Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerns besked om ensamkommande – röstar ja

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson (SD) menar att det enda rimliga vore om Moderaterna lämnade alliansen efter beskedet.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRESSBILD / STAFFANSTORP KOMMUN

Centerpartiet går emot resten av alliansen – och röstar för förslaget om att ge ensamkommande en ny chans till uppehållstillstånd.

Beskedet får hård kritik av allianskollegerna.

– Det är klart att trovärdigheten för alliansen är viktig i det här sammanhanget, säger Tobias Billström (M).

Centerpartiet har nu bestämt sig för att säga ja till regeringens förslag om att låta ensamkommande få stanna i Sverige och studera. 

Annie Lööf säger på en presskonferens i riksdagen på tisdagseftermiddagen att man visserligen tycker att förslaget är dåligt men att konsekvenserna av att inte säga ja till det är långt värre. 

– De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora, säger Annie Lööf. 

Tufft beslut

Det var i november förra hösten som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om att ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna studera klart.

Förslaget har mötts av kritik från övriga allianspartier som inte vill inte vill släppa igenom regeringens förslag. Även Lagrådet har varit kritisk i frågan.

– Efter det här beslutet som kommer fattas i riksdagen under våren är det viktigt att vi återgår till en långsiktig politik, säger Annie Lööf som beskriver det som ett tufft beslut att fatta men att Centerpartiets partistyrelse var enig i frågan. 

Billström: ”Trovärdigheten för alliansen är viktig”

Moderaternas gruppledare i riksdagen och tidigare migrationsminister Tobias Billström kallar Centerpartiets besked för ”mycket oroväckande”. 

– Grunden för svensk migrationspolitik måste vara att ett nej ska vara ett nej. Det vilar ett väldigt stort ansvar på de partier som nu väljer att gå vidare, konsekvensen för svensk flyktingpolitik riskerar att bli betydande. All erfarenhet visar att tillfällig amnesti aldrig blir tillfällig. Den långsiktiga effekten blir att migrationspolitiken förlorar trovärdighet, säger Billström.

Han menar att de gärna vill se en blocköverskridande migrationspolitik, något som försvåras i och med dagens besked.

– Det är klart att trovärdigheten för alliansen är viktig i det här sammanhanget, det är viktigt att vi försöker föra en gemensam politik på det här området. Men att tre allianspartier tycker likadant är naturligtvis en tung markering, säger Tobias Billström.

Fritzon: ”Upprörda känslor på den borgerliga kanten”

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) välkomnar Centerpartiets besked. Hon håller inte med Tobias Billström om att framtida blocköverskridande samarbete i migrationsfrågor är hotat.

– Nu var det ett besked som Centerpartiet gav i dag, och jag märker att det väcker upprörda känslor på den borgerliga kanten. Det får de väl ta några dagar på sig att fundera över, hur de ska förhålla sig till det. Men jag är övertygad om att våra partier i Sveriges riksdag sammantaget ser ett behov av att vi har en långsiktig hållbar migrationspolitik, säger Fritzon.

Åkesson: ”Enda rimliga att M lämnar alliansen”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att M-ledaren Ulf Kristersson nu måste agera.

– Det enda rimliga är att Moderaterna väljer att lämna alliansen efter ett sådant här besked, säger Åkesson.

Han utvecklar:

– Jag är inte särskilt förvånad, men det är bedrövligt och oansvarigt att man väljer det här spåret. Vi har stora problem med välfärden i dag, och då väljer man ändå att låta 9 000 företrädesvis afghanska män som saknar skyddsbehov att få vara kvar i Sverige. Jag har svårt att köpa det. Frågan är om man fortfarande kan betrakta alliansen som ett regeringsalternativ efter det här, för väljarna är invandringsfrågan en av de viktigaste just nu. Är man så splittrade i en sådan fråga tror jag att det blir väldigt svårt att regera.

"Tack och adjö till en allians med Centern"

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, håller inte heller inne på kritiken och skriver på Facebook att det är "dags att säga tack och adjö till en allians med Centern".

"Alliansen kan inte hålla samman, olikheterna mellan Centern och Moderaterna är allt för stora", förklarar han i inlägget. 

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet skriver på Twitter: ”Centern kan väl betala de tre miljarder förslaget kostar ur den egna partikassan”.

Även Liberalerna är kritiska till att allianskollegan Centerpartiet nu valt att säga ja. 

– Liberalerna värnar asylrätten och står bakom ett regelverk som är rättssäkert och rättvist, och där skyddsbehov står i centrum. Vi beklagar att det nu tycks finnas majoritet i riksdagen för en ordning som går rakt på tvärs mot detta och där Lagrådets kritik helt nonchaleras, säger Fredrik Malm (L).

https://twitter.com/FredrikMalm/status/988771393734049792

MP: Tack Centerpartiet

Miljöpartiet däremot är positiva: 

"Vi har arbetat hårt för att få en lösning för de många unga som nu får en chans att stanna i sitt land. Vi hoppades att det skulle finnas tillräckligt med partier som satte humanismen före vart opinionsvindarna blåser för dagen. Tack Centerpartiet för att ni inte gjorde de många besvikna", skriver Gustav Fridolin på Facebook. 

Även Vänsterpartiet välkomnar beslutet. Partiledaren Jonas Sjöstedt skriver på Twitter: 

"Bra att Centerpartiet inte stoppar förslaget om de unga ensamkommande. Förslaget har stora brister, en amnesti vore bättre, men det kommer att ge många unga möjligheten att studera och arbeta i stället för att hamna på gatan. Vänsterpartiet kommer att rösta för förslaget".

https://twitter.com/jsjostedt/status/988765945027092486

 

SÅ SER UPPGÖRELSEN UT

Möjligheten till tillfälligt uppehållstillstånd gäller de ensamkommande som: sökte asyl senast den 24 november 2015, har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs efter den 20 juli 2016) har fått beslut som vuxna, studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasiet, befinner sig i landet, och inte begått brott.  

De tillfälliga uppehållstillstånden gäller för studier på introduktionsprogram och nationellt program på gymnasiet, eller motsvarande utbildningar på gymnasial nivå på komvux och folkhögskola. Den som genomgår ett så kallat yrkespaket omfattas också.

Källa: Miljöpartiet

 

FAKTA OM ENSAMKOMMANDE

Under 2015 ansökte omkring 31 000 ensamkommande om asyl fram till den 24 november 2015. Av dem har 28 400 fått sina fall prövade, enligt siffror från Migrationsverket.

Av de 28 400 har 13 400 fått stanna, 11 500 fått avslag och 2 700 fått sina ärenden avskrivna, till exempel för att asylansökan har återkallats. 600 var så kallade Dublinärenden som inte fått sitt ärende prövat i sak i Sverige.

Av de 11 500 som fått avslag, var 2 150 under 18 år när beslut togs, 7 000 hade fått sin ålder uppskriven till över 18 år när beslut togs, medan 2 350 hade hunnit fylla 18 år när beslutet togs.

För dem som ansökte om asyl för 24 november 2015 var huvudregeln att de skulle få permanent uppehållstillstånd om de fick stanna.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.