Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson om nazist-avslöjandet: ”Ska inte vara med i vårt parti”

”Är man inte sverigedemokrat så ska man inte vara med i vårt parti”, säger Jimmie Åkesson efter Expressens avslöjande.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det jag fick höra i går var att åtminstone merparten av de här frivilligt har lämnat partiet och sina kandidaturer.”, säger Åkesson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Före detta medlemmar från våldsbejakande Nationalsocialistisk front kandiderar för SD i valet.

Enligt Jimmie Åkesson utreder partiet nu de som ännu inte frivilligt har lämnat.

– Är man inte sverigedemokrat så ska man inte vara med i vårt parti, säger SD-ledaren – som samtidigt uttrycker att människor i allmänhet ska kunna få en ny chans.

Under tisdagen avslöjade Expressen, tillsammans med Expo, att före detta medlemmar från våldsbejakande och antidemokratiska Nationalsocialistisk front kandiderar för Sverigedemokraterna i valet. 

På onsdagen bemöter SD:s partiledare Jimmie Åkesson nyheten:

Expressen avslöjade på tisdagskvällen flera tidigare medlemmar i Nationalsocialistiskt front som nu kandiderar för Sverigedemokraterna. Har ni hunnit granska de här fallen i partiet? 

– Såvitt jag vet, ja. Det jag fick höra i går var att åtminstone merparten av de här frivilligt har lämnat partiet och sina kandidaturer. Det var någon enstaka kvar som jag tror hamnar hos medlemsutskottet nu. Jag är ännu inte insatt i detalj, men jag vet att det åtminstone hanteras, säger Jimmie Åkesson, SD.

Kommer du sätta dig in i det?

– Om det finns anledning att göra det, om det inte redan är hanterat. Jag kommer träffa presschefen nu, han har säkert all information.

Flera av dem vi granskat har inte berättat för SD om sina nazistiska förflutna. Är det försvårande för dem?

– I grunden tycker jag någonstans att det handlar om var man står i dag, vad man tycker i dag, hur länge sen det här var – om man på ett trovärdigt sätt kan visa att man har ändrat sig och utvecklats i sina värderingar. Kan man inte det, då ska man inte vara med i vårt parti. Om man själv medvetet undanhåller information om att man har varit engagerad i en extrem organisation – det kan vara islamister som är aktuellt i andra partiers fall, eller nazister – då kan det vara försvårande, om det är medvetet undanhållet.

Jimmie Åkesson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson om ex-islamister

Du sa i P3 att man kan ha varit nazist, islamist eller kommunist och ändå få en ny chans. Skulle man kunna vara en ex-islamist och få gå med i SD?

– Teoretiskt, ja naturligtvis. Kan man på ett trovärdigt sätt förklara att man har lämnat islamismen och de förtryckarstrukturer som det innebär bakom sig, och på ett trovärdigt sätt förklara hur och var man står i dag, ja. Det är väl ganska rimligt. I alla andra sammanhang får gamla busar och gamla kriminella ofta en ny chans. De får sitta i tv och tycka saker, och de får vara med i sossarna. Men så fort man blir sverigedemokrat är det jättedåligt om man har gjort något dumt tidigare i livet. Och det kan vara dumt, men jag säger inte att det är det, för jag är inte närmare insatt i de här enskilda fallen. Men är man inte sverigedemokrat så ska man inte vara med i vårt parti, säger Jimmie Åkesson.

Vi har granskat kandidater från alla partier men de tidigare medlemmarna i Nationalsocialistisk front som vi hittat har alla engagerat sig i just Sverigedemokraterna. Varför tror du att de väljer SD?

– Det är många som väljer SD i dag. Man kan också ha valt att engagera sig i en sån extrem organisation för att man tycker att invandringspolitiken var fel. Sen kan man senare i livet ha insett att man hamnade fel och att man inte var nazist. Man kanske egentligen tror på demokrati, och gav uttryck för någon typ av frustration som man inte kan stå för, och då söker man sig till ett annat parti som också vill begränsa invandringen. Det är möjligt att det är så, men var och en får själva svara på varför man engagerar sig i Sverigedemokraterna.

 

 

Jimmie Åkesson om Socialdemokraterna

SD-ägda nättidningen Samtiden släppte en film där de ville peka på Socialdemokraternas kopplingar till antisemitism och där S målades ut som ett slags förebild för nazisternas metoder. Hur viktigt är det att berätta om SD-politikers nazistiska rötter?

– Jag tycker att det kan vara helt klart relevant, om syftet är att på något sätt belysa något som är ett problem i dag. Men jag är inte säker på att om man bara är ute efter att smutskasta enskilda individer för något de gjorde i tonåren, då är det kanske mindre relevant. I Socialdemokraternas fall handlade det ändå om faktisk regeringspolitik, om nära medarbetare i regeringen – till och med statsråd i regeringen – som har stått bakom raspolitik och tvångssteriliseringar. Jag tycker inte att det bara är ett snäpp värre, utan faktiskt många snäpp värre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.