Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson övervägde att lämna som partiledare

”När jag var sjukskriven var det lite upp och ner. Då funderade jag på om det var värt det”, säger Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Riksdagsledamoten Pavel Gamov (SD) hamnade i nyheterna efter en skandalresa till Ryssland. Foto: SVEN LINDWALL

I 12 år har Jimmie Åkesson varit partiledare för Sverigedemokraterna. Under de åren har både hot från meningsmotståndare och skandaler inom det egna partiet varit vardag, senast i form av riksdagsledamoten Pavel Gamovs (SD) skandalresa till Ryssland. 

Efter valkampanjen 2014 sjukskrevs Jimmie Åkesson på grund av stress. 

Nu är det mindre än ett år kvar till val igen och i en stor intervju med Expressen berättar han nu om när han övervägde att sluta. 

– Jag funderade på om det var värt det, säger han. 

Med mindre än ett år kvar till valet står Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett prekärt läge. Om partiets opinionssiffror står sig kan det nästan komma att fördubblas i storlek sedan förra valet. Något som i sig borde vara positivt – men som för Sverigedemokraternas skulle innebära att återigen en mängd nya, tidigare oerfarna politiker tar plats i partiet. Därmed finns en risk för en återupprepning av de skandaler som briserade efter riksdagsvalet 2014, då partiet gick från 5,70 till 12,86 procent i väljarstöd. Hösten 2015 undrade bland annat dåvarande SD-politikern Gunilla Schmidt om ingen kunde "ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!" för att lösa flyktingkrisen, vilket alltså bara var en av många skandaler.

– Som nytt parti har vi fått lära oss allt själva och göra alla misstag inför en öppen ridå. Jag tror fortfarande att vi kommer att bli Sveriges största parti, men jag tror att den utvecklingen har bromsats upp av just detta. Jag hade väntat mig mycket större problem med tanke på vårt valresultat och hur svaga vi var rent organisatoriskt i många kommuner inför valet. Utifrån mina förväntningar är jag ändå positivt överraskad faktiskt, säger Jimmie Åkesson. 

Det var verkligen upp som en sol och ner som en pannkaka

Vad hade du förväntat dig för problem som inte kom?

– Jag kommer ihåg Ny demokrati när de kom in i riksdagen. Det var verkligen upp som en sol och ner som en pannkaka, vilket är det sämsta sättet att växa på. De hade ingen som helst kontroll över vilka som kom in på uppdrag runtom i landet. Samma var det med Junilistan. De beslöt till och med att inte erbjuda medlemskap för att slippa problemen med lycksökare som kommer in och försöker driva sin egen agenda. Vi har också varit där, med personer som ofta kommit in köksvägen. 

LÄS MER: Tittarna: Åkesson var bäst i partiledarduellen

”Jag kommer ihåg Ny demokrati när de kom in i riksdagen. Det var verkligen upp som en sol och ner som en pannkaka”, säger Jimmie Åkesson. Bilden visar Bert Karlsson i riksdagen. Foto: JENS ASSUR

”Vi har byggt en stabilare organisation nu”

För att undvika en upprepning har partiet denna gång skickat ombudsmän från riksorganisationen som åker runt i landet och lär känna partiet på gräsrotsnivå, säger Jimmie Åkesson. Enligt honom är deras uppgift primärt att utbilda och hjälpa till med organisationen. Något som vissa inom partiet snarare kallar för toppstyrning.  

– Man lär känna folk på ett annat sätt och då är det lättare att inte få med dem som hamnar i trubbel på olika sätt. Vi kan så klart inte ha hundra procent koll på vilka alla är. Man kan aldrig gå in i folks hjärnor och se vad de tänker innerst inne och många är helt nya inom politiken. Men vi har byggt en stabilare organisation nu och klarar en dubblering i nästan alla kommuner. Jag tror också att kvalitén förändrats i och med att det är en helt annan typ av personer som sökt sig till vårt parti denna gång. 

Det där kommer jag att fundera mycket mer på, hur man hittar den där balansen

Efter valrörelsen 2014 blev Jimmie Åkesson sjukskriven på grund av stress. Det har gjort att han nu, när han snart ska gå in i ytterligare en valrörelse, ser saker i ett annat ljus. Bland annat har han pratat med väldigt många människor med samma erfarenhet och ser också snabbt vilka personer i hans närhet som behöver ta det lugnare. 

– Mitt problem är inte att jobba mycket, jag har absolut inget problem med det. Det är allt det andra: Yttre tryck, inre tryck. Det finns förväntningar från å ena sidan partiet på att jag ska göra vissa saker och vara på vissa ställen, samtidigt som det finns ett tryck från familjen om att jag borde vara hemma. Och så finns det ett tryck från medierna och alla möjliga håll. Kan man inte hitta en balans där, vilket är svårt i en valkampanj, då är det svårt. Det där kommer jag att fundera mycket mer på. Hur man hittar den där balansen och ta varje chans att vara ledig på riktigt. 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: Förbjud nazistorganisationer

I valet 2014 fick SD 12,86 procent av rösterna vilket firades på SD:s valvaka i Stockholm. Om opinionssiffrorna står sig kan partiet efter valet 2018 få dubbelt så stort mandat. Foto: Stefan Forsell

Vill inte veta omfattning av hat och hot mot sig

Hur påverkar din roll ditt privatliv?

– Jag har levt som en offentlig person hela mitt vuxna liv, så jag har inget annat att jämföra med. Samma sak är det med min sambo. Men det är klart att det påverkar. Dels har man en ständig kamp med sig själv, med sin familj och sina kolleger om hur man ska prioritera. Dels, och det gäller alla offentliga personer, är det svårt att få vara anonym. Men man får ta det onda med det goda. Det är ganska bra att man lever i just Sverige för svenskar är ganska konflikträdda. Personer som går fram till mig säger ofta positiva saker. Det är sällan man möter någon som är otrevlig.

Det hat och hot som riktas mot honom har han specifikt bett om att inte få se längre, eftersom han inte vill veta varken innehåll eller omfattning. 

– Det kommer nog ganska mycket, men det vet nog du som journalist mer om än vad jag gör. För jag hanterar inte det. Det är ganska skönt. Jag tillhör den centrala statsledningen och har det skydd som Säpo bedömer att jag ska ha. Det är mer familjen som inte känner sig trygg, som upplever att hotbilden är påtaglig. 

Man får stålsätta sig om det känns obehagligt

Ändå säger Jimmie Åkesson att han i dag känner ett obehag av att ställa sig på en offentlig plats, oavsett om det gäller ett valmöte på ett torg i en liten stad eller på Sergels torg i Stockholm. 

– Men jag får ju stå där och vara samlad. Man får stålsätta sig om det känns obehagligt. Nu är jag ganska van vid situationen och det finns ett skydd på ett annat sätt. När jag var med på torgmöten som blev stormade i början på 2000-talet, där folk kastade stenar och armeringsjärn efter oss, var jag rädd på riktigt. Nu har det inte varit så sedan vi kom in i riksdagen. Men känslan av att det kan hända finns ju där. 

LÄS MER: Jimmie Åkesson om livet med Louise Erixon och sonen

Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon. Foto: OLLE SPORRONG

Kommer att dröja innan han lämnar frivilligt

Har du någon gång tänkt: ”nä, nu skiter jag i allt detta och lever ett normalt liv”? 

– Ja, det har jag tänkt många gånger. När jag var sjukskriven var det lite upp och ner. Då funderade jag på om det var värt det. Men jag har aldrig på allvar landat i att jag inte vill, även om jag någon gång i livet vill göra något annat. 

Trots att Jimmie Åkesson varit partiledare sedan 2005 och inte sällan målas ut som hjärnan bakom Sverigedemokraternas framgångar är han helt övertygad om att det skulle gå alldeles utmärkt även utan honom – men menar att det kommer att dröja innan han lämnar frivilligt. 

– Det här börjar bli riktigt roligt nu, när man ser resultat. Och det är klart att jag inte bara vill så, utan gärna vara med och skörda också. 

Jag håller på med det här för att förändra samhället

Du säger att ni tänker kräva reell makt om ni ska stötta något av blocken efter nästa val. Vad är det för typ av makt du tänker dig?

– Jag håller på med det här för att förändra samhället. Det är min drivkraft, inte i första hand för att göra karriär eller något sådant. Om det var syftet hade jag kanske valt ett annat parti. För mig är allt som händer i rätt riktning bra och jag bejakar också den utvecklingen vi sett nu. Vi vill ju att den ska fortsätta. När Moderaterna säger att de vill strama åt invandringspolitiken ska de mena det. Hittills har vi bara hört en massa prat, men väldigt lite verkstad. Vår uppgift blir att pressa på och det är det inflytande jag menar att vi kan få på kort sikt. 

LÄS MER: Jimmie Åkessons kritik mot Stefan Löfven efter TV4-duellen

Jimmie Åkesson ser Ulf Kristerssons Moderaterna och Kristdemokraterna som Sverigedemokraternas konservativa vänner i riksdagen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Ser M och KD som SD:s konservativa vänner i riksdagen

– Men om vi får för oss att släppa fram en M-regering vill inte jag att Reinfeldt-åren ska upprepas, där en borgerlig regering går för långt till höger. Det handlar om familjepolitiken, de fattiga äldre och hälso- och sjukvården. I den typen av viktiga välfärds- och fördelningspolitiska frågor där den förra alliansregeringen brast väldigt kraftigt. Jag ser oss som garanten och det sociala samvetet för att det inte ska ske igen. 

Var på höger-vänsterskalan skulle du placera er?

– Vi är ett mittenparti skulle jag säga. När det gäller den ekonomiska politiken, som med skatter, står vi lite till höger om mitten. När det gäller fördelningspolitiken står vi lite till vänster om mitten. I värderingsfrågor står vi ganska långt till höger. 

Jag bryr mig inte om vem som genomför vår politik

Är du nervös över att tappa väljare till Moderaterna nu? 

– Det finns många sätt att se på det där. Det är klart att jag vill ha så mycket väljare som möjligt. Å ena sidan, om man tänker långsiktigt, så ser jag Moderaterna och Kristdemokraterna som våra konservativa vänner i riksdagen. På det sättet kan det vara bra att Moderaterna märker att de vinner på att driva våra frågor. Det betyder att de kommer att fortsätta göra det och inte backa, eftersom det är en framgångsfaktor. Och det är det jag velat göra hela tiden. Jag bryr mig inte om vem som genomför vår politik. Det viktiga är att vi kommer dit. 

– Å andra sidan, ska vi få riktigt inflytande över politiken behöver vi förmodligen tvinga oss till det av egen kraft. Och det kan vi egentligen bara göra genom att bli så stora så att vi inte går att ignorera. Så det är en balans det där. Men jag ser hellre att det är Moderaterna som vinner tillbaka väljare från oss för att de mer eller mindre kopierar vår politik än att våra väljare går till Centerpartiet för att de plötsligt blivit nyliberala. 

LÄS MER: Lööfs attack mot Åkesson

Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf debatterade tidigare i veckan i TV4. Foto: LISA MATTISSON

”Väldigt många har en helt felaktig bild av vem jag är”

Vilken är den största myten om dig som partiledare och person?

– Väldigt många har en helt felaktig bild av vem jag är, vad jag tycker och vad jag vill. Jag är inte det här monstret som vill äta upp barn som de kanske trodde. Många som tycker illa om oss gör det inte för vad vi egentligen tycker, utan för att man tror att vi tycker något som vi inte gör. Det där är något jag jobbat mycket med sedan jag blev partiledare. Att förändra synen på partiet och göra det till ett normalt parti.  

Jag är inte det här monstret som vill äta upp barn som de kanske trodde

Vad menar du att folk tror att ni tycker?

– Det är den här ständiga rasismdiskussionen där människor på fullaste allvar tror att jag tycker illa om andra människor för att de har en annan hudfärg eller är födda i ett annat land. För mig är det fullständigt uppenbart att man kan vara kritisk till den förda invandringspolitiken utan att vara rasist. 

Om två veckor har Sverigedemokraterna sina så kallade Landsdagar i Norrköping.