Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: Regeringen är arrogant

Jimmie Åkesson under talet i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot regeringen när han talade i Almedalen.

SD-ledaren anklagade den för att vägra samarbeta med oppositionen.

– Kontentan är att vi fortfarande har en minoritetsregering som på grund av sin arrogans gång på gång får bakläxa av riksdagens majoritet.

Åkesson började med att kritisera samtliga riksdagspartier, för att de inte vill samarbeta med SD – och menade att det inte hade hänt så mycket på den fronten det senaste året.

– Det här är en ansvarslös hållning som framför allt går ut över medborgarna, sa han.

Sedan gick han vidare och anklagade regeringen för att ägna sig åt "brasklappspolitik".

SD-ledaren hävdar att regeringen avstår från att driva egna förslag till omröstning, i de fall man vet att man kommer att förlora – eller så går regeringen med på oppositionens förslag för att man är "nödd och tvungen".

– Det hade kunnat vara bra om regeringspartierna i stället för att tjura hade valt att svälja stoltheten och fört en dialog med oppositionspartierna på förhand, sa Åkesson och fortsatte:

– Kontentan här är att vi fortfarande har en minoritetsregering som på grund av sin feghet, sin beröringsskräck, sin nonchalans och sin arrogans gång på gång får bakläxa av riksdagens majoritet.

"Tyst politik"

Därefter var det dags för Socialdemokraterna att få sig en känga.

Åkesson menar att partiets politik fortfarande befinner sig i kris, och att S-ledaren Stefan Löfven inte har gett ett enda klart besked om någonting.

– Det går inte att backa och gömma sig hur länge som helst. Vi har ju hört talas om tyst diplomati, men att Sveriges största parti skulle klara sig igenom en valrörelse och vinna statsministerposten med tyst politik tror jag inte på för ett ögonblick.

SD-ledaren raljerade även över Stefan Löfvens besked om att han vill dela på föräldradagarna.

– När han väl gör ett utspel så gör han det i en fråga som ungefär 80 procent av väljarna tycker att han har fel i. Det är också en taktik.

Dömer ut integrationspolitiken

Den sista delen av talet handlade nästan uteslutande om integrationspolitiken – som Åkesson menar är dömd att misslyckas eftersom invandringstalet är för högt.

– Det är helt enkelt en väldigt dålig idé som inte har fungerat någon gång någonstans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.