Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wigh: "De har fått hans namn av mig"

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, berättar att man inte vet vem det är som har utsatt Hanna Wigh för ett sexuellt övergrepp men att man gör sitt yttersta för att ta reda på det. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Richard Jomshof. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Hanna Wigh vid Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås. Foto: SVEN LINDWALL

SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh säger att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en partikollega – som straff för att ha larmat om förskingring.

Hanna Wigh berättar för DN att hon berättat om övergreppet för partisekreteraren Richard Jomshof i våras. 

– När jag tog upp det som hänt bytte han samtalsämne, säger hon till DN.

I TV4:s "Kalla fakta" har SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh berättat om hur hon ska ha utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot, för att hon larmade om förskingring. Hanna Wigh säger att övergreppet tystades ner av partiet – nu har hon hoppat av och blivit politisk vilde.

– Just nu går alla omkring och misstänker alla män vilket inte blir en bra situation heller. Vi måste få veta vem det handlar om så att vi kan gå vidare och reda ut detta, konstaterade partiledaren Jimmie Åkesson i TV4:s Nyhetsmorgon.  

Wigh: Han har fått namnet

Enligt Hanna Wigh stämmer det inte. Partiet vet vem som ska ha begått sexövergreppet.

– Han ljuger. De har fått namnet av mig. Jag träffade honom i TV4:s korridor nu på morgonen och då hade vi en diskussion, där berättade jag vem det var. Jag berättade också när, var och hur detta skedde, säger hon till Nyheter24.  

Partiets presschef Henrik Vinge säger dock till Expressen att det var honom Hanna Wigh pratade med i morse.

– Jag sprang på Hanna Wigh utanför en tv-studio imorse. Då bad jag henne berätta vem som skulle ha begått övergreppet. Hon delgav mig ett namn och en tidpunkt. Jimmie Åkesson var inte med i samtalet och hörde inte vad som blev sagt. Det är första gången jag får den här informationen.

Berättade för Jomshof i våras

Övergreppet ska ha ägt rum i mars 2016 och Hanna Wigh berättar för DN att hon redan i våras berättat för partisekreteraren Richard Jomshof om övergreppet. 

– Vi diskuterade en hel del olika saker. När jag tog upp det som hade hänt bytte han samtalsämne, säger Hanna Wigh.

Partisekreteraren Richard Jomshof svarar skriftligt på DN:s frågor om mötet med Hanna Wigh i våras och uppger att han försökt reda ut vad som är sant. 

”Jag var mycket tydlig med att hon skulle anmäla allt”, skriver han till DN.

Carina Herrstedt, andra vice partiordförande och ordförande för SD-kvinnor, tycker att det är ”mycket allvarligt” om uppgiften stämmer att Jomshof kände till händelsen utan att vidta några åtgärder.

– Om han har vetat det och inte agerat, så tycker jag det är jätte-illa, säger Herrstedt till DN.

Jimmie Åkesson: "En våldtäktsman i våra lokaler"

Sverigedemokraterna polisanmälde under måndagen det misstänkta sexuella övergreppet.

– Om det här stämmer har vi ju en våldtäktsman som springer runt i våra lokaler och det vill vi inte, säger han vidare i programmet.

Han hoppas få möjlighet att sätta sig ner och ha ett ordentligt samtal med Hanna Wigh.

– Jag vill att hon ska veta att hon har 100 procent stöttning från mig och partiledningen, säger han till Aftonbladet Morgon.

Åkesson: Hanterar det som förväntat

På frågan om uppgifterna kan skada SD:s anseende bland de kvinnliga väljarna – en grupp där partiet har lägre stöd än bland män – svarade Jimmie Åkesson i TV4:s Nyheterna på måndagskvällen:

– Det beror helt och hållet på hur vi hanterar uppgifterna. Jag menar att vi hanterar det så som det förväntas av oss. Men det är svårt att värja sig mot anonyma anklagelser, och innan vi vet vad det handlar om i grund och botten är det svårt för oss att göra något åt det.

Wigh: "Det var mitt ord mot hans"

Hanna Wigh deltog även hon i TV4:s Nyhetsmorgon på tisdagen och berättade om hur omtumlande de senaste dagarna varit – och varför hon valt att inte anmäla sexövergreppet.

– Jag hade kunnat anmäla det men vi var helt ensamma, det var sent och inget annat folk på kansliet och jag hade inga skador på kroppen. Det var mitt ord mot hans och han var väldigt noggrann med att vara säker på den saken, säger Hanna Wigh i programmet.

Hon provoceras av att partiet först nu polisanmält händelsen.

– Det är alltså flera partikamrater, vår egen partisekreterare, som har tagit del av detta, och det fanns ingen önskan om att göra en polisanmälan då.

Hon kallar polisanmälan en "krisstrategi".

– Man har ingen vilja att göra upp med problemen i partiet överhuvudtaget utan man ska gå ut och skuldbelägga och misstänkliggöra mig.

I Nyhetsmorgon berättade hon även om oron över opinionssiffrorna 

– Partiet är inte regeringsdugligt, långt ifrån. Partiet har så pass mycket som behöver hanteras och tas itu med. Det är inte bara kvinnosynen även om den är en katastrofalt stor och viktig fråga.

Hanna Wigh uppger att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en SD-riksdagsledamot. Nu har hon hoppat av partiet och blivit politisk vilde efter att hon upplevt att partiet tystat ned det hela. Foto: SVEN LINDWALL