Åkesson om Hanif Bali: ”Han har väldigt ofta rätt”

Jimmie Åkesson har inaktiverat flera konton på sociala medier
Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SÖLVESBORG. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att den petade M-riksdagsledamoten Hanif Bali ”väldigt ofta har rätt”. 

– Det är uppenbart att Hanif Bali och en krets kring honom på olika sätt, med begränsad framgång hittills, försöker driva på för att få sitt parti i en annan riktning. Det uppskattar jag. Det tycker jag är bra, säger SD-ledaren till Expressen. 

På fredagskvällen drar Sverigedemokraternas traditionsenliga sommarfestival i gång i partiledarens hemstad Sölvesborg i västra Blekinge. 

Expressen möter Jimmie Åkesson ett par timmar innan första bandet ska stå på scen – och han kommenterar då den senaste turbulensen kring M-profilen och riksdagsledamoten Hanif Bali, som petades från sina utskottsuppdrag i onsdags. 

– Hade jag varit Ulf Kristersson hade jag inte varit så glad. Nu är jag ju inte det, utan jag konstaterar att Hanif Bali väldigt ofta har rätt – både i kritiken han riktar mot regeringen och i den kritik han riktar internt.

Och den kontroversielle M-profilen är välkommen till Sverigedemokraterna, enligt Jimmie Åkesson. 

– Vi har en öppen medlemsintagning till vårt parti. Vi gör ingen förhandsbedömning på något sätt, utan alla är välkomna att söka medlemskap i vårt parti. 

Står Hanif Bali närmare SD än vad den moderata partiledningen gör?

– Ja, att döma av det han säger utåt är det uppenbart att det är så.  

Samtidigt konstaterar SD-ledaren att språket i sociala medier blivit allt råare och hårdare de senaste åren.  

Jimmie Åkesson sträcker ut en hand till Hanif Bali.

Jimmie Åkesson har lämnat sociala medier

– Jag tog bort twitter redan för fem år sedan och följer det sporadiskt i dag. Facebook tog jag bort för två månader sedan, mycket till följd av att det inte är trevligt i de miljöerna. Man blir väldigt tillgänglig som offentlig person och vem som helst kan, inte minst på fredagskvällar och lördagskvällar, skriva precis vad som helst. Man tröttnar på det där till slut. 

Det är inte bara i den politiska debatten som språket blivit grövre, menar Jimmie Åkesson. 

– Språket mellan tonåringar är väldigt grovt emellanåt och många far väldigt illa. Jag gillar inte den miljön, och bävar inför den dagen som min son kan se detta. Han fyller sex i december. Jag hoppas att det här har rättat till sig till dess. 

Vilket ansvar har du som partiledare för att se till att era anhängare använder ett rimligt språk i sociala medier?

– Alla offentliga personer som deltar i debatten har ett ansvar för att uttrycka sig på ett vettigt och balanserat sätt. Jag försöker stå för det, sen kan jag inte bestämma vad andra ska säga eller tycka, och det har jag ingen ambition att göra heller. Men jag försöker föregå med gott exempel, det är min ambition. 

Den tidigare S-riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson sa tidigare i dag till Expressen att han är beredd att delfinansiera en eventuell personvalskampanj för Hanif Bali inför nästa val. 

Expressen har sökt Hanif Bali för en kommentar, men utan resultat. 

En längre intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson publiceras senare. 


Moderaternas Hanif Bali petad från uppdrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.