Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson om vändningen: ”Skulle ställa till problem”

– Regeringen har gjort oerhörd skada för tryggheten och välfärden i Sverige, menar Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.Foto: SVEN LINDWALL

På söndagseftermiddagen lyckades Sverigesdemokraternas partiledning med knapp majoritet stoppa en grupp som ville gå hårdare åt public service.

På söndagskvällen intervjuades Jimmie Åkesson i just public service – i SVT:s ”Agenda”.

– Man tror att Stefan Löfven är från en annan planet, säger han.

Attackerna var hårda mot public service på Sverigedemokraternas landsdagar under söndagen.

På söndagseftermiddagen vann partiledningen med knapp marginal – 88 mot 77 – över den grupp som vill gå hårdare åt public service. Partiet vill bevara public service, men vill att kostnaderna minskas. 

– En majoritet av våra väljare och en stor majoritet bland samtliga övriga partiers väljare, inte minst väljare från M, KD och S, vill behålla public service, säger partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson efter beslutet till DN.  

 Han fortsatte:

– Tillsättning, tillstånd, tillsyn och styrning ska vara opartisk och saklig, färgad av varken den ena eller andra politiska kulören.

Jimmie Åkesson med i – public service

På söndagskvällen var Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med i just public service i SVT:s ”Agenda”.

Utgångspunkten för intervjun var att SD nu tydligt visar att partiet vill tillhöra politiketablissemanget, och därför väljer att finslipa partiideologiska kanter som tidigare legat och skavt.

I ”Agenda” intervjuades Jimmie Åkesson om vilka förebyggande åtgärder han tror kan minska gängkriminaliteten.

– Jag tror mycket på att ställa krav – krav på anpassning och försörjning. När det är allvarliga fel måste man vidta åtgärder, men alla partiet är inte överens om dessa åtgärder, säger han i SVT.

– Plocka bort de allra farligaste människorna från gatorna. 

Piken åt Stefan Löfven

I sitt tal under partiets landsdagar ironiserade Åkesson över de som tror att läsa-skriva-räknagarantin i skolan skulle ha någon större effekt för att minska våldet. Detta som en pik åt Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

– När Stefan Löfven sitter och säger de här sakerna i tv, tror man ju att han är från en annan planet. Det växer fram parallella samhällen i Sverige i dag.

Till SVT förklarar han att satsningar på skolan är viktiga på längre sikt.

– Det skulle ställa till en massa problem om man inte kan ha dubbla medborgarskap. Det känns rimligt att vi ändrar oss i sak. Men vi kommer inte att dela ut medborgarskap till höger och vänster.

– Vi har ett ganska stort stöd bland väljare med utländska rötter. Men det är inte därför vi gör de här förändringarna. Vi hade fel, och nu ändrar vi oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.