Åkesson: Migrationen största säkerhetshotet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven kritiseras av SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

SÄLEN. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagar Stefan Löfven för att vara naiv och populistisk i försvarspolitiken.

Samtidigt hävdar SD-ledaren att regeringen missat ett viktigt hot i den nya säkerhetsstrategin: migrationen.

– Det är också naivt, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson deltar inte vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Partiet har i stället skickat sin ledamot i försvarsutskottet, Mikael Jansson, och andre vice talmannen Björn Söder.

Men på måndagsförmiddagen fick Expressen ändå en telefonintervju med SD-ledaren. Han anklagade då statsminister Stefan Löfven, som på söndagen höll tal på rikskonferensen, för att vara naiv och populistisk.

– I retoriken talar han om hur viktigt det är med en stärkt försvarsförmåga, men i verkligheten gör man inte så mycket åt det.

Jimmie Åkesson är samtidigt kritisk till att regeringen inte diskuterat den nationella säkerhetsstrategin med andra partier.

– Det säger något om hur man ser på läget. Å ena sidan pratar man om en förstärkt hotbild, men å andra sidan tar man den inte riktigt på allvar när man inte diskuterar större övergripande säkerhetsfrågor med alla riksdagens partier.

"Exempel på naivitet"

Det faktum att migration saknas i den nationella säkerhetsstrategin är också ett exempel på regeringens naivitet, enligt SD-ledaren.

– Vi har ju sett ett antal terrorhändelser i vår omedelbara närhet där migration indirekt har haft en betydelse. Vi kan inte utesluta att terrorister tar sig in asylvägen eller på andra sätt genom migration

Kan man allmänt säga att migrationen utgör ett hot?

– Ja, den stora okontrollerade invandring som vi haft under flera års tid har inneburit ett hot i den meningen att vi inte har vetat särskilt mycket om vilka som tagit sig in i Sverige. Nu har väl det avhjälpts något med id-kontroller, men de är ju fortfarande temporära. De behöver bli permanenta. Det är naivt att tro att vi ska kunna återgå till en öppenhet eller fri rörlighet inom Schengen.

Avböjt att kommentera

Häromdagen kallade statsministern de andra partiernas utspel om nya miljarder till försvaret för "anslagsbingo".

– Det visar återigen att han inte tar frågan på allvar. Vi behöver höja försvarsanslagen, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven har avböjt att kommentera kritiken från Jimmie Åkesson. Men när statsministern på söndagen talade vid Folk och försvars rikskonferens, efter att regeringen samma dag presenterat sin nya säkerhetsstrategi mot åtta utpekade hot, betonade han bland annat vikten av bred enighet i försvarspolitiken.

– Låt oss strida om skolan, sysselsättningen och skatterna men låt oss söka samsyn och samarbete om Sveriges säkerhet. Det förtjänar alla de som bär svenska flaggan på sin axel, sa Löfven.

Bara början på arbetet

Han framhöll också att regeringens nya strategi mot hoten bara är början på det svenska säkerhetsarbetet.

- Svenska intressen betyder inte att vi bör, är eller kommer att vara ensamma. Den starkaste säkerheten är den gemensamma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.