Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: ”Mycket måste på plats innan vi blir nöjda”

Det här ville SD säga i dag – Åkessons budskap.
Jimmie Åkesson vill ha en gemensam handlingsplan med M och KD.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Jimmie Åkesson vill att SD, M och KD tar fram en gemensam handlingsplan som partierna kan gå till val på. 

SD-ledaren minns köttbullelunchen med Ebba Busch för snart två år sedan och konstaterar att relationerna har fördjupats – men tillägger:

– Det är mycket som måste falla på plats innan vi blir hundra procent nöjda.

Sverigedemokraterna kallade till en pressträff om regeringsfrågan på tisdagen. Budskapet var att det är för tidigt att ställa krav på medverkan i en M-ledd regering, men att SD vill ha inflytande efter storlek. 

Partiledaren Jimmie Åkesson efterfrågade även en ”handlingsplan” som partierna kan gå till val på gemensamt. Syftet är delvis att ge SD möjlighet att följa upp regeringens arbete om partiet inte skulle ingå i den.

Varken M eller KD vill i nuläget svara på hur de ser på den föreslagna handlingsplanen, men Moderaternas gruppledare Tobias Billström uppger att det är ”naturligt” att partierna som utgör ett regeringsunderlag också är överens om färdriktningen för samarbetet.

”Motsatsen förskräcker, som Januariöverenskommelsen så tydligt visar. Jag delar också bilden av att det är alldeles för tidigt att diskutera exakta former för hur ett samarbete skulle kunna se ut”, skriver han i en kommentar.

Åkesson: ”Väl utvecklad och tilltagande relation till M och KD”

Jimmie Åkesson förklarade efter pressträffen att han ville ge ett samlat besked om hur SD ser på regeringsfrågan, eftersom frågan varit på tapeten sedan Liberalernas vägval.

– Mitt huvudbudskap är att vi tar regeringsfrågan på största allvar, men det är alldeles för tidigt att ställa ultimativa krav, säger SD-ledaren.

Hur bedömer du sannolikheten att få till en regering som SD är nöjd med?

– Jag känner goda förutsättningar för att komma överens om väldigt mycket, och jag tror den bilden delas av M och KD. Sedan hur långt man når fram i det vet vi inte än. Vi är partier som aldrig samverkat på den här nivån tidigare, det får man ha respekt för. Vi har ingen regeringserfarenhet. Det är mycket som måste falla på plats innan vi blir hundra procent nöjda. 

Vad har Liberalerna för roll vid ett maktskifte?

– Det bestämmer inte vi. Vi har alltid haft utgångspunkten att vi är beredda att samtala och förhandla med alla partier i Sveriges riksdag, det gäller även Liberalerna. Sedan har vi olika ideologiska utgångspunkter. Men det finns en del områden där vi skulle kunna komma överens, när det gäller till exempel energipolitiken och skolpolitiken. Då är det rimligt att börja prata om det också.

Åkesson: Har inte pratat med Sabuni

Har du haft kontakt med Nyamko Sabuni sedan partirådet?

– Det har jag faktiskt inte, men det kanske vi kommer ha så småningom.

Hur har samarbetet med M och KD fördjupats den senaste tiden?

– Nu är det snart två år sedan Ebba (Busch) bjöd mig på köttbullar och det var någon slags milstolpe, även om jag ätit köttbullar förut, men de var i för sig väldigt goda. Jag bedömer att det fördjupas. Sedan är det inte partiledarna som är hantverkarna. Det är klart att det är viktigt att vi bygger relationer och det gör vi också, men det är framför allt i riksdagen och i utskottsarbetet som det faktiska hantverket sker. Där upplever jag att vi har en väl utvecklad och tilltagande relation till M och KD.

Ebba Busch (KD) bröt SD:s isolering i juli 2019 med en köttbullelunch.
Foto: Twitter

Har ni en gemensam bild av hur en regering ska tillträda?

– Det tror jag inte. Vi har överhuvudtaget inte pratat om det, eftersom det är alldeles för tidigt att prata om det. Men det kanske vi kan få. Vi får se. Det viktiga är det sakpolitiska innehållet och vad en regering ska kunna åstadkomma, eventuellt med stöd av oss eller deltagande av oss. Politiken måste stå i centrum.

Förväntar du dig någon respons från M och KD efter dagens besked?

– Det här är inga nyheter för dem. De tycker inte att det är konstigt att vi vill ha inflytande i proportion till vår storlek, det tror jag alla partier har som utgångspunkt. Jag är inte orolig för deras reaktion. Vi försöker vara transparenta i hur vi tänker, samtidigt är det inte i sådana här sammanhang som de faktiska förhandlingarna sker. Det är mellan fyra eller sex ögon, säger Jimmie Åkesson.

Åkessons besked: Vore bra med majoritetsregering

SD-ledaren vill inte ge skarpa krav nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.