Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Naturligt att storlek avgör inflytande

Sverigedemokraterna beredda att överväga att stödja Vänsterpartiets hot om misstroendevotum.
Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch (KD) har avfärdat Jimmie Åkessons (SD) krav om att partierna ska ha inflytande efter storlek i ett framtida samarbete.

Nu svarar SD-ledaren – i ett replikskifte med Annie Lööf (C).

– Det är naturligt i en parlamentarisk demokrati att partiernas storleksordning avgör vilket inflytande ett parti har.

Men Ebba Busch står på sig om att SD inte kommer få gehör för samtliga förslag i migrationspolitiken.

Under riksdagens partiledardebatt på onsdagen valde Centerledaren Annie Lööf att ifrågasätta Sverigedemokraternas migrationspolitik, med förslag om en nollvision för asylsökande, återvandring och begränsad familjeåterförening, och frågade hur hårt Jimmie Åkesson kommer driva dessa krav i ett samarbete med M, KD och L.

Lööf hänvisade till en Expressen-intervju med Ebba Busch, där KD-ledaren nyligen sade att hon tar Jimmie Åkessons krav på ett avtal med en ”klackspark” och avfärdade idén om att partierna ska ha inflytande efter storlek.

– Instämmer Jimmie Åkesson med Ebba Buschs syn, att det inte är valresultat och partiernas storlek som ska avgöra när det kommer till inflytande? Och kommer SD acceptera en situation där de inte ges betydande inflytande över migrationspolitiken i ett samarbete med M och KD?

Åkesson: ”Det är självklart”

Jimmie Åkesson svarade att det var en ”lite märklig fråga” och att det är naturligt att partiernas storleksordning avgör inflytandet.

– Det är vi ett levande bevis på i alla avseenden. Det är självklart. Det är en viktig signal till väljarna, vill man ha Sverigedemokratisk politik ska man rösta på Sverigedemokraterna, säger han.

Enligt SD-ledaren måste ett potentiellt samarbete bygga på att de får inflytande över frågor som partiet driver.

– Jag är trygg med att om vi ska ingå någon form av samverkan efter nästa val så kommer vi naturligtvis vilja ha inflytande över det som vi tycker är viktigt. Annars är det inte så intressant med någon samverkan. Och jag tror också att alla partier i den här riksdagen förstår de spelreglerna. Vill man samverka måste man se till alla parters intressen.

Buschs svar: ”SD kommer inte få igenom allt”

Annie Lööf ställde sedan samma fråga till Ebba Busch, som svarade att SD ”inte kommer få igenom alla sina konkreta förslag”. 

– Vi förenas i ambitionen om en kraftigt minskad migration till Sverige. Men vi kommer inte lämna värnandet av att man ska kunna söka asyl på ett rättssäkert sätt, principen att små barn ska kunna återförenas med sina föräldrar och att den människa som är i nöd och söker skydd också ska ges möjlighet att få det, säger Ebba Busch. 

Här brister Ebba Busch plötsligt ut i sång

Sånginbakad känga mot regeringen under debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.