Jimmie Åkesson riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven LindwallJimmie Åkesson riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven kritiseras av SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Sven LindwallStefan Löfven kritiseras av SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven kritiseras av SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall

Åkesson: Migrationen största säkerhetshotet

Publicerad

SÄLEN. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagar Stefan Löfven för att vara naiv och populistisk i försvarspolitiken.

Samtidigt hävdar SD-ledaren att regeringen missat ett viktigt hot i den nya säkerhetsstrategin: migrationen.

– Det är också naivt, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson deltar inte vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Partiet har i stället skickat sin ledamot i försvarsutskottet, Mikael Jansson, och andre vice talmannen Björn Söder.

Men på måndagsförmiddagen fick Expressen ändå en telefonintervju med SD-ledaren. Han anklagade då statsminister Stefan Löfven, som på söndagen höll tal på rikskonferensen, för att vara naiv och populistisk.

– I retoriken talar han om hur viktigt det är med en stärkt försvarsförmåga, men i verkligheten gör man inte så mycket åt det.

Jimmie Åkesson är samtidigt kritisk till att regeringen inte diskuterat den nationella säkerhetsstrategin med andra partier.

– Det säger något om hur man ser på läget. Å ena sidan pratar man om en förstärkt hotbild, men å andra sidan tar man den inte riktigt på allvar när man inte diskuterar större övergripande säkerhetsfrågor med alla riksdagens partier.

"Exempel på naivitet"

Det faktum att migration saknas i den nationella säkerhetsstrategin är också ett exempel på regeringens naivitet, enligt SD-ledaren.

– Vi har ju sett ett antal terrorhändelser i vår omedelbara närhet där migration indirekt har haft en betydelse. Vi kan inte utesluta att terrorister tar sig in asylvägen eller på andra sätt genom migration

Kan man allmänt säga att migrationen utgör ett hot?

– Ja, den stora okontrollerade invandring som vi haft under flera års tid har inneburit ett hot i den meningen att vi inte har vetat särskilt mycket om vilka som tagit sig in i Sverige. Nu har väl det avhjälpts något med id-kontroller, men de är ju fortfarande temporära. De behöver bli permanenta. Det är naivt att tro att vi ska kunna återgå till en öppenhet eller fri rörlighet inom Schengen.

Avböjt att kommentera

Häromdagen kallade statsministern de andra partiernas utspel om nya miljarder till försvaret för "anslagsbingo".

– Det visar återigen att han inte tar frågan på allvar. Vi behöver höja försvarsanslagen, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven har avböjt att kommentera kritiken från Jimmie Åkesson. Men när statsministern på söndagen talade vid Folk och försvars rikskonferens, efter att regeringen samma dag presenterat sin nya säkerhetsstrategi mot åtta utpekade hot, betonade han bland annat vikten av bred enighet i försvarspolitiken.

– Låt oss strida om skolan, sysselsättningen och skatterna men låt oss söka samsyn och samarbete om Sveriges säkerhet. Det förtjänar alla de som bär svenska flaggan på sin axel, sa Löfven.

Bara början på arbetet

Han framhöll också att regeringens nya strategi mot hoten bara är början på det svenska säkerhetsarbetet.

- Svenska intressen betyder inte att vi bör, är eller kommer att vara ensamma. Den starkaste säkerheten är den gemensamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag