunden till inbjudan är att en tidigare undersökning visat att närmare åtta av tio lokala moderatpolitiker kan tänka sig någon form av samarbete med SD.

– Vi tror att det finns stora möjligheter för oss att komma överens i många frågor, säger Henrik Vinge.

"Primära få till annan budget"

Aftonbladet rapporterade tidigare på måndagen att Anna Kinberg Batra enligt en anonym M-källa nu är beredd att lägga fram en gemensam alliansbudget för att på så vis fälla regeringen.

Hittills har M-ledningen förnekat dessa uppgifter.

SD gör dock klart i brevet till de lokala M-topparna att de tänker stödja en gemensam alliansbudget - förutsatt att Moderaternas nuvarande flyktingpolitik kvarstår.

"Att få till en annan budget och en annan regering är det primära för oss just nu. Därför har jag så sent som för bara en vecka sedan meddelat att Sverigedemokraterna med största sannolikhet kommer att stödja en gemensam alliansbudget." skriver Jimmie Åkesson.

Partiet har redan fått respons på mejlet och förväntar sig ytterligare svar under veckan som kommer.

– Vi har stora förväntningar på det här och tror på ett lyckat resultat, säger Henrik Vinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag