Åkesson ökar i popularitet – nedåt för Ebba Busch

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson gick hårt åt Stefan Löfven under statsministerns frågestund i riksdagen för några veckor sedan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren Jimmie Åkesson har blivit allt mer populär i väljarnas ögon.

Nu ligger han tvåa på listan över partiledarna med högst förtroende – för första gången i Aftonbladet/Demoskops mätning.

Ungefär en tredjedel av befolkningen, 36 procent, har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson. Stödet har ökat något jämfört med förra månaden, men framför allt har förtroendet för de andra ledarna minskat över tid, skriver Aftonbladet.

Högst förtroende har Moderaternas Ulf Kristersson, som uppskattas av fyra av tio väljare. Det är en ökning med åtta procentenheter jämfört med samma tid förra året.

Minskat förtroende för Löfven

För statsminister Stefan Löfven (S) är förhållandet närmast det omvända. Det senaste året har han tappat sju procentenheter i Demoskops mätningar. 

Också Ebba Busch, Kristdemokraternas ledare som toppade mätningarna för ett år sedan, uppskattas av färre väljare efter både kritiserat festande under pandemin och hennes omskrivna hustvisten. Ändå hamnar hon fyra på topplistan, och stöds av 32 procent av väljarna.

Nyamko Sabuni i botten

I förra veckan mätte även institutet Novus partiledarnas förtroende för SVT:s räkning. Då kom Kristersson och Löfven på delad förstaplats – men i botten ser det likadant ut som hos Demoskop.

Där finns Liberalernas Nyamko Sabuni, som bara en av tio har stort eller mycket stort förtroende för.

Så högt förtroende har partiledarna

Andel som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för de olika partiledarna. Förändringen jämfört med förra månadens mätning inom parentes.


Ulf Kristersson (M): 43 procent (0)

Jimmie Åkesson (SD): 36 procent (+1)

Stefan Löfven (S): 34 procent (-1)

Ebba Busch (KD): 32 procent (-3)

Annie Lööf (C): 28 procent (+5)

Nooshi Dadgostar: 22 procent (+1)

Per Bolund (MP): 18 procent (-2)

Märta Stenevi (MP): 12 procent (+4)

Nyamko Sabuni (L): 10 procent (0)


1 134 personer tillfrågades i en webbundersökning som genomfördes under perioden 25-30 mars.


Källa: Demoskop/Aftonbladet

Åkesson: ”Tegnell har inte ingett något förtroende”

Se Niklas Svenssons långa corona-intervju med Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.