Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: ”S kommer föra ett inrikespolitiskt krig”

Statsminister Ulf Kristersson, M, under tisdagens pressträff efter säkerhetsmötet.
Jime Åkesson på väg in till tisdagens säkerhetsmöte.
Foto: Expressen

Sverigedemokraterna sätter partipolitiska intressen framför Sveriges säkerhet, menar Magdalena Andersson (S).

Men Jimmie Åkesson (SD) slår tillbaka och anklagar Socialdemokraterna för att ”vurma” för PKK.

– Det är något av det dummaste jag hört. Ibland tror politiker att attack är bästa försvar, säger Magdalena Andersson.

Enligt uppgifter till GP kommer Magdalena Andersson kräva att regeringen klipper banden till SD. Det under tisdagskvällens möte som Ulf Kristersson bjudit in till och som alla riksdagspartiers partiledare kommer att delta vid.

– Jag befarar att Magdalena Andersson och Socialdemokraterna kommer använda det här mötet i helt andra syften än som ett informationsmöte. Och föra ett inrikespolitiskt krig. Jag tycker inte det är rätt tillfälle. Men gör de det, kommer vi få kriga tillbaka, säger Jimmie Åkesson inför mötet. 

S menar att samröret mellan partierna skadar Nato-processen. 

– Jag är beredd att stötta regeringen på alla sätt som jag kan i den här situationen. Tyvärr kan jag konstatera att Sverigedemokraterna, som sitter i regeringens kabinett, agerar på ett motsatt sätt. Man har satt partipolitiska intressen framför Sveriges intressen och Sveriges och svenska folkets säkerhet, säger Magdalena Andersson inför mötet. 

Hon syftar på SD:s uttalanden efter Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) sa ”så elda hundra till då” som en kommentar till Turkiets starka motreaktion. 

SD: Socialdemokraterna är skyldiga

Men Sverigedemokraterna är av helt motsatt uppfattning. 

Enligt partiet är det Socialdemokraterna som är grunden till den diplomatiska kris som uppstått mellan Sverige och Turkiet.

– Grunden till problematiken är Socialdemokraternas kopplingar till terrororganisationer som PKK. Att man tillträdde regeringen genom att muta en kurdisk kommunist (syftar på den uteslutna vänsterpartisten Amineh Kakabaveh som blev politisk vilde, reds. anm). Det retade upp Erdogan och är grunden till att vi är här, säger Jimmie Åkesson inför mötet. 

Efter mötet säger Åkesson:

– Jag noterar att regeringsunderlaget består. Magdalena Andersson ställde inga krav på att det ska upphöra.

Andersson: ”Det dummaste jag hört”

Magdalena Andersson efter mötet:

– Jag hoppas att alla partier tar ett ansvar för situationen och inte bidrar till en ökad konfliktnivå, säger hon och fortsätter:

– Sverigedemokraternas uttalanden har bidragit till att eskalera stämningen.

Andersson får frågan om hur hon ser på Åkessons uttalande om Socialdemokraternas ”PKK-vurm”.

– Det är något av det dummaste jag hört. Ibland tror politiker att attack är bästa försvar. Det är djupt problematiskt hur Sverigedemokraterna har agerat under krisen. Det är uppenbart att man satt partipolitiska intressen framför Sveriges och svenska folkets intressen.

Desinformationskampanj mot Sverige

Expressen erfar att partiledarna på kvällens möte delgavs information om att det pågår en omfattande desinformationskampanj riktad mot Sverige i spåren av koranbränningen, där Sverige framställs som ”ett legitimt mål” för terrorism.

Efter mötet meddelade statsministern att det inte finns någon förändrad hotnivå mot Sverige, men att Sverige lever i en farlig tid. 


Magdalena Anderssons svar till Jimmie Åkesson

Magdalena Andersson svarar Jimmie Åkesson efter dennes attack på Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.