Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson om Ekeroth: "Han bör tänka efter"

"Jag förstår inte hur man tänker när man har fått ett förtroendeuppdrag och inte på något sätt är intresserad av att utföra det uppdraget", säger Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Patrik C Österberg
Jimmie Åkesson har inte träffat sin svärmor Margareta Larsson sedan hon lämnade Sverigedemokraterna. Foto: Olle Sporrong
"Han har inte medvetet gjort något fel", säger Jimmie Åkesson om Martin Kinnunen. Foto: Sven Lindwall
Anna Hagwall. Foto: Sven Lindwall

"Kent är ju en politiker som inte påminner så mycket om mig som politiker", säger Jimmie Åkesson om Kent Ekeroth.

Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är trött efter en höst med nya skandaler - och ny turbulens kring Kent Ekeroth.

– Han bör tänka efter lite innan han uttrycker sig, säger Åkesson i årets sista intervju.

Samtidigt sågar han sin egen svärmor Margareta Larsson efter att hon som politisk vilde fortsätter lyfta lön från riksdagen utan att vara på plats:

– Det är ju skamligt att man gör på det viset.

Expressen möter SD-ledaren på tjänsterummet i riksdagen dagen innan han lämnar riksdagsarbetet för gott under 2016.

– Detta blir årets sista intervju, säger han och konstaterar att han är trött efter en intensiv höst.

Det är mycket diskussion om riksdagsledamoten Kent Ekeroths roll i justitieutskottet. Efter ett bråk på en nattklubb i Stockholm har han tagit timeout. Men: Kommer han tillbaka dit?

– Det vet vi ju inte, för jag vet inte vad som har hänt i det här sammanhanget. Han har en version och sedan har en annan person en annan version, och sen finns det en väldig massa vittnen och till och med videobilder från det här tillfället – och det är ju bra, för det borde ge polisen ett bra utredningsläge. Så vi får avvakta och se vad rättsväsendet kommer fram till, och sen får man hantera det utifrån det.

"Kent Ekeroth är ju en politiker som inte påminner så mycket om mig som politiker"

Vad säger du till de som menar att Kent Ekeroths agerande – och då tänker jag också på hans sätt att uttrycka sig – skadar partiet?

– Kent är ju en politiker som inte påminner så mycket om mig som politiker. Han är en annan sorts politiker, som ofta säger precis vad han tänker, och det finns ju väljare som uppskattar det. Men det händer ju också, om man är den typen av politiker, att man hamnar i rubriker om saker som man har sagt, som man kanske sen får ta tillbaka. Min uppmaning till Kent har ofta varit att han bör tänka efter lite innan han uttrycker sig.

Samtidigt hyllar han sin partikamrat.

– Politiskt är Kent en väldigt duktig riksdagsledamot och det är ju skälet till att jag tycker att han har… Han producerar oerhört mycket politik och är alltid väldigt påläst, han har väldigt mycket idéer kring sitt område som har varit kriminalpolitik. Han är en ganska komplex person på det sättet, å ena sidan är han en person som man antingen älskar eller inte älskar, men samtidigt är han en väldigt duktig och driven politiker.

För bara någon vecka sedan utesluts riksdagsledamoten Anna Hagwall ur partiet, och hon blir nu politisk vilde i riksdagen.

Jimmie Åkesson har inte träffat sin svärmor Margareta Larsson sedan hon lämnade Sverigedemokraterna. Foto: Olle Sporrong

Jimmie Åkesson om Anna Hagwall: "Påminner om antisemitiska konspirationsteorier"

Partiledaren förklarar beslutet att utesluta partikamraten Anna Hagwall:

– Framför allt blev det en väldig diskussion efter en motion som hon skrev i höstas, där hon tog upp problem med ägarkoncentration inom medier. Det kan man diskutera, det är en fullt legitim debatt, men när hon sen ska utveckla resonemangen och kommer in på sådant som jag tycker påminner om antisemitiska konspirationsteorier, då har jag väldigt svårt att tycka att man hör hemma i vårt parti. Det sammantaget med en del tidigare händelser gjorde att en enig partistyrelse tyckte att hon inte passar i partiet.

Förra året uteslöt ni riksdagsledamoten Margareta Larsson – din svärmor. Hur ser du på att hon fortfarande tar ut fullt riksdagsarvode – utan att ha satt sin fot i riksdagen på över ett år?

– Det är ju skamligt att man gör på det viset. Jag förstår inte hur man tänker när man har fått ett förtroendeuppdrag och inte på något sätt är intresserad av att utföra det uppdraget, utan man lever på det arvode som det ger och sysslar med något helt annat. Så ska det ju inte kunna gå till, tycker jag.

Jimmie Åkesson om Martin Kinnunen: "En framgång för honom"

"Kent är ju en politiker som inte påminner så mycket om mig som politiker", säger Jimmie Åkesson om Kent Ekeroth. Foto: Sven Lindwall

Har du träffat din sons mormor sedan ni uteslöt henne?

– Hon är inte utesluten, utan har självmant valt att lämna partiet. Nej, jag har inte träffat henne.

Domen mot SD-toppen Martin Kinnunen bekymrar honom inte nämnvärt.

– Ställt i relation till vad han från början var anklagad för så är det ju en framgång för honom. Sen vet jag att han är väldigt besviken. Det är ju en juridisk bedömning som är gjord här, kopplat till vilket ansvar man har som styrelseledamot i ett bolag när man delegerar bokföring och annat till en konsult som i det här fallet inte gjorde sitt jobb, säger Jimmie Åkesson, och fortsätter:

– För Martins del finns det ingen moralisk aspekt på det här. Han har inte tillskansat sig några pengar, han har inte medvetet gjort något fel. Och därför menar jag att det ur ett politiskt perspektiv inte är något som ska påverka hans fortsatta arbete i riksdagen.