Jimmie Åkesson (SD) välkomnar en "Brexit". "Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom", säger han i SVT:s Agenda. Foto: SkärmdumpJimmie Åkesson (SD) välkomnar en "Brexit". "Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom", säger han i SVT:s Agenda. Foto: Skärmdump
Jimmie Åkesson (SD) välkomnar en "Brexit". "Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom", säger han i SVT:s Agenda. Foto: Skärmdump
Efter debatten gav Åkessons sitt stöd till Donald Trump. "Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land", säger han. Foto: ExpressenEfter debatten gav Åkessons sitt stöd till Donald Trump. "Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land", säger han. Foto: Expressen

Efter debatten gav Åkessons sitt stöd till Donald Trump. "Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land", säger han.

 Foto: Expressen
Liberalernas Jan Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien". Foto: SVTLiberalernas Jan Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien". Foto: SVT
Liberalernas Jan Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien". Foto: SVT

Åkesson ser inget positivt med EU

Publicerad

SD har länge velat att Sverige ska lämna EU.

I SVT:s "Agenda" sa partiledaren Jimmie Åkesson att han inte kunde se något positivt med samarbetet.

– Jag ser inget minus med att lämna den överstatliga politiska unionen EU, sa han i programmet.

Samtidigt gav SD-ledaren USA:s kontroversiella presidentkandidat Donald Trump stöd i flera frågor.

Storbritannien kommer att gå till folkomröstning om EU-medlemskapet, en omröstning som även kommer att påverka Sverige i mycket hög grad. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, M, har bland annat sagt att tuffa tider väntar för Sverige om det blir ett nej i omröstningen.

– Inom EU kommer våra åsikter, som överensstämmer med britternas, i synen på handel, EU:s inre marknad, budgetfrågor samt förutsättningarna att leva utan euron som valuta kraftigt att försämras, sa han.

I SVT:s "Agenda" på söndagskvällen debatterade SD:s Jimmie Åkesson och L:s Jan Björklund om hur Sverige bör agera i folkomröstningens spår.

Åkesson vill se en liknande omröstning i Sverige.

– Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom, säger han, och välkomnar en "Brexit".

Helt olika ståndpunkter

Jan Björklund, däremot, vill se mer samarbete inom EU.

– De stora utmaningar som vi står inför: klimatfrågan, flyktingkrisen, att hålla ihop Europa mot Putin och Ryssland, kampen mot terrorism, den ekonomiska krisen, kräver mer samarbete mellan länder, inte mindre samarbete. Att var och en sköter sig själv och struntar i de andra kommer att skapa större problem än de vi ser i dag.

Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien" medan Åkesson ser EU som en oönskad federation som tar makt från de nationella parlamenten.

Åkesson gick så långt som att säga att han inte kunde se en enda positiv sak med EU.

– Jag ser inget minus med att lämna den överstatliga politiska unionen EU, sa Åkesson.

"Håller med Trump"

Efter debatten gav Jimmie Åkessons sitt stöd till affärsmannen Donald Trump, som just nu leder racet till att bli republikanernas presidentkandidat i USA.

Trump har bland annat använt Sverige som varnande exempel vad gäller invandring.

– Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land. Det leder till ett dåligt rykte i utlandet som till exempel i världens främsta stormakt, där man ser på Sverige som ett skämt i hög grad, sa Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag