Åkesson om Ygeman: Skämmer ut vårt land

Madestam om Ygemans uttalande: "Tänkte sig inte för"
Anders Ygeman får kritik från flera håll efter det svensk-norska ministerbråket.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson ger sig nu in i debatten.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Norges statsminister Erna Solberg i Bærum där 21-årige Philip Manshaus planerade att genomföra ett dåd.
Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Anders Ygeman skämmer ut både sig själv, sin regering och hela vårt land. Det menar Jimmie Åkesson och syftar till den kritik som ministern riktat mot Norge på Twitter på tisdagen och sedan delvis backade ifrån. 

Men S-profilen Daniel Suhonen försvarar Ygemans uttalande. 

”Ebba Busch Thor och hennes filterbubbla borde kanske fundera på hur de väljer att bekämpa högernationalismen”, skriver han på Twitter. 

Med anledning av det misstänkta försöket till terrordåd mot moskén i norska Bærum höll Erna Solberg, statsminister i det konservativa partiet Høyre, en pressträff under måndagen. Där lyfte hon vikten av ett nordiskt samarbete för att motarbeta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som har sitt säte i Sverige. 

Anders Ygeman (S) kontrade på Twitter: ”Kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen.”

Hans tweet fick skarp kritik under tisdagen. Bland annat från KD-ledaren Ebba Busch Thor, som skrev: 

Plumpt och pinsamt av Ygeman. Om svenska nazister åker till Norge och sprider sitt hat skyller man inte ifrån sig, man tar det på allvar och gör vad man kan för att städa framför egen dörr”, skrev hon på Twitter. 

Anders Ygeman backade

På tisdagskvällen backade Ygeman delvis.

– Som jag tolkade det så var det ett sätt att skjuta över skulden, men när jag har fått det förklarat för mig i efterhand så säger de att det är på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, sa han till TV4.

S-profilen Daniel Suhonen betonade däremot på onsdagsmorgonen att han tycker att Ygeman har rätt: 

Jag tycker Ygeman har helt rätt i sin kritik an den norska regeringen. Ebba Busch Thor och hennes filterbubbla borde kanske fundera på hur de väljer att bekämpa högernationalismen och vilka krafter de vill regera med? Städa utanför din egen dörr Ebba”, skrev han på Twitter under onsdagsmorgonen och lade samtidigt ut en bild på när Ebba Busch Thor äter lunch med Jimmie Åkesson. 

https://twitter.com/DSuhonen/status/1161525723980546052

Jimmie Åkesson: Skämmer ut vårt land

Nu ger sig även SD-ledaren Jimmie Åkesson in i debatten. 

På Instagram skriver han: 

I kölvattnet av det förskräckliga som skett i Norge lyckas Anders Ygeman skämma ut både sig själv, sin regering och hela vårt land”. 

Han fortsätter sedan: 

Regeringen borde se sin egen skuld i det i stället för att peka finger åt ett grannland som tagit en mer ansvarsfull politisk riktning. Pinsamt”. 

https://www.instagram.com/p/B1HAyG8nAHH/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.