Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson ser inget positivt med EU

Jimmie Åkesson (SD) välkomnar en "Brexit". "Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom", säger han i SVT:s Agenda.
Foto: Skärmdump
Efter debatten gav Åkessons sitt stöd till Donald Trump. "Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land", säger han.
Foto: Expressen
Liberalernas Jan Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien".
Foto: SVT

SD har länge velat att Sverige ska lämna EU.

I SVT:s "Agenda" sa partiledaren Jimmie Åkesson att han inte kunde se något positivt med samarbetet.

– Jag ser inget minus med att lämna den överstatliga politiska unionen EU, sa han i programmet.

Samtidigt gav SD-ledaren USA:s kontroversiella presidentkandidat Donald Trump stöd i flera frågor.

Storbritannien kommer att gå till folkomröstning om EU-medlemskapet, en omröstning som även kommer att påverka Sverige i mycket hög grad. Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, M, har bland annat sagt att tuffa tider väntar för Sverige om det blir ett nej i omröstningen.

– Inom EU kommer våra åsikter, som överensstämmer med britternas, i synen på handel, EU:s inre marknad, budgetfrågor samt förutsättningarna att leva utan euron som valuta kraftigt att försämras, sa han.

I SVT:s "Agenda" på söndagskvällen debatterade SD:s Jimmie Åkesson och L:s Jan Björklund om hur Sverige bör agera i folkomröstningens spår.

Åkesson vill se en liknande omröstning i Sverige.

– Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att folkomrösta i Sverige så småningom, säger han, och välkomnar en "Brexit".

Helt olika ståndpunkter

Jan Björklund, däremot, vill se mer samarbete inom EU.

– De stora utmaningar som vi står inför: klimatfrågan, flyktingkrisen, att hålla ihop Europa mot Putin och Ryssland, kampen mot terrorism, den ekonomiska krisen, kräver mer samarbete mellan länder, inte mindre samarbete. Att var och en sköter sig själv och struntar i de andra kommer att skapa större problem än de vi ser i dag.

Björklund kallar EU "det mest framgångsrika samarbetsprojektet i världshistorien" medan Åkesson ser EU som en oönskad federation som tar makt från de nationella parlamenten.

Åkesson gick så långt som att säga att han inte kunde se en enda positiv sak med EU.

– Jag ser inget minus med att lämna den överstatliga politiska unionen EU, sa Åkesson.

"Håller med Trump"

Efter debatten gav Jimmie Åkessons sitt stöd till affärsmannen Donald Trump, som just nu leder racet till att bli republikanernas presidentkandidat i USA.

Trump har bland annat använt Sverige som varnande exempel vad gäller invandring.

– Jag håller med Trump om att vi ska minska invandringen, förstärka gränskontrollerna och ha bättre koll på vilka som kommer in i vårt land. Det leder till ett dåligt rykte i utlandet som till exempel i världens främsta stormakt, där man ser på Sverige som ett skämt i hög grad, sa Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.