Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson öppnar nu för att fälla alliansen

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L), i dagsläget saknar Moderaterna partiledare. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Expressens och Demoskops väljarbarometer får Sverigedemokraterna 18,1 procent av väljarstödet.

Men i riksdagen undviks SD av de flesta partier och nu har partiledaren Jimmie Åkesson tröttnat på att sakna inflytande.

– Jag utesluter inte att vi kommer att fälla en alliansbudget, säger han till Aftonbladet.

De samlar 18 procent av väljarstödet i Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer. Men i riksdagen har Sverigedemokraterna svårare att hitta fränder. 

Trots att partiet enligt flera mätningar slåss med Moderaterna om att bli Sveriges näst största parti i valet 2018, stänger de flesta dörren till ett samarbete med partiet. 

Åkesson trött på att sakna inflytande

Det är en situation som får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att tappa tålamodet. I en intervju med Aftonbladet säger SD-ledaren att läget inte kan fortsätta som det ser ut nu.

– Jag är trött på att inte ha inflytande i proportion till vårt väljarstöd. Men jag utesluter inte att vi kommer att få det. Förr eller senare måste den här charaden ta slut. Efter valet kommer ingen av blocken varken att kunna behålla makten eller styra landet utan att prata med oss eller utan ett blocköverskridande samarbete. Jag har väldigt svårt att se en situation där en Moderatledare samarbetar med Löfven. Möjligen att C och L på något sätt hoppar i knät på Stefan Löfven. Väldigt mycket tyder på det, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: Ska inte samarbeta alls med SD

 

Tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra beskylldes för att vara otydlig i sin ställning till ett samarbete med Sverigedemokraterna. I en intervju i Expressen TV säger favoriten till att ta över partiledarskapet i Moderaterna, Ulf Kristersson, att ett samarbete varit vida omdiskuterat, men att han vet var han står: 

– Jag tycker inte att vi ska samarbeta alls, säger han.

Beredda att fälla Alliansen

Jimmie Åkesson kallar Ulf Kristerssons uttalande obegripligt och menar att Moderaterna behöver SD:s stöd för att kunna regera.

– Han förstår att resonemanget inte går ihop. Han förstår att han inte kan ta regeringsmakten även om alliansen blir större än de rödgröna. Han måste förstå att han behöver vårt stöd. Och det vägrar han erkänna, säger Jimme Åkesson.

Han vill fortfarande samarbeta med just Moderaterna och Kristdemokraterna, men skulle ändå vara redo att fälla en alliansbudget efter valet, om så skulle krävas.

– Vi är beredda att göra allt utifrån vad vi tror är bäst. Det är hypotetiska resonemang. Men jag utesluter ingenting. Jag tror inte att det är särskilt svårt att bli statsminister. Det är nog inte svårt att komma överens om en statsminister mellan de traditionella blocken, men det blir svårt att regera i fyra år utan att prata om oss, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!