Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidöpartierna: Ny svensk folkräkning ska genomföras

500 miljoner kronor har avsätts.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Sverige ska genomföra en ny nationell folkräkning. 

Skatteverket får nu i uppdrag att göra en lägesbild av vilka som lever i Sverige.

– Det är en väldigt viktig fråga i Tidöavtalet. Vi tar nu ytterligare steg för att genomföra denna, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på pressträffen tillsammans med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– På grund av en ansvarslös migrationspolitik i decennier har vi tappat kontrollen över hur många och vilka som bor i vårt land, inleder Jimmie Åkesson presskonferensen.

Sedan presenteras att Skatteverket får i uppdrag att göra en bättre lägesbild av vilka som lever i Sverige och se till att människor är folkbokförda på rätt ställe. 

– Skatteverket blir den samordnande myndigheten som ska ha koll på vilka som ska vara i landet och inte, säger Svantesson. 

Sammantaget har 500 miljoner kronor avsatts under mandatperioden med start i år. 

Den senaste folkräkningen gjordes på 1990-talet. 

– Det finns många fler som inte är folkbokförda på rätt ställe eller är här fast de inte ska vara här, säger Elisabeth Svantesson. 

Andra myndigheter kommer att få en större skyldighet än i dag att underrätta Skatteverket om personer som inte har rätt att vara i Sverige eller är folkbokförda på fel adress. Den skyldigheten träder i kraft 1 maj 2023. Det handlar främst om Migrationsverket och polismyndigheten. 

”Hembesök är en del”

Sverigedemokraterna har tidigare talat om att man vill få tag på personer som inte ska vara i Sverige genom ”gryningsräder”, Åkesson får frågan om det är någonting som väntar nu. 

– Att göra hembesök och kontroller är en del av det här, men det är inte så att det är ett vettigt sätt att använda skattebetalarnas pengar, att gå runt och knacka på varenda dörr i hela landet. Utan man måste göra det på ett sätt som upplevs som effektivt, säger han. 

– Allra helst hade man velat ha en nationell folkräkning som går ut på att vi kan räkna precis varje individ som lever i Sverige, men det här är väldigt viktiga steg mot det. 


Folkräkning

Den senaste folkräkningen genomfördes på 1990-talet, då genom blanketter som skickades ut till hushållen. En fysisk folkräkning har aldrig genomförts i Sverige, ensligt SCB. Kostnaden för den folkräkningen var 250 miljoner kronor.


I Tidöavtalet har man avsatt 75 miljoner i år, följt av 175 miljoner 2024 och 175 miljoner 2025 för folkräkningen. 

Sverige ska genomföra ny folkräkning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.